Από την 1η Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει η φορολόγηση των μισθώσεων κατοικιών που διατίθενται σε τουρίστες (τύπου Airbnb).
Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφασίστηκε από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στη λογική της ενίσχυσης των κρατικών ταμείων, δεδομένου πως οι μισθώσεις αυτές αυξάνουν διαρκώς το μερίδιό τους στην εγχώρια τουριστική αγορά, ενώ παράλληλα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τόσο στους τουρίστες που αναζητούν μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση διαμονής σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία, όσο και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρήκαν μια επιπλέον πηγή εσόδων.
Εντούτοις, η εφαρμογή του νόμου και η συλλογή εσόδων μπαίνει στο “πάγο”, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί το ειδικό μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα ακίνητα που μισθώνονται, όπως αναφέρουν φορείς της τουριστικής αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο, κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Το όριο των 12.000 ευρώ αποδεικνύεται «κλειδί» και για τη διάρκεια των σχετικών μισθώσεων βραχυχρόνιας διάρκειας. Ειδικότερα, ναι μεν ο νέος νόμος τις περιορίζει σε 90 ημέρες ετησίως (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο, οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας. Επιπλέον, οι ιδιώτες θα πρέπει να εγγραφούν στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του προς εκμίσθωση ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.), καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Φορείς από το χώρο του Τουρισμού κάνουν λόγο για μεγάλη ανετοιμότητα εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θέτει το κανονιστικό πλαίσιο για τις μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι τομεάρχες Οικονομικών και Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η εφαρμογή του νόμου τίθεται εν αμφιβόλω και παραπέμπεται στις καλένδες, γεγονός που θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στην πορεία των δημοσίων εσόδων.
Μελέτη της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έδειξε ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση από την παραπάνω δραστηριότητα υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα πως τζίρος των μισθώσεων, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, και ενώ ακόμη ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τη νέα χρονιά τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.