Ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 η 1η Συνάντηση Παραγωγών & Εστιατόρων του Νομού Κυκλάδων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων – στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου Aegean Cuisine – στη Σύρο με απευθείας διασύνδεση με τα γραφεία τους σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ κύκλου αξιολόγησης που αφορά στη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, τα μέλη της επταμελούς επιτροπής αξιολόγησης των προϊόντων, κα. Νανά Δαρειώτη και κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο Διευθυντής και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξης Τσιάντης και κα. Ναταλία Παπαδοπούλου.
Αρχικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό βήμα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση, για την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των προϊόντων και της οινο-γαστρονομίας των νησιών μας και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine που ανήκει στα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τα οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για το δίκτυο στους Νομούς τους με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι απώτερος σκοπός είναι να ενώσουμε όλους τους κρίκους της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, ώστε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου.
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των πρόσφατων δράσεων προώθησης του δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο της οποίας η κα. Δαρειώτη μίλησε για το βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου ένταξης προϊόντων παραγωγών των Κυκλάδων. Σε αυτό τον πρώτο κύκλο εντάσσονται 220 προϊόντα από 38 παραγωγούς του Νομού, ενώ ο επόμενος κύκλος προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
[scribd id=350972574 key=key-89BoU5ZDDxyWG2s9GvIC mode=scroll]
Η κ. Ανδρουλιδάκης ανέλυσε τη διαδικασία αξιολόγησης και αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους απόρριψης προϊόντων, ενώ απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις.
Στη συνάντηση παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος με παρέμβασή του αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αιγαιακής γαστρονομίας, καθώς και στην ανάληψη του τίτλου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των δύο Επιμελητηρίων για το δίκτυο Aegean Cuisine. Παρόντες ήταν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε ορισμένες σκέψεις για το μέλλον του δικτύου, και στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι παραβρισκόμενοι στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις και καταγράφηκαν συγκεκριμένες προτάσεις.
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί που εντάσσονται με προϊόντα τους στο δίκτυο Aegean Cuisine θα λάβουν email με τη μακέτα σήμανσης προϊόντων ‘Aegean Cuisine Recommended’ και το συνοδευτικό οδηγό χρήσης του σήματος.
Σχετικά με την πιστοποίηση εστιατορίων για ένταξη στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πραγματοποιηθεί σύντομα νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων εστιατορίων (υφιστάμενων και δυνητικών μελών) για τον οποίο το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα στείλει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις εστίασης του Νομού.