Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα, με αποκριάτικες εκδηλώσεις στη πλατεία Συντάγματος

Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα, με αποκριάτικες εκδηλώσεις στη πλατεία Συντάγματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΗ Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις “Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα” που διοργανώνουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και ο Δήμος Αθηναίων από τη Πέμπτη 3 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 6 Μαρτίου στην πλατεία Συντάγματος.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ.
Ήθη και έθιμα της ΑΤΤΙΚΗΣ Αποκριάς.
Μια μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τα Μέγαρα (Λύκειο των Ελληνίδων Μεγάρων), τη Σαλαμίνα (Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη), τα Άνω Λιόσια (Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού “Η Γρίζα”), τα Καλύβια (Τμήμα Ελληνικών Χορών Δήμου Σαρωνικού) και την Κερατέα (Λύκειο των Ελληνίδων Κερατέας) με τη συνοδεία μουσικού συγκροτήματος (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά και τραγούδι).
Το γαϊτανάκι, ο χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς, αλλά και το «Πιπέρι», οι αποκριάτικες «τράτες» και τα σκωπτικά, οι μεταμφιέσεις, ο πάνδημος χορός στο χοροστάσι, είναι μερικές από τις εικόνες που θα ξετυλιχθούν πάνω στην σκηνή από 150 περίπου χορευτές για να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς και τη ζωντάνια της ελληνικής ψυχής σε πείσμα των καιρών.

Η ΑΤΤΙΚΗ Αποκριά
Κεντρική Σκηνή

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ.
Ήθη και έθιμα της ΑΤΤΙΚΗΣ Αποκριάς.
Μια μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τα Μέγαρα, τη Σαλαμίνα, τα Άνω Λιόσια, τα Καλύβια και την Κερατέα με την συνοδεία μουσικού συγκροτήματος (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά και τραγούδι).
Το γαϊτανάκι, ο χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς, αλλά και το «Πιπέρι», οι αποκριάτικες «τράτες» και τα σκωπτικά, οι μεταμφιέσεις, ο πάνδημος χορός στο χοροστάσι, είναι μερικές από τις εικόνες που θα ξετυλιχθούν πάνω στην σκηνή από 150 περίπου χορευτές για να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς και τη ζωντάνια της ελληνικής ψυχής σε πείσμα των καιρών.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ στα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
 
 Η εβδομάδα κορυφώνεται με την Κυριακή της Τυροφάγου, οπότε και στήνονται τα βραδινά αποκριάτικα γλέντια στα σπίτια  αλλά και στους δρόμους και την πλατεία των Άνω Λιοσίων, όπου χόρευαν οι γυναίκες δημόσια (σημερινή πλατεία Μητροπόλεως).

Ο αποκριάτικος χορός των Άνω Λιοσίων είναι πλεκτός χορός στα 3, που ανήκει στην ομάδα των παλαιότερων εθιμικών χορών της περιοχής. Χορεύεται από γυναίκες πλεκτά, που τραγουδούν συνήθως αυτοσχέδια αποκριάτικα δίστιχα. Ο χορός γινόταν δημόσια μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην πλατεία νωρίς το απόγευμα. Προς το τέλος οι άντρες που χόρευαν δημόσια στην πλατεία μόνο στις Απόκριες, έμπαιναν στο χορό μασκαρεμένοι και χόρευαν σε πιο γρήγορο ρυθμό. Χαρακτηριστικό λοιπόν του αποκριάτικου χορού, είναι η αντίθεση της λιτότητας και σοβαρότητας των γυναικών με το σάλο και το ξεσηκωμό που έφερναν οι άντρες.

