Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο δήμων αλλά και τοπικών και πολιτικών φορέων για την ανανέωση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το Ελληνικό Δημόσιο για την περίοδο 2025 – 2055
και κυρίως για το περιεχόμενο της υπό διαμόρφωσης νέας σύμβασης και σε συνέχεια της πρόσφατης (22-12-2016) σύσκεψης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής (μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα του Αεροδρομίου) και των πέντε δήμων των Μεσογείων (Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος), συντάχθηκε κείμενο προτάσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Περιφερειάρχη Αττικής, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει τις πρώτες κατευθύνσεις που συναποφασίστηκαν για τη διευθέτηση των προβλεπόμενων στον Νόμο 2338/1995 αντισταθμιστικών οφελών από την αξιοποίηση του χώρου του τέως Αεροδρομίου του Ελληνικού και τους όρους που αφορούν τη χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άπτονται δίκαιων και διαχρονικών αιτημάτων των πέντε δήμων.
Οι προτάσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω κείμενο συνοψίζονται ως εξής:
Συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού στις συζητήσεις και τη διαβούλευση για την ανανέωση της σύμβασης.
Σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης – ανάπτυξης της περιοχής με συμμετοχή της πολιτείας, της Τ.Α. και του Αεροδρομίου.
Θέσπιση μόνιμου αντισταθμιστικού τέλους για τους ΟΤΑ της περιοχής της τάξης του 2% λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της όχλησης, της κυκλοφοριακής φόρτισης και των λοιπών επιπτώσεων από τη λειτουργία του Αεροδρομίου.
Ενεργοποίηση του Νόμου 2338/1995, με τον οποίο προβλέπονταν αντισταθμιστικά οφέλη 10% από την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού προς τους πέντε δήμους της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων για αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία δεν τους έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα.
Καθορισμός του τρόπου που θα γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και οι αλλαγές χρήσεων γης στις πέντε περιοχές προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και του αεροδρομίου.
Υλοποίηση κοινών προγραμμάτων για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής, των παραγωγικών μονάδων πρωτογενούς τομέα, των τουριστικών «μονοπατιών» και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, με το κείμενο που υπέβαλαν τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και οι πέντε Δήμαρχοι, αιτούνται την άμεση πραγματοποίηση σύσκεψης μεταξύ των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της διοίκησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο των προτάσεων – αναπτυξιακών κατευθύνσεων της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο.