Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, ένα μήνυμα ελπίδας, μια πρόκληση, να ενώσουμε τις...

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, ένα μήνυμα ελπίδας, μια πρόκληση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Όλοι δίνουν τα χέρια για τη «Μετάβαση στην EUphoria», το καλλιτεχνικό πρόγραμμα δηλαδή της Ελευσίνας 2021 ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Με ένα θερμό καλοσώρισμα υποδέχτηκε η Πόλη της Ελευσίνας τους δημοσιογράφους στη πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου μετά  την απόνομή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Ελλάδα για το 2021, που δώθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου το μεσημέρι στο Δημαρχείο.

elefsina-21-pc_o

  • Με τη προσφώνηση “Σας καλωσορίζουμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021. Η πόλη μας πήρε πριν δύο εβδομάδες το επίσημο χρίσμα”, ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος  της πόλης κ. Γιώργος Τσουκαλάς, “Μετά την επιτυχή ανακήρυξη επιστρέφουμε στο όνειρο…… Η δουλειά έχει αρχίσει και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”, συνέχισε.

elefsina-21-pc-5 

  • Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου στην ομιλία της τόνισε: H απονομή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την πόλη της Ελευσίνας είναι μια πρόκληση αλλά και σημαντική ταυτόχρονα ευκαιρία για να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, προκειμένου να συνθέσουμε μια πολιτιστική πραγματικότητα, η οποία θα προβάλλει όχι μόνο την πόλη της Ελευσίνας αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού στο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές στερέωμα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία μας.

elefsina-21-pc-9

  • Ως μια ξεχωριστή μέρα και ιδιαίτερη επιλογή χαρακτήρισε την επιλογή της Ελευσίνας η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου,  Μια επιλογή που, όπως ανέφερε, ξεχωρίζει σε δύο επίπεδα.
    Το πρώτο επίπεδο σχετίζεται με τον συμβολισμό, το μήνυμα ελπίδας – ένα μήνυμα ελπίδας που έρχεται από μια ρημαγμένη τις τελευταίες δεκαετίες πόλη. Το δεύτερο επίπεδο που συνιστά την ιδιαιτερότητα της Ελευσίνας σχετίζεται με αυτή καθαυτή τη δουλειά που έγινε από τον Δήμο προκειμένου η διεκδίκηση αυτή να στεφθεί με επιτυχία.

elefsina-21-pc-2

  • Στη μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και τους κατοίκους της εστίασε, την ομιλία της και η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. Κλημεντίνη Διακομανώλη, “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελευσίνα ανταποκρίνεται σε μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και το κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει elefsina-21-pc8_oαναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες. Από “υποβαθμισμένη” κατά κάποιους περιοχή κατάφερε να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων με έμπρακτο τρόπο. Ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι ο θεσμός θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης καθώς και ότι ο δημιουργικός προσανατολισμός του 2021 θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του ημερολογιακού έτους”, τόνισε.

credits-nikoleta-kontouliΜε τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και του περιεχομένου του «ευ» – το οποίο μεταγραφόμενο στα αγγλικά ισοδυναμεί με το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

photo-credits-vangelis-gkinis5Η πρόταση ακολουθεί τη φιλοσοφία της Ατζέντας 21 για τον Πολιτισμό (Agenda 21 for Culture) του ΟΗΕ, η οποία αναγνωρίζει τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, δίπλα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον και την οποία υιοθέτησε ο Δήμος Ελευσίνας το Φεβρουάριο του 2015.   
Παράλληλα, η πρόταση της Ελευσίνας προβάλει μία διαφορετική από τη στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας του ήλιου και της θάλασσας: την Ελλάδα της παραγωγής.

europass-photo-credits-aspasia-stavropoulouΗ Ελευσίνα είναι η παραγωγική μηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή παράγεται περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Μέσα από τη διαδικασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Ελευσίνα ως παραγωγική μηχανή της χώρας επιδιώκει να μετατραπεί σε ένα δυναμικό κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και έντασης γνώσης και σε κόμβο διασύνδεσης του ελληνικού πολιτιστικού χώρου με τον ευρωπαϊκό.   

   elefsina-21-pc29

  • Η ιδέα του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021 συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Αναφέρεται στην κρίση που βιώνει σήμερα τόσο η Ελλάδα, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του «ευ» στον κοινωνικό τομέα, στον οικονομικό τομέα ο οποίος συνδέεται στενά με το ζήτημα της εργασίας τόσο ως βιοπορισμού, όσο και ως μέσου ολοκλήρωσης και αναγνώρισης του ατόμου και τέλος, στον τομέα του περιβάλλοντος, που σχετίζεται με την ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων, σημείωσε η κα Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελευσίνα 21.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης με ομιλίες από τους καλλιτέχνες κα Βάνα Ξένου, κ. Φίλιππο Κουτσαφτή, κα Μάρθα Φριντζήλα.

Με την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματός της, όπως αυτό έχει περιγραφεί στο φάκελο υποψηφιότητας. Το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί είναι δεσμευτικό και επιδεκτικό τροποποιήσεων μόνο κατόπιν συνεννόησης και έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί και να αξιολογεί την ορθή εκτέλεση του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.