Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων που φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνει αισίως 60 χρόνια «ζωής» και το γιορτάζει δίνοντας λόγο και βήμα στους νέους για να τιμήσουν, με τη σειρά τους, «τους παλιούς δασκάλους μας και όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησής του», όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης.
Στους εκατοντάδες ανθρώπους, επωνύμους και ανώνυμους, που εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση για την διατήρηση του αρχαίου δράματος, μέσα από την ανάδειξη ενός μεγάλου αρχαιολογικού χώρου και για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι αφιερωμένο το φετινό 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας, που αρχίζει στις 8 Ιουλίου.
Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, που συγκαταλέγεται πλέον στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πολλά εμβληματικά κτίσματα μέσα στην Καβάλα, όπως το Κάστρο στην παλιά πόλη και τα μεσαιωνικά τείχη, θα φιλοξενήσουν πλήθος θεατρικών παραστάσεων αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, αλλά και ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
«Φέτος γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε τα εξήντα μας χρόνια» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης και πρόσθεσε: «Σκεφτήκαμε τι καλύτερο από το να καλέσουμε στη γιορτή μας τους νέους, να τιμήσουμε μαζί τους, τους παλιούς δασκάλους μας και όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ των Φιλίππων».
«Σκεφτήκαμε» συνέχισε ο κ. Γκόνης, «η φετινή μας γιορτή ν΄ ανοίξει γενναιόδωρα την αγκαλιά της σε νέους δημιουργούς -που έχουν δώσει δείγματα γραφής- να τους καλέσει να πειραματιστούν, να δοκιμαστούν και να εργαστούν πάνω στο αρχαίο δράμα. Να προσπαθήσουν δίπλα στο αρχαίο θέατρο, εδώ στις Κρηνίδες, όπως τον παλιό καιρό για ένα μήνα σχεδόν, να δείξουν την εργασία τους, τον κόπο και το όνειρό τους στο κοινό και όχι μόνο αυτό, αλλά και ολόκληρη τη διαδικασία των προβών -κυρίως αυτό- η οποία θα είναι ανοιχτή σε όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει».
Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, το Φεστιβάλ Φιλίππων θα τιμήσει τον σκηνοθέτη και δάσκαλο, Θεόδωρο Τερζόπουλο, που άοκνα εργάζεται πάνω στο αρχαίο δράμα, έχοντας ανοίξει νέους δρόμους ερμηνείας. Ακόμα, σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο θα πραγματοποιηθεί μια ομαδική έκθεση στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου με έργα νέων εικαστικών πάνω στο μύθο του Διονύσου.
Ο Δήμος Καβάλας, εδώ και εξήντα χρόνια αποτελεί τον κύριο διοργανωτή του ετήσιου Φεστιβάλ Φιλίππων και όπως υπογράμμισε στην ομιλία της η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, «ένας από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πατρίδας μας, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, παραμένει πάντα ζωντανός, ακμαίος, με ανανεωτική διάθεση, με φρέσκιες ιδέες και καινούργιες παραγωγές, με καινοτόμες αντιλήψεις πάνω στον πολιτισμό και στην προσφορά του στον τόπο».
«Με όλα τα παραπάνω λοιπόν» συνέχισε η δήμαρχος, «καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ και να γιορτάζουμε σήμερα τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων παρουσίας. Δεν μπορούμε ως Δήμος, ως δημότες, ως θεατές, παρά να είμαστε περήφανοι για όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία εξήντα χρόνια. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό τον σημαντικό θεσμό. Δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε γιατί όλα αυτά τα χρόνια, στην πορεία εξέλιξης του φεστιβάλ, βρέθηκαν σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι να το στηρίξουν, να το βελτιώσουν, να το αγκαλιάσουν. Βρέθηκαν άνθρωποι επώνυμοι και ανώνυμοι, καταξιωμένοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες που χάρισαν σημαντικές ερμηνείες, που με την παρουσία τους λάμπρυναν αυτή τη ξεχωριστή γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού».
Το πρόγραμμα του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
- 8 Ιουλίου: «Piaf! The Show». Σκηνοθεσία: Ζιλ Μαρσαλά
- 14 & 15 Ιουλίου: 5η Εποχή Τέχνης «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου» Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
- 22 Ιουλίου: ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
- 25 Ιουλίου: Θέατρο Τέχνης-ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Μήδεια» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
- 29 Ιουλίου: Εθνικό Θέατρο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
- 4 Αυγούστου: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
- 13 Αυγούστου: Σταύρος Ξαρχάκος-Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Η Συνάντηση»
- 19 & 20 Αυγούστου: «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
- 26 Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης-Μανόλης Δούνιας
- 27 Αυγούστου: «Ο μαγικός αυλός» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Φρούριο
- 9 Ιουλίου: «Για όνομα» των Ματιέ Ντελαπορτ & Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
- 10 Ιουλίου: «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη. Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
- 12 Ιουλίου: Θέατρο του Νέου Κόσμου «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς. Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου-Γιώργος Χρυσοστόμου
- 28 Ιουλίου: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
- 22 & 23 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. «Γουρούνι στο σακί» του Ζορζ Φεντώ. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
- 25 Αυγούστου: ΚΘΒΕ «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης
60 Χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων
- 8 Ιουλίου-10 Αυγούστου: Φεστιβάλ Φιλίππων-Μικρή Άρκτος- «Διονυσιακά»-Έκθεση-Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
- 20 Ιουλίου-10 Αυγούστου: Φεστιβάλ Φιλίππων- Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος- Κρηνίδες Καβάλας
- 1 Αυγούστου: Μικρή Άρκτος- Κυβέλη Καστοριάδη-Ορέστης Καλαμπαλίκης- «Songs for a blue cloud». Οικόπεδο Κρέη
- 2 Αυγούστου: Μικρή Άρκτος-Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης-«Προσωπικό». Οικόπεδο Κρέη
- 9 Αυγούστου:
Φεστιβάλ Φιλίππων-ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας- «Ίων-Μια εκδοχή για δύο πρόσωπα». Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Φεστιβάλ Φιλίππων- «Ιώ» της Λώρα Τέσμαν. Σκηνοθεσία: Λώρα Τέσμαν
Φεστιβάλ Φιλίππων-ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας- «Ιφιγένεια εν Αυλίδι-Πρώτη απόπειρα». Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - 10 Αυγούστου:
Φεστιβάλ Φιλίππων-ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας- «Οιδίπους δοκιμές». Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Φεστιβάλ Φιλίππων- Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο.Παρουσίαση του τιμώμενου, από τον επίκουρο καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Σαμπατακάκη.
Ομιλία του τιμώμενου σκηνοθέτη Θεόδωρου Δ. Τερζόπουλου, με τίτλο: «Σαγήνη και πένθος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.