Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αίτημα συνάντησης του Τ.Ο.Π. με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλντά Αριστείδη για...

Αίτημα συνάντησης του Τ.Ο.Π. με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλντά Αριστείδη για τα “Πνευματικά & Συγγενικά Δικαιώματα”

ΤΟΠΑνοικτή επιστολή με “Αίτημα συνάντησης”, με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλντά, απέστειλε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) με αντικείμενο συζήτησης “Πνευματικά & Συγγενικά Δικαιώματα” και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης με όρους ισονομίας απέναντι στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Δείτε την επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπέρμετρα υψηλή τιμολογιακή πολιτική, των εταιρειών των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, την οποία έχουν ανακοινώσει και έχει γίνει αποδεκτή από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), τόσο για τις εταιρίες που είχαν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο που είχε συνάψει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 2011, όσο και για εκείνες που προέκυψαν μεταγενέστερα ή που πρόκειται να προκύψουν (!!), με άγνωστο στο μέλλον μέγεθος, με τελικό αποδέκτη των οικονομικών αυτών βαρών τα ξενοδοχεία και τις γενικότερες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για προφανείς λόγους παρουσιάζουν μεγαλύτερη αδυναμία απορρόφησης και ευελιξίας των επιπλέον αυτών λειτουργικών βαρών.

Οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης, εφόσον δεν χορηγούν την νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί, μπορούν να κινήσουν ακόμη και  αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν, σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993, ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους.

Οι εταιρίες συγγενικών δικαιωμάτων κινούνται με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 και τους επιδικάζεται προσωρινά, μέχρι την συζήτηση της κύριας αγωγής τους κατά των χρηστών, το 50% της απαίτησης τους.

Οι εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ζητούν επιπλέον και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 5 χρόνια πίσω, γεγονός που καταλήγει σε απαίτηση για τεράστια ποσά που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα  των Ελληνικών ξενοδοχείων εφόσον, λαμβανομένης της παρατεταμένης κρίσης αλλά και της αναδρομικότητας των υποχρεώσεων που οι εν λόγω εταιρίας απαιτούν από τις επιχειρήσεις,  το συσσωρευμένο ποσόν απαιτήσεως που προκύπτει αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, ενόψει όλου αυτού του αρνητικού κλίματος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε μελέτη σχετικά με το τι ισχύει στις άλλες ανταγωνίστριες Ευρωπαϊκές χώρες,  η οποία αδιαμφισβήτητα έθετε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ χαμηλότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι σήμερα όσο ποτέ, εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη το Υπουργείο σας  να νομοθετήσει, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών (συσσωρευτικά) απαιτήσεων των εταιρειών δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κατά των ξενοδόχων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εκτιμώντας το ένθερμο ενδιαφέρον, τόσο του Υπουργείου σας όσο και σε προσωπικό επίπεδο, για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό,

αιτούμεθα

μια άμεση συνάντηση μαζί σας, με στόχο την εκατέρωθεν ανταλλαγή απόψεων αλλά και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης με όρους ισονομίας απέναντι στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.