Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης με έμφαση στον πολιτισμό αλλά και στον πολιτιστικό ρόλο των Μουσείων τυπογραφίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν λίγο στην εναρκτήρια εκδήλωση του τριημέρου συνεδρίου του συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων τυπογραφίας που πραγματοποιείται στο ΚΑΜ στα Χανιά.
Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας Έλληνες και ξένους συνέδρους έκανε αναφορά στα χαρακτηριστικά της Κρήτης και στον ιδιαίτερο ρόλο και συμβολή του Μουσείου τυπογραφίας Χανίων του Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη αλλά και στην σημαντικότητα του συνεδρίου στα Χανιά με θέμα: «Γράφοντας Ιστορία, συλλογές, συλλέκτες και ο Πολιτιστικός ρόλος των Μουσείων τυπογραφίας».
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Μέσα στο ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό περιβάλλον που συνθέτουν τα μεγάλα ιστορικά και αρχαιολογικά μουσεία της Κρήτης, τα θεματικά και λαογραφικά μουσεία, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας της Κρήτης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια κοιτίδα πολιτισμού ικανή να μας μεταφέρει στον ιστορικό χρόνο, όπως αυτός καταγράφεται μέσα από την τέχνη της τυπογραφίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζει στο ετήσιο συνέδριο για το ρόλο των Μουσείων Τυπογραφίας. Είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης οι Έλληνες και ξένοι εισηγητές μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μελετήσουν την τοπική μας ιστορία, μέσα από ένα μουσείο που παραμένει ζωντανό, που διδάσκει μέσα από τη διαρκή εξέλιξη και αναβάθμισή του χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των ιδρυτών του.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική Τυπογραφία είναι το καράβι του ελληνισμού. Το μέσο με το οποίο παραδόσεις αιώνων, καταγράφονται και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η Ελληνική Τυπογραφία οδηγεί και οδηγείται μέσα από την Ελληνική Ιστορία και μέσω αυτής αποτυπώνει την πορεία του Ελληνικού Κράτους, της Ελληνικής Κοινωνίας, τους αγώνες για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Ως Περιφέρεια Κρήτης και στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, στοχεύοντας στην ανάδειξη της Κρήτης ως εναλλακτικό τουρισμό προορισμό θα στηρίξουμε τις δράσεις για την προβολή του μουσείου τυπογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ευελπιστώντας ότι θα μετατραπεί σε πόλο έλξης στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διασύνδεση των μνημείων της Κρήτης και τη συνολική τους προβολή αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που παρέχουν τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης.
Για το λόγο αυτό το Συνέδριο Τυπογραφίας που σήμερα ξεκινά στα Χανιά, αποτυπώνει στην πράξη τις παροτρύνσεις του Αδαμάντιου Κοραή προς τους συμπατριώτες τους, να μην παραμελούν την εγκατάσταση και τη λειτουργία τυπογραφείων και στον Ελλαδικό χώρο.
Μια συμβουλή που ακολούθησε πιστά η οικογένεια Γαρεδάκη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη της ιστορίας της Τυπογραφίας στον τόπο μας ως «μια τέχνη που ενίκησε τον πανδαμάτορα χρόνο, που φυλάει σοφά των παλαιών φιλοσόφων και προγόνων τα παραγγέλματα. Ως μιάν επιστήμη που ως άγγελος εξ ουρανού τάραξε την κολυμβήθρα των επιστημών για να μας καθαρίσει από τον ρύπον της απαιδευσίας». Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».