Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΘΗΡΑΣΙΑ: Μία διαχρονική διαδρομή – Η πρώτη καταγραφή της ιστορίας της Σαντορίνης...

ΘΗΡΑΣΙΑ: Μία διαχρονική διαδρομή – Η πρώτη καταγραφή της ιστορίας της Σαντορίνης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα

Thirassia_front_coverΣε μία γεμάτη αίθουσα στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, τη Τρίτη στις 19:00 μμ, o Δήμος Θήρας παρουσίασε το βιβλίο «ΘΗΡΑΣΙΑ: Μία διαχρονική διαδρομή», υπό την