Αρχική Αγροτικά προϊόντα Αποτελεσματική η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην ολομέλεια της Ένωσης AREPO

Αποτελεσματική η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην ολομέλεια της Ένωσης AREPO

dav

Τον Οκτώβριο για πρώτη φορά στη Κρήτη η 2η γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού θεσμού

Τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης, στον τομέα των πιστοποιημένων ευρωπαϊκών σημάτων ποιότητας έχοντας συμπεριλάβει στον Ευρωπαϊκό κατάλογο το 19% των Ελληνικών προϊόντων και τα 13 από τα 153 κρασιά παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πρωτογενούς τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη στη 1η ετήσια γενική συνέλευση της ολομέλειας της ένωσης AREPO για το έτος 2017 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης, έγινε δέκτης θετικών σχολίων της πολυετούς παρουσίας της στην Ένωση και αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου Vincent Labarthe,  να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη (για πρώτη φορά) τον ερχόμενο Οκτώβριο η 2η Γενική Συνέλευση. 

Η ένωση εξειδικεύεται στα συστήματα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Ορεινά και Νησιωτικά) στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως τακτικό μέλος από το 2011.

Στην ένωση AREPO συμμετέχουν 26 ευρωπαϊκές περιφέρειες και ένας σημαντικός αριθμός παρατηρητών, που εκπροσωπούν περισσότερα από το 50% των καταχωρημένων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θ. Βρέντζου στην τοποθέτηση της επεσήμανε   το έλλειμμα αναγνώρισης των σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) από τον μέσο καταναλωτή και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην διάχυση των σημάτων, επίσης στο σημαντικό ρόλο της Κρητικής διατροφής, στην προώθηση των Κρητικών προϊόντων, στις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης στο πρωτογενή τομέα του Πρωτογενούς Τομέα καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη διασύνδεση  του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό. Τέλος αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης όπως το καλάθι των Κρητικών προϊόντων, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης, το Κρητικό Μπακάλικο, και το περιφερειακό σήμα «ΚΡΗΤΗ».  

Στο πλαίσιο της ολομέλειας ο πρόεδρος της ένωσης κ. Vincent Labarthe, και ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος θεμάτων Γεωργίας της Περιφέρειας Midi-Pyrénées της Γαλλίας, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις δράσεις που ανέπτυξε η ένωση το έτος 2016 σε θέματα που αφορούσαν τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας.

Ο Υπουργός Γεωργίας της Περιφέρειας Λομβαρδίας της Ιταλίας κ. Gianni Fava επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Επιτροπής στην προστασία των σημάτων ποιότητας στο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο της αγοράς, στην αναγκαιότητα της μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ διαπίστωσε κοινούς δρόμους όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτύξει ζητώντας να συζητηθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση.  

Η κα  Simona Caselli, Υπουργός αγροτικής έρευνας, καινοτομίας και προώθησης των Γεωγραφικών ενδείξεων της περιφέρειας Emilia-Romagna της Ιταλίας αναφέρθηκε στiς πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η περιφέρειας της, και κυρίως στο διεθνές forum «ORIGO» για τα ευρωπαϊκά σχήματα ποιότητας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Πάρμα της Ιταλίας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την πρωτοβουλία για ανάγκη δικτύωσης με τρίτες χώρες στον τομέα της αναγνώρισης και προστασίας των σημάτων.  

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας συζητήθηκαν  θέματα που αφορούσαν την απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της ένωσης AREPO για το μέτρο 3 αναφορικά με τα σήματα ποιότητας και το μέτρο 16 αναφορικά με την έκταση εφαρμογής των διαχειριστικών ομάδων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες μέλη της ένωσης AREPO μεταξύ των οποίων και της Κρήτης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την υπογραφείσα συμφωνία TTIP και τις εξελίξεις που αναμένονται, ενώ μετά από σχετική  παρέμβαση της κας Βρέντζου, ο Γενικός Γραμματέας της ένωσης ανέφερε ότι ο κατάλογος των προστατευόμενων προϊόντων μετά από διαβεβαιώσεις της επιτροπής είναι ανοικτός.

Τι ενέκρινε η Επιτροπή

Στις 9 Νοεμβρίου, 2016, η Επιτροπή ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2017 για τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ με αυξημένο προϋπολογισμό  133 εκατ. € σε σύγκριση με τα 111 εκατ. € για το 2016. Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτήσει αρκετά προγράμματα, τα περισσότερα εκ’ των οποίων θα έχουν ως στόχο δράσεις προώθησης σε  τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ιαπωνία. 

Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά σχέδια στα οποία η ένωση συμμετέχει και ειδικότερα το  Interreg AGROSMART coop και το H2020 project Strenght2food για το οποίο ο καθ. Filippo Arfini από το Πανεπιστήμιο της Parma της Ιταλίας, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου   

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης η Κα Βρέντζου και το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης που συμμετείχε στις εργασίες και παρακολουθεί τις δράσεις της ένωσης, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους άλλων περιφερειών και ενώσεων όπως τον πρόεδρο του δικτύου EUROMONTANA, κ. Juan Andrès Gutierez, εκπροσώπους του υποσύσταση δικτύου REGAL που προωθεί τις τoπικές ευρωπαϊκές διατροφές για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης λόγω της Κρητικής διατροφής έχει επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον.

Τις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης πέραν των μελών παρακολούθησαν και μέλη εθνικών αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε η Αντιπεριφερειάρχης με τον κ. Στέργιο Τατάγια εκπρόσωπο  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησε τρέχοντα θέματα-προβλήματα όπως την ενίσχυση της σταφίδας σουλτανίνας τις εξελίξεις στον γεωργικό τομέα μετά το 2019.

Στη 2η Γενική Συνέλευση η ένωση θα εκλέξει και τον επόμενο Πρόεδρο που θα εκπροσωπεί την ένωση στις συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.