Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπερφορολόγηση και παραοικονομία «πνίγουν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – Υποτονικός ο ρυθμός κρατήσεων

Υπερφορολόγηση και παραοικονομία «πνίγουν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – Υποτονικός ο ρυθμός κρατήσεων

POX_11-5-2016_6 POX_11-5-2016Σε «θολό τοπίο» κινείται ο Ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς αφενός μεν, ο ρυθμός των κρατήσεων για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας είναι πλέον υποτονικός, αφετέρου δε, η ασφυκτική πίεση προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν και την οργιάζουσα παραοικονομία των ιδιωτικών μισθώσεων, επιδεινώνει ραγδαία την οικονομική τους θέση.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 11 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Electra Palace.  

Στη Γενική Συνέλευση, παρουσία των Προέδρων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)  κ. Α. Ανδρεάδη και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρη και με τη συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων Ξενοδοχειακών Ενώσεων από όλες τις περιοχές της χώρας τέθηκαν και συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Επιπρόσθετα, οι πρόεδροι τοπικών Ενώσεων έδωσαν μία πρώτη εικόνα για τις προοπτικές της κίνησης στους προορισμούς τους, από την οποία προκύπτει ότι η εξέλιξη των κρατήσεων δεν είναι η προσδοκώμενη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημάνθηκε, σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας, πλην Ιονίων Νήσων και ορισμένων άλλων μεμονωμένων περιοχών, τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφουν ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όσο και σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες περιοχές, οι κρατήσεις να είναι ελαφρά αυξημένες ή να κινούνται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι αλλά σε πολλές άλλες, να είναι μειωμένες, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης, να καταγράφονται στους προορισμούς που δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα της εικόνας τους από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως η Κως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική κ.α, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών μέχρι τα τέλη Μαίου, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις τους για την περίοδο αιχμής και να διασφαλίσουν καλύτερες πληρότητες.
Σοβαρότατο πρόβλημα, εξακολουθητικά, αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία των προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες, ως επί το πλείστον, βασίζονται στην εσωτερική αγορά τουρισμού.

Ταυτόχρονα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση της παραοικονομίας των ιδιωτικών μισθώσεων, ζήτημα που έχει λάβει, πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε Πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα και στους προορισμούς όπου η τουριστική κίνηση, από πλευράς αφίξεων, καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, οι πληρότητες των ξενοδοχείων υστερούν σημαντικά, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγεθος της παραοικονομίας, αφού ολοένα και μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών, κατευθύνονται σε ανεξέλεγκτους χώρους διαμονής.

Όπως επισημάνθηκε στη Γενική Συνέλευση, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, ανάλογες καταστάσεις βιώνουν, πλέον, και περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. τα Χανιά.
Το ζήτημα, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι μόνον η παραοικονομία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκαλείται από την αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά αυτή, επτά μήνες μετά την άνευ όρων απελευθέρωσή της, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας και υγιεινής για τους τουρίστες που διαμένουν σε τέτοιους χώρους.  

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία κανέναν αρμόδιο για το θέμα των ιδιωτικών μισθώσεων» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για την επιτομή του παραλογισμού, να εφευρίσκονται νέοι φόροι και να μπαίνει το μαχαίρι βαθύτερα στο λαιμό στους νόμιμους και συνεπείς, από τη μία πλευρά και να αφήνεται ανενόχλητη μία τεράστια παραοικονομία, μία απώλεια εσόδων για το κράτος τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν οι έρευνες αλλά και πλήθος κινδύνων για τους επισκέπτες, από την άλλη».

Εξάλλου, «καταστροφική» χαρακτηρίζει ο ξενοδοχειακός κόσμος την πρόταση για επιβολή «τέλους πληρότητας» στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση υπογράμμισε ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στη ζήτηση για Ελλάδα, καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ξενοδοχειακού προιόντος, πέραν των άλλων επιβαρύνσεων που πιθανότατα θα προκύψουν μέσω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτήν και κάθε άλλη σκέψη επιβολής νέων φόρων στο τουριστικό προιόν.
«Τα ξενοδοχεία κάναμε το χρέος μας και με το παραπάνω. Βάλαμε πλάτη, υπομείναμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, φέραμε κόσμο και πολύτιμα έσοδα στη χώρα, προστατέψαμε ή και αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίσαμε για μία ακόμη διετία την εργασιακή ειρήνη με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Ας γίνει επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός και ο κλάδος μας κινούνται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως η επιμονή σε στείρες φοροεισπρακτικές πολιτικές, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς ρευστότητα, χωρίς λειτουργία του κράτους σε στοιχειώδη ζητήματα, απλώς μας οδηγεί ταχύτατα πάνω σε έναν τοίχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.