Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής σε εκδήλωση για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής σε εκδήλωση για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου εκδήλωση με θέμα «Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου», στην οποία παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα.
  Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ – Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών ομιλητές ήταν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Αναστασία Λαζαρίδου, η οποία μίλησε για τα αρχαία μνημεία και τον κοινωνικό ιστό, η Αρχαιολόγος Μαρία Πλάτωνος – Γιώτα που επικεντρώθηκε στο θέμα «Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά» και ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Λαμπρινουδάκης με θέμα «Ο δήμος και το θέατρο». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» – Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα Σταύρος Μπένος.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο – ημίωρης διάρκειας – βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής» με τη συμμετοχή ταλαντούχων ηθοποιών, σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Μουσικού Συνόλου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών.

Το θέατρο του αρχαίου αττικού δήμου των Αχαρνών, ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών. 
Την ύπαρξή του μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του δεύτερου μισού του 4ου αι. π.Χ. Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη. Έχουν επίσης ανασκαφεί τμήματα κερκίδων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και ο αποχετευτικός αγωγός του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου. Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές (αναγγελίες ψηφισμάτων κ.ά.) του αρχαίου δήμου.

Αυτά τα 10 χρόνια από την αποκάλυψη αυτού του σημαντικού μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής αλλά και ενεργά μέλη της Κίνησης Πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ συμβάλλουν με ποικίλες δράσεις στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του μνημείου, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του και η ένταξή του στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου Δήμου Αχαρνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Αχαρνών, εκπρόσωποι από το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών.

Η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια με κάθε πρόσφορο τρόπο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία του μνημείου και θέλοντας να ενισχύσει την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών.