Ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργείται στους στόχους του προγράμματος μετά το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές τις προηγούμενες ημέρες ζήτησαν να βρεθούν έως την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών τον Ιανουάριο, όταν και θα ξεκινήσει ακόμα ένα γύρος διαπραγματεύσεων για τα ανοικτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης (εργασιακά, δημοσιονομικό «κενό» 2018 – 2020, «κόκκινα» δάνεια, πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις κ.α).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Έτσι οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά υπολογίζοντας τις απώλειες για τα δημόσια Ταμεία σε ποσό από 100 ως 150 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση αντίστοιχα έσοδα.
Μαζί με αυτά θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα θα μπει και ο διευρυμένος δημοσιονομικός «κόφτης», προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Η επιβολή του νέου ισχυρότερου μηχανισμού αποτελεί το «όχημα» προκειμένου το ΔΝΤ να αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, καθώς επιμένει τα μέτρα να αποφασιστούν και να ψηφιστούν τώρα. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων.