Αρχική Αθλητικά Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2017

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2017

Μετά από την περυσινή μεγάλη επιτυχία που είχε η πρώτη διοργάνωση του δρόμου που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία. Φέτος αναμένεται πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Πιο συγκεκριμένα από την επιτροπή της «Συμπολιτείας Ολυμπίας», είπαν στη «ΤΝ»

  • Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γεννήθηκε και η Εκεχειρία ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες. Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας που ενώνει την Ήλιδα (τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Ολυμπία (τον ιερό τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων) δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Έχει ανηφόρες, κατηφόρες είναι μακρύ και δύσκολο… όπως ακριβώς η εκεχειρία. Όμως όλοι εμείς αθλητές, στρατιωτικοί, απλοί πολίτες κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τρέξαμε και θα ξανατρέξουμε στις 14 Μαΐου 2017 αυτά τα 49 χιλιόμετρα για να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της Εκεχειρίας.
  • Από την ιερή γη της Ηλείας από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις ανοίξαμε το δρόμο της δικής μας μικρής εκεχειρίας. Της μικρής εκεχειρίας που ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς, από το σπίτι μας, από την αυλή μας, από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, για να φέρουμε στον κόσμο τη μεγάλη Εκεχειρία. Αυτή που, τούτη τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, την έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη.

Η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» έχει ξεκινήσει μέσω χρηματοδότησης από το Leader την ανάδειξη και χάραξη ορεινού μονοπατιού με την επωνυμία: «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι 49 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και περνά μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, για να καταλήξει στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα η διαδρομή διέρχεται από τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία.

Στόχος της Επιτροπής μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» είναι όχι απλώς να αναβιώσει μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι –μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της αρχαίας ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης – αλλά να γεφυρώσει το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσει σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρει στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη.

O σκοπός της μέσω του Μονοπατιού της Εκεχειρίας είναι διπλός: Οι επισκέπτες-περιπατητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τόσο την Ήλιδα και την Ολυμπία και να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής όσο και μέσω του οικοτουρισμού και της διάβασης από το Μονοπάτι να συνδέουν τον τόπο με τα προϊόντα του, αφού θα διέρχονται από περιοχές με ελιές, αμπέλια, ρόδια, αρωματικά φυτά κ.α. ώστε η περιοχή να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αλλά και με πυρήνα τον ελληνισμό που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής εκεχειρίας -αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής- να στοχεύσουμε στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία.

* O Παυσανίας στα Ηλιακά αναφέρει: «Πύλου δε της εν τη Ηλεία δήλα τα ερείπια κατά την εξ Ολυμπίας εστίν ες Ήλιν ορεινήν οδόν, ογδοήκοντα δε στάδια ες Ήλιν από της Πύλου» Παυσανίας (VI 22,5). Δηλ: Τα ερείπια της ηλειακής Πύλου είναι φανερά στον ορεινό δρόμο από την Ολυμπία για την Ήλιδα∙ η Ήλιδα απέχει από την Πύλο 80 στάδια (80Χ180μ.=14,5 χλμ) Μτφρ. ΓΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.