Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

«Η έκθεση σχεδιάστηκε για να εισάγει τον Έλληνα επισκέπτη σε αυτή την περίοδο της ιστορίας της τέχνης, που καλύπτει την περίοδο από την εποχή της Αναγέννησης (15ος αιώνα) ως σήμερα. Το σκεπτικό της περιστρέφεται γύρω από τις συλλογές του Ερμιτάζ και τον τρόπο συγκρότησής τους από τους μεγάλους συλλέκτες, τους τσάρους, που ήταν η δυναστεία των Ρομανόφ», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου η διευθύντρια του ΒΧΜ, Αικατερίνη Δελαπόρτα.

Στην έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε μουσειολογικά από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτίθενται αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, δηλαδή ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ που χρονολογούνται από τον 5ο αι. πΧ μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες. Η πρώτη, που αφορά αντικείμενα μικροτεχνίας και προσωπικά αντικείμενα των τσάρων, εκτίθενται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, ενώ η δεύτερη, με έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΒΧΜ. Στο κεντρικό κτίριο, τα εκθέματα εισάγουν τον θεατή στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στην ιστορία του ανακτόρου, που είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων τα οποία κατασκευάστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα από την περίφημη Σιβηρική Συλλογή που συγκροτήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο, με χρυσά αντικείμενα των νομαδικών πληθυσμών της Σιβηρίας, κυρίως των Σκυθών.

Εκτός από τις χρυσές πόρπες και τα κοσμήματα του λαού που έζησε στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ξεχωρίζουν και ελληνιστικά αριστουργήματα, καθώς κι ένας ελληνο-σκυθικός «ρυθμός», καθώς οι Σκύθες είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αποικίες και επηρεάστηκαν από την ελληνική τέχνη. Στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορα έργα μικροτεχνίας, κυρίως προσωπικά αντικείμενα των τσάρων από την καθημερινή ζωή τους (όπως η ταμπακιέρα με το πορτρέτο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ από χρυσό, ασήμι, σμάλτο και πολύτιμους λίθους), αλλά και δώρα που τους έκαναν ξένοι διπλωμάτες, κυρίως ανατολικών χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας.

Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση άλλης που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» και τη συμμετοχή 120 βυζαντινών αρχαιοτήτων από ελληνικά μουσεία ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα στο ρωσικό μουσείο.

Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης. Το μουσείο γιορτάζει την επέτειο ίδρυσής του κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Αικατερίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.