Α) Δημόσιος χορός γυναικών
«Νε νε νε Μαρίε μόι»
«Νταρσά»
Αποκριάτικος  γυναικείος

Β) Δημόσιος χορός ανδρών
Αποκριάτικος  ανδρικός
Καλαματιανός
Ήλιος, τσάμικος  
«Αυτά τα μάτια τα γλυκά» με γύρισμα , συρτός

Αριθμός μελών χορευτικής ομάδας: 20 άτομα
 Διδασκαλία χορών- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βαγγέλης Σαμπάνης & Σπυριδουλα Παναγιωτοπούλου

Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Ν.ομικού Προσώπου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμου του Δήμου Σαρωνικού Αττικής
 Ιδρύθηκε το 1993, στο τότε Πνευματικό Κέντρο Δημοτικής Κοινότητας  Καλυβίων.
Απαριθμεί σήμερα 200 μέλη, ηλικίας 5-65 ετών.  Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ σε γειτονικούς δήμους, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Γαλλία (1994), Κύπρο (1996,1999), Ιταλία (2001, 2003, 2008, 2010, 2011), Γερμανία και Στρασβούργο (2002), Βουλγαρία (2000, 2002, 2006), Ίμβρο (2004) και Σερβία (2007), Κορυτσά (2014).
 Έχει παρουσιαστεί δυο φορές στο Ηρώδειο, στις παραστάσεις της Δόμνας Σαμίου, «Περνά – περνά η μέλισσα» (2001) και «Της Φύσης και του έρωτα» (2005), ενώ τον Ιούνιο του 2003,τιμησε την Δόμνα Σαμίου στην παράσταση «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ακολουθώντας τα χνάρια της Δόμνας Σαμίου», σε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο έργο της. Τον Ιούλιο του 2009, είχε την επιμέλεια και την συμμετοχή στη τιμητική βραδιά  -αφιέρωμα για την Άννα Καραμπεσίνη στο Αττικό Άλσος. Επίσης συμμετείχε στην 1η και στην 2η  Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσιάζοντας τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό του.
Από το 2008, λειτουργούν παράλληλα με το τμήμα χορού, τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού.

«Μουσούνες» στα Καλύβια Θορικού
 (παρέες μεταμφιεσμένων που γύρναγαν από γειτονία σε γειτονιά για τα χρόνια πολλά).
«Ο Χαραλάμπης», καλαματιανό
«Γαϊτανάκι», αστικό έθιμο της Αποκριάς
«Πως το τρίβουν το πιπέρι», σκωπτικό, μιμητικό
«Όλες οι μελαχρινές» και «Ένα πουλί από το χωριό μας», συρτά

Αριθμός μελών χορευτικής ομάδας: 30 άτομα
Διδασκαλία χορών- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Κοντογιάννης

Η χορευτική ομάδα του Μανώλη Καπετανάκη από την Σαλαμίνα.
Μετρά 13 χρόνια δράσης και στελεχώνεται από νέους ανθρώπους με μεγάλη αγάπη για την παράδοση και αφοσίωση στις ρίζες μας.
Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντική που σκοπός της είναι η προβολή των εθίμων και της παράδοσης της Σαλαμίνας και η διατήρησή τους. Η ομάδα έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε φεστιβάλ, στο θέατρο «Δώρα Στράτου», στο Μέγαρο Μουσικής και στο εξωτερικό.
Οι φορεσιές που θα δείτε επί σκηνής είναι εξ’ ολοκλήρου αυθεντικές και παλαιές.
Είναι οι λεγόμενες νυφικές που κατά την ημέρα του γάμου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι
ο χορός της «Τράτας» που συμβολίζει το τράβηγμα των διχτυών της τράτας,
 « το Φεσάκι»,  μιμικός χορός αποκριάς,
 « Ρα καμπάνα», καλαματιανός
Κουλουριώτικο χασάπικο
Ζεϊμπέκικο  
«Οι Κουλουριώτισσες», συρτός

Αριθμός μελών χορευτικής ομάδας: 25 άτομα
 Διδασκαλία χορών- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μανόλης Καπετανάκης

