Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αλ. Τσίπρας: Aπό το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης

Αλ. Τσίπρας: Aπό το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης

Μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Sete_13_5_2016Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εξέφρασε την ανησυχία του κλαδου, πως αν μπουν πρόσθετοι φόροι στη διανυκτέρευση θα αυξηθεί δηλαδή κατακόρυφα το «καλάθι του τουρίστα». Το οποίο, ήδη σημειώνει τεράστιες απώλειες ανταγωνιστικότητας, της τάξης του 10%, λόγω των φόρων του τρίτου μνημονίου, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λόγω εσωτερικής υποτίμησης από την αρχή των μνημονίων.

Ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του.

2016-05-12 20.35.37Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως:

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούμε ότι θα μπουν επιπρόσθετοι φόροι στην περίπτωση που δεν πιάσουμε ως χώρα τους στόχους ανάπτυξης. Υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για ακόμα μια φορά, να αυξήσει το κόστος στη διαμονή, την εστίαση, τον καφέ, τα αλκοολούχα, τα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο. 

Ακούμε δε και πολλά αυτές τις ημέρες σχετικά με έναν εξωφρενικό, έναν τελείως παράλογο, «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά. Ο φόρος αυτός, που είχε πριν λίγες ημέρες το όνομα τέλος διανυκτέρευσης, εμφανίστηκε ως «πρόταση» από το πουθενά και ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Καταρχάς, απουσία αξιόπιστου και αποτελεσματικού δημόσιου μηχανισμού είσπραξης φόρων, είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του 1 εκατ. δωματίων σε 50 χιλ. καταλύματα της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε ασσυμετρίες στην εφαρμογή του νόμου. Κατά δεύτερον, η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης καταλυμάτων σε χαμηλότερες κατηγορίες ή και κατάθεση των σημάτων λειτουργίας και μετάβαση στις χωρίς περιορισμό, πλέον, ελεύθερες μισθώσεις, χωρίς ΦΠΑ.

Αλλά και εάν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί ένας μαγικός τρόπος να ελεγχθεί και να εισπραχθεί, θα αποτελέσει ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί απευθείας στον τουρίστα. Γιατί καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος. Και πόσοι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό;

Ταυτόχρονα δε τη στιγμή που σφίγγει και άλλο η θηλιά στη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, το Κράτος, σύμφωνα με την μελέτη του ΞΕΕ, χάνει τουλάχιστον 270 εκατ. Ευρώ φορολογικά έσοδα κατ’ έτος, από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες. Και αυτό γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχει διασφαλιστεί ένα πλαίσιο ισονομίας, φορολογικής συμμετρίας και κανόνων λειτουργίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Και εικάζουμε ότι δεν έχει γίνει, γιατί προφανώς είναι πιο εύκολο να φορολογηθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας και όχι αυτό που φοροδιαφεύγει. Γιατί πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί είσπραξης. Και ξέρουμε όλοι ότι εδώ υπάρχει διαχρονικά μια σοβαρή αδυναμία. Όμως πρέπει να γίνει επιτέλους.

2016-05-12 21.01.17Η απάντηση του πρωθυπουργού

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας , τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

Δεν θα ισχύσει από φέτος το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας.

Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θα εφαρμοστεί από το 2018 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανταποκρινόμενος έτσι σε σχετικό αίτημα των ξενοδόχων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι μέχρι τέλος του έτους πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία, πράγμα που όπως είπε, θα ανατρέψει προβλέψεις και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 2.7%, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τώρα, είναι ώρα η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Το στοίχημα
Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», πρότεινε στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

2016-05-12 20.24.38Η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, κατά την ομιλία της προσδιόρισε την εθνική στρατηγική και τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο

Ο  τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, έτσι τον αντιμετωπίζουμε, και πρέπει να μείνει έξω από ανούσιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές επιθέσεις. Αυτό εμείς  το τηρήσαμε κατά γράμμα όλο το προηγούμενο διάστημα. Εστιάσαμε στο να διαχειριστούμε τις κρίσεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα και αντίστοιχα περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς φορείς και όλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αντιμετωπίσουν τον τουρισμό  με υψηλό αίσθημα ευθύνης και όπως του αξίζει.
Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ελκυστικός  και ανταγωνιστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή. Προσφέρει ένα μοναδικό και αυθεντικό προϊόν που συνεχώς ενδυναμώνουμε και εμπλουτίζουμε.
Η εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό στηρίζεται σε εξειδικευμένους άξονες με ξεκάθαρους στόχους.
 
•   την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
•   τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους  ανάπτυξη
•   την προώθηση- προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
•   Την ανάδειξη  νέων ελληνικών προορισμών
•   το άνοιγμα νέων αγορών
•   την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
•   την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
•   την βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
•  την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής
Ολοκληρώνουμε τις  διαδικασίες για τα νέα οργανογράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ, που παραλάβαμε σε εκκρεμότητα και ενδυναμώνουμε τις υπηρεσιακές δομές τους. 
Δημιουργούμε Διεύθυνση για τη θεσμοθέτηση και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού που έχουμε καθορίσει σε 7 βασικές κατηγορίες:
•  Ιατρικός και ιαματικός τουρισμός
•   Θρησκευτικός τουρισμός
•   Πολιτιστικός τουρισμός
•   Τουρισμός υπαίθρου και γαστρονομία
•   Συνεδριακός τουρισμός
•   Ναυτικός τουρισμός, κρουαζιέρες και yachting
•   Aθλητικός και προπονητικός τουρισμός.
Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και οι νέες τουριστικές επενδύσεις είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. 
Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης εκμίσθωσης των καταλυμάτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, γνωστή ως sharing economy. 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.