Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκδήλωση για την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής...

Εκδήλωση για την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 l_18019Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (10η Σύσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Βίντχουκ, Ναμίμπια).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη θα παραδώσει στον Δήμαρχο Τήνου το ενδεικτικό της εγγραφής.

l_18021Στο πρόσωπο των Τηνίων μαρμαροτεχνιτών αναγνωρίζεται η μακραίωνη παράδοση του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην προστασία σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού (π.χ. Ακρόπολη). Εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η πολιτισμική αξία της νεοελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, ενώ αναδεικνύεται και η δυναμική της παράδοσης ως μέρος της σύγχρονης πολιτισμικής και παραγωγικής ταυτότητας της χώρας μας.
Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO, καθώς είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), καθώς και η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο. Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας για το Εθιμικό Δρώμενο των Μωμόερων, όπως αυτό τελείται σε επτά χωριά της Κοζάνης (η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2016), καθώς και για το Ρεμπέτικο, υποψηφιότητα η οποία θα αξιολογηθεί το 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.