Λύκειο Ελλήνιδων Μεγάρων
Ιδρύθηκε στις 3-9-1982 ως παράρτημα του Κεντρικού Λυκείου. Μέχρι σήμερα έχει χαράξει επιτυχή ανοδική πορεία με πλούσια χορευτική δραστηριότητα της χορευτικής ομάδας σε εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπως Νέα Υόρκη (1992), στην Αντλάντα (1998), στις ΗΠΑ (2000), στην Κίνα (2001), στην Κύπρο (2003), στην Ταϋλάνδη (2004), στην Τουρκία (2009, 2010).
Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με 400 και πλέον φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Λειτουργούν 17 χορευτικά τμήματα διαφόρων ηλικιών και από το 2014 λειτουργεί χορωδιακό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων που αποτελείται από άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών.

“Γλέντι και απόκρεμα στα Μέγαρα”

Όλες τις ημέρες της αποκριάς στις πλατείες των Μεγάρων και το ξέφωτο,  παρεές ανάβουν φωτιές πίνουν και γλεντούν γύρω από αυτές. Το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων θα παρουσιάσει τοπικούς χορούς καθώς και αυτούς που χορεύονταν τις απόκριες.


Χοροί του αποκριάτικου και γενικού μεγαρίτικου γλεντιού:

Τράτα

Λουλουβίκος

Μπερδε μπερδε

Καρσιλαμάς

Χατζηχρήστος

Καγκέλι

Αριθμός μελών χορευτικής ομάδας: 30 άτομα
Διδασκαλία χορών- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Δημητρόπουλος

Λύκειο των Ελληνίδων Κερατέας
Είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ανελλιπώς από το έτος 1990 με έντονη παρουσία στις κοινωνικές εθνικές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας.
    Στο παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Κερατέας λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών όλων των ηλικιών, τμήμα παραδοσιακών κρουστών οργάνων καθώς και τμήμα χορωδίας παραδοσιακής μουσικής. Επίσης σε ετήσια βάση διοργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια κοινωνικές δράσεις με βασικό άξονα την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση αλλά και το παιδί, τη γυναίκα, την οικογένεια, την υγεία. Επιπρόσθετα ο σύλλογός μας συμμετέχει σε εκδηλώσεις τόσο της ευρύτερης οικογένειας του Λυκείου των Ελληνίδων όσο και άλλων πολιτιστικών συλλόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό
    Η δραστηριότητα της χορευτικής μας ομάδας είναι συνεχής με εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ισπανία 2000, Ταιβάν 2009, Βελιγράδι 2010)

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ από την Κερατέα Αττικής
«Αριστείδη», καγκέλι
«Τσαμπούνα», χοροπαιχτικό δρώμενο όπου χορεύονταν τις αποκριές μόνο από άνδρες στην περιοχή της Κερατέας
 «Ντο τα πρες κοτσίδετε», συρτός

Συνοδεύει και η Ομάδα κρουστών του Λυκείου των Ελληνίδων Κερατέας, υπο τη διεύθυνση του Μιχάλη Κλαπάκη
Αριθμός μελών χορευτικής ομάδας: 30άτομα
Διδασκαλία χορών- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άκης Λιναράς

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει επίσης στο περίπτερο…

Προϊόντα: κρασί, τυρί, αλλαντικά από αγριογούρουνο, φυστίκια Αιγίνης.
(ενημέρωση για τα παραπάνω προϊόντα και γευσιγνωσία θα είναι δυνατή κάθε ημέρα)

Δράσεις στο περίπτερο…

Παρασκευή
μέλη του 1ου ΚΑΠΗ Καλυβίων θα παρασκευάζουν παραδοσιακά μακαρόνια (ντόντιλιες) και θα δίνουν την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν.

Σαββάτο
Μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπανδριτίου θα φτιάχνουν παραδοσιακά ζυμαρικά και θα δίνουν την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν.

Κυριακή
μέλη του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου Βαρνάβα, θα “κεντήσουν”
        τα ψωμιά της αποκριάς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.