Σε ημερίδα της Περιφέρειας και της ΕΕΤΑΑ για να «περάσει» η καινοτομία-έξυπνη εξειδίκευση των Ερευνητικών, Επιστημονικών Ιδρυμάτων στην πραγματική οικονομία
Η διάχυση στην πραγματική οικονομία της καινοτομίας, της έρευνας και της «έξυπνης εξειδίκευσης» που παράγουν τα Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Η Νεολαία, στρατηγική προτεραιότητα στις Περιφέρειες που μαθαίνουν: Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα και Έξυπνη Εξειδίκευση» που συνδιοργάνωσαν στο ξενοδοχείο Ατλαντίς του Ηρακλείου, η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και η Περιφέρεια Κρήτης.
Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων έξυπνης εξειδίκευσης με βασική προϋπόθεση την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, και να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς τους στην ημερίδα, παρόντων του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του Luc Van Den Brande
(Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker) ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κ.α.
Στην ημερίδα που επίσης ήταν παρόντες Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Επιστημονικών-Εκπαιδευτικών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων, παραγωγικών τάξεων και φορέων, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση, συνεχάρη τους οργανωτές και τόνισε: «Μας απασχολεί το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, η αναχαίτιση του υπονομευτικού για τη συνοχή της κοινωνίας φαινομένου της ανεργίας, το οποίο στο χώρο των νέων έχει εκρηκτικές διαστάσεις. Μια κοινωνία και μια Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξουν αν δεν μειωθούν αυτά τα ποσοστά. Είναι ανάγκη να συζητούμε, αναζητώντας και αγωνιώντας για αυτά τα ζητήματα. Η σημερινή ημερίδα αναζητά μέσα από την Αυτοδιοίκηση, πως θα μπορούσαμε να «παντρέψουμε» την εξειδίκευση, τον συμμετοχικό στρατηγικό σχεδιασμό, την οικολογία, την εταιρική-κοινωνική ευθύνη την κοινωνική οικονομία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η κάθε περιοχή, η κάθε Περιφέρεια».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημερίδα τονίζοντας: «Η Περιφέρεια μας μπαίνει μπροστά σε επίπεδο Περιφερειών στη χώρα, στην Ε.Ε., για την «έξυπνη εξειδίκευση» για την έρευνα και την καινοτομία. Είμαστε υπερήφανοι για τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο νησί μας. Αυτό που θέλουμε όμως μέσω της νέας Προγραμματικής Περιόδου είναι να διαχυθεί η δουλειά που γίνεται μέσα στα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να πάει στην πραγματική οικονομία, στους κύριους παραγωγικούς τομείς του νησιού που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός. Πάνω από όλα να δώσουμε θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά που εκεί είναι το πρόβλημα, πως δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για παραμονή των νέων μας στην Κρήτη, στη χώρα μας. Εμείς μέσα από την συνεργασία την οποία έχουμε με τα Υπουργεία , με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών στην οποία συμμετέχω ως τακτικό μέλος, μπορούμε, η Κρήτη μπορεί να καταφέρει ακόμα περισσότερα, γιατί έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Το επόμενο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή θα «τρέξουν» αρκετά προγράμματα με στόχο την διάχυση της πληροφόρησης στους νέους ανθρώπους, στις επιχειρήσεις κ.α.».
Ο Luc Van Den Brande μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη.
Όπως είπε, «Ως Ευρώπη να μοιραστούμε κοινές αξίες και ιδέες
να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας , ενισχύοντας την νεανική επιχειρηματικότητα στο μέλλον να προστατεύσουμε τα κοινά μας σύνορα και θα πρέπει όλοι μαζί, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να περάσουμε από τις προτάσεις σε συγκεκριμένα έργα, σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες».
Για την καινοτομία στην Ελλάδα ο κ. Luc Van Den Brande ανέφερε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για την καινοτομία όμως υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην επιχειρηματικότητα στην κοινωνία. H Κρήτη είναι παράδειγμα ανάγκης και ευκαιρίας συνεργασίας Ερευνητικών ιδρυμάτων και κοινωνίας».
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της ημερίδας, στη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού με την κεντρική διοίκηση, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στην ανάγκη διάχυσης καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της «έξυπνης εξειδίκευσης» στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα ο κ. Καλογερόπουλος συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την συνδιοργάνωση δίνοντας του τα εύσημα για την παρουσία του στην διαδρομή ως Δήμαρχος, ευρωβουλευτής, Υφυπουργός, Περιφερειάρχης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι: «με εξαίρεση τη Περιφέρεια Κρήτης και ορισμένες Περιφέρειες στις υπόλοιπες παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να απουσιάζουν οι Δήμοι από το σχεδιασμό. Αυτό είναι αδιανόητο καθώς λόγω της αρχής της εγγύτητας, η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των δράσεων αυτών».
Όπως είπε ο κ. Πατούλης, «στην Κρήτη κατά τη διαδικασία της εξειδίκευσης αξιοποιούνται καινοτόμες μέθοδοι, όπως οι πλατφόρμες καινοτομίας, οι οποίες προωθούν την διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης (entrepreneurial discovery), που αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο προσέγγισης του αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη αναλύουν, σχεδιάζουν, και προσαρμόζουν τις επενδυτικές και τεχνολογικές στρατηγικές, ανάλογα με το εξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις τάσεις της αγοράς».
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι δήμοι έχουμε την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και δη τους νεολαίους , για να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις στάσεις τους, μέσα από τη βιωματική μάθηση. Θέλω να σημειώσω ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος της Κρήτης που από τον Οκτώβριο του 2016 γίναμε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου της UNESCO «οι πόλεις που μαθαίνουν», το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της μάθησης χωρίς αποκλεισμούς από την βασική ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αναζωογόνηση της μάθησης σε οικογένειες και κοινότητες, την προαγωγή της μάθησης και στο χώρο εργασίας, την επέκταση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης, τη βελτίωση της ποιότητας και της αριστείας στη μάθηση και να γαλουχήσει μια κουλτούρα της μάθησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής».
Στην ημερίδα ακολούθησαν ομιλίες, «στρογγυλά τραπέζια» όπου πήραν μέρος: Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, Νικόλαος Παπαδάκης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Αν. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών & Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. Βαγγέλης Τζουβελέκας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Αρτέμης Σαϊτάκης , Διευθυντής Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (STEP-C), κα Μαρία Κασσωτάκη Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τους: Παντελή Γεωργιάδη Διευθύνων Σύμβουλος Talos Avionic, καθ. Άγγελος Μπίλας Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθ. Κώστας Μπάλας, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείου Κρήτης.