Αρχική Festival Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αγαπάει το διεθνές θέατρο!

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αγαπάει το διεθνές θέατρο!

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αγαπά το θέατρο και φιλοξενεί στο πρόγραμμά του 8 διεθνείς παραγωγές και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην περίφημη γερμανική Φόλκσμπύνε. Το κοινό μπορεί να απολαύσει διεθνείς σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες που παρουσιάζουν  παλαιότερες, αλλά και καινούριες παραγωγές τους. Για δυο μήνες, οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή.

Η Πειραιώς 260 ανοίγει με μία από τις σημαντικότερες θεατρικές ομάδες της Αγγλίας. Οι Forced Entertainment παρουσιάζουν τα άπαντα του Σαίξπηρ, με έναν πρωτότυπο τρόπο που ξαφνιάζει ευχάριστα. Όλα διαδραματίζονται πάνω σε ένα τραπέζι κουζίνας, με πρωταγωνιστές απλά οικιακά αντικείμενα! Όλος ο Σαίξπηρ σε ένα τραπέζι, από 1 έως 9 Ιουνίου, με τέσσερα έργα κάθε μέρα (ένα ανά μία ώρα), στον νέο Χώρο Β της Πειραιώς 260.
Η ανερχόμενη Πολωνή σκηνοθέτης Μάρτα Γκουρνίτσκα, γνωστή για την έρευνά της πάνω στην έννοια του χορού της αρχαίας τραγωδίας και τη σύνδεσή του με σύγχρονες κοινωνικές και εθνικές ομάδες, έρχεται στο Η της Πειραιώς 260, στις 1 και 2 Ιουνίου. Με τον Ύμνο στον έρωτα σχολιάζει με μοναδικό τρόπο την έκπτωση των ανθρωπιστικών αξιών στη χώρα της και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη.
Μια ιδιαίτερη παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο έρχεται από το Ιράν. Η Αφσανέχ Μαχιάν με την ομάδα Shieveh Theatre Company παρουσιάζουν τη συγκλονιστική ιστορία του ροκ συγκροτήματος Yellow Dogs από την Τεχεράνη. Το 2013, σε μία κρίση, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος δολοφόνησε τρία τα υπόλοιπα μέλη, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα. From basement to roof, στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, στις 8 και 9 Ιουνίου.
Μία ακόμα παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο, από τον Ελβετό σκηνοθέτη Μίλο Ράου, που παρουσιάζει φέτος το τρίτο μέρος της Ευρωπαϊκής Τριλογίας του, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη μορφή που θα έχει η νέα Ευρώπη. Ηθοποιοί από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Ρουμανία (Ramo Ali, Ακύλλας Καραζήσης, Rami Khalaf, Μάγια Μόργκενστερν), αφηγούνται τα βιώματά τους ως μετανάστες, στην παράσταση Αυτοκρατορία, στις 15 και 16 Ιουνίου, στο Η της Πειραιώς 260.   
Ο νεαρός Γάλλος σκηνοθέτης Ζυλιέν Γκοσλέν, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο περσινό Φεστιβάλ με το 2666, παρουσιάζει φέτος την παράσταση που τον καθιέρωσε στο ευρωπαϊκό θέατρο: Τα στοιχειώδη σωματίδια, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ, μιλούν για την παρακμή των δυτικών κοινωνιών, με δέκα ηθοποιούς επί σκηνής και ζωντανή μουσική. Στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, στις 29 και 30 Ιουνίου.
Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Ιταλός Ρομέο Καστελλούτσι, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου. Στη Δημοκρατία στην Αμερική εμπνέεται από το ομώνυμο έργο του Αλεξίς ντε Τοκβίλ, για να μας μεταφέρει στον κόσμο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής και να μιλήσει για ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας.
Μία μεγάλη συνεργασία έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Ρόμπερτ Ουίλσον σκηνοθετεί και πάλι τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, σε ένα ξεχωριστό θεατρικό σόλο. Τα ημερολόγια του θρυλικού χορευτή Βάσλαβ Νιζίνσκι αποτελούν τη βάση για το Γράμμα σ’ έναν άντρα, που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, από τις  10 ως τις 13 Ιουλίου.
Ο Ολιβιέ Πυ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου μία παράσταση που ξεχώρισε στο γαλλικό φεστιβάλ. Προσεγγίζοντας δύο αμιγώς πολιτικά έργα του Αισχύλου, σκηνοθετεί τον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες σε μία κοινή παράσταση, στις 4 και 5 Αυγούστου.
Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Φόλκσμπύνε, τον θρυλικό θίασο του Βερολίνου, που σηματοδότησε τη θεατρική πρωτοπορία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο θίασος έρχεται στην Αθήνα για ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορία του, που περιλαμβάνει παραστάσεις, προβολές, ομιλίες και πάρτυ! Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που θα διαρκέσει 17-24 Ιουνίου, το κοινό μπορεί να δει τρεις θεατρικές παραστάσεις. 
Ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Φρανκ Κάστορφ σκηνοθετεί τον Παίκτη του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ζωντανής κινηματογράφησης, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σκηνοθετικό του στυλ και ένα ισχυρό καστ ηθοποιών. Στις 19 και 20 Ιουνίου, στο Δ της Πειραιώς 260.
Ο Ρενέ Πόλλες σκηνοθετεί μια ξεκαρδιστική παράσταση που θέτει επί τάπητος μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα περί κατοικίας, με τον ευφάνταστο τίτλο: Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίση. Διαδραματίζεται στα βαγόνια του Rollende RoadShow της Φόλκσμπύνε, που θα στηθούν στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς, στις 17 και 18 Ιουνίου. 
Ο Χέρμπερτ Φριτς, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε ποτέ η Φόλκσμπύνε, σκηνοθετεί το Μουρμουρητό, βασισμένο στη νουβέλα του Ντίτερ Ροτ. Στην ξεκαρδιστική αυτή παράσταση, οι δεκατέσσερις ηθοποιοί παίζουν, μουρμουρίζοντας μία μόνο λέξη: «Murmel Murmel».