Τον κίνδυνο να υπάρξει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της παράτασης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί σε επιβολή επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προορισμού και προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στην τουριστική αγορά.
Οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα λόγω της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί, της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας που έχει δημιουργήσει συνθήκες τεράστιας πίεσης στην πραγματική τουριστική οικονομία. Διαρκώς προστίθενται στη λίστα αυξημένοι ή νέοι φόροι – όπως είναι η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η φημολογούμενη επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης – εντείνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την επίτευξη των στόχων της φετινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή ενισχύεται ο προβληματισμός από ανεξέλεγκτα φαινόμενα φοροδιαφυγής που δημιουργούνται μέσα από χιλιάδες παράνομες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στερώντας κάθε χρόνο από τα ταμεία του κράτους έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η αδυναμία εδραίωσης συνθηκών σταθερότητας, η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση που αφορά όλους, ακόμα και τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στη διαχείριση του προσφυγικού που επιμένουν, προκαλούν «τριγμούς» στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, εμποδίζουν σχέδια για επενδύσεις που θα φέρουν κεφάλαια, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και τοποθετούν αντικίνητρα στην εισροή περισσότερων δυνητικών τουριστών με κίνδυνο να τους κατευθύνουν τελικά σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Στο κατώφλι της θερινής τουριστικής περιόδου και σχεδόν στα μέσα της χρονιάς, οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη δεν πληρούνται και οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες. Η ΕΞΘ προειδοποιεί ότι αν δεν επέλθει σταθερότητα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αν δεν εγκαταλειφθούν σχέδια για παράλογες φορολογικές επιδρομές σε καθεστώς πανικού, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι επιχειρήσεις που θα βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τις οφειλές τους να εκτοξεύονται θα κλείσουν, στερώντας θέσεις εργασίας και πόρους από την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.