Αρχική Γαστρονομία Κατατέθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο φάκελος υποψηφιότητας για την Γαστρονομική...

Κατατέθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο φάκελος υποψηφιότητας για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019

Aegean_cuisineΗ διεκδίκηση του τίτλου έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τον στρατηγικό  στόχο  της περιφερειακής αρχής: την εξωστρέφεια και την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό

Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, εισέρχεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας (bid book) στο  IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), στις 31 Ιουλίου 2016, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.
Για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, που περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, προηγήθηκε διαβούλευση της Εκτελεστικής  Επιτροπής Διεκδίκησης με τις νησιωτικές κοινωνίες. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών, περισσότεροι από 107 κοινωνικοί εταίροι συστρατεύτηκαν για το μεγάλο στόχο και κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συσκέψεις που έγιναν στα νησιά Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Τήνο, Μήλο και Άνδρο, όπου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν οι φορείς του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας,  εξειδικεύονται σε έξι τομείς – πεδία δράσεις, που επέλεξε η Περιφέρεια και που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την διατροφή και την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου: Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.

Οι στόχοι
Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους  βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή: της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό,  της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην μάχη για τον τίτλο, έναντι των συνυποψηφίων Περιφερειών.  

Η Aegean Cousine

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την τότε ιδιότητά του ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία,  εργάστηκε μεθοδικά πάνω στον στρατηγικό στόχο  ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου των νησιών – αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου – και την καθιέρωση της Aegean Cuisine, η οποία, μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο – κυρίως – στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών, παράλληλα με την καθιέρωση του διακριτού σήματος, που έκτοτε συνοδεύει την αυθεντικότητα και την ποιότητα της αιγαιακής γαστρονομίας.