Το νέο αστικό ξενοδοχείο
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 18.11.2016, ώρα 20:00
Διάρκεια: 19.11 – 4.12.2016
Πως θα ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Ένα δωμάτιο – διάδρομος προσαρμοσμένο στις διαθέσεις του ταξιδιώτη; Ένας χώρος ύπνου μέσα σε ένα αιωρούμενο κουτί ονείρων;
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου της πρωτότυπης cς Room18, παρουσία της κριτικής επιτροπής του ομώνυμου διαγωνισμού σχεδιασμού, που αποτελούνταν από τους καταξιωμένους καθηγητές και αρχιτέκτονες, Γεώργιο Πανέτσο, Γιάννη Αίσωπο, Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Μέμο Φιλιππίδη, των βραβευμένων αρχιτεκτόνων, Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο _ Ελλάδα), Joao Prates Ruivo (2ο Βραβείο – Πορτογαλία) και τους Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο – Ισπανία) και του συνεπιμελητή της έκθεσης, Νικόλα Σούλη.
Η Ναταλία Μπούρα, Υπεύθυνη του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε το λόγο στον Γ. Πανέτσο, συνεπιμελητή και μέλος της κριτικής επιτροπής. Ο κ. Πανέτσος στο λόγο του τόνισε πως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς που έχουν διοργανώσει οι ΔΟΜΕΣ τα τελευταία 10 χρόνια, το Room18 έχει κυρίως έναν διερευνητικό χαρακτήρα για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Εξήγησε πως η επιλογή για το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου έγινε με κύριο άξονα τον εσωτερικό χώρο, χωρίς αυτός να επισκιάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θα ήταν μια εξοχική θέα. Ανέφερε επίσης πως υπήρξε πολλή μεγάλη συμμετοχή και κυρίως υψηλής ποιότητας, με ιδέες που προσφέρουν πραγματικές λύσεις και μπορούν να επηρεάσουν και να κινητοποιήσουν τον αρχιτεκτονικό και ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τον ίδιο τον ταξιδιώτη προς μία νέα θεώρηση της έννοιας της διαμονής.
Το λόγο στη συνέχεια πήραν τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, με τον κ. Αίσωπο να αναφέρει πως η αρχιτεκτονική είναι ιδέα και εμπειρία στο χώρο και είναι αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση παραδεκτούς και αναμενόμενους κανόνες, επανερμηνεύει και επανακαθορίζει τα ίδια τα δεδομένα της τουριστικής κατοίκησης. Ο κ. Τζιρτζιλάκης τόνισε πως αυτή η έκθεση ανοίγει ένα διάλογο για την ίδια την αρχιτεκτονική, αντικρίζοντας πια τον τουρίστα ως ταξιδιώτη και εκφράζοντας την αξία της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου. Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως το πρόγραμμα Room18 είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο πρόγραμμα ακριβώς γιατί ασχολείται με το εσωτερικό, ενώ ανέφερε πως πια – στον αρχιτεκτονικό κλάδο – το ξενοδοχείο είναι το κύριο αντικείμενο, γεγονός που κάνει το Room18 πιο επίκαιρο από ποτέ.
Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, στη συνέχεια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που βλέπουν τις ιδέες τους υλοποιημένες. Τέλος, το λόγο πήρε ο συνεπιμελητής της έκθεσης, κ. Σούλης, ο οποίος έδωσε μία ενδεικτική τάξη μεγέθους των υλικών που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση Room18, όπως 150τ.μ. καθρέπτης (1ο Βραβείο), τέσσερις τόνους χάλυβα (2ο Βραβείο) και 2 τόνους ξυλεία (3ο Βραβείο), ενώ πάνω από 40 άτομα δούλεψαν για την κατασκευή των δωματίων, τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
Photo Credit: Αλέξης Ευσταθόπουλος