Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, η τελετή απονομής του τίτλου European Region of Gastronomy 2019 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια μας πέτυχε τον στόχο της κατάκτησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ν Αιγαίου Γ.Χατζημάρκος, μετά το τέλος της αξιολόγησης.
Η γαστρονομία των νησιών μας, που κλείνει μέσα της ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, θα ταξιδέψει σε όλη τον κόσμο με την υψηλότερη διάκριση και πιστοποίηση.
Η κουζίνα του Αιγαίου εξ άλλου, προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου και Ασύρτικο Σαντορίνης, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να μεταδοθούν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκωτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, το ρακόμελο Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου κι η αξιαλομυζήθρα Δονούσας.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Aegean Cuisine και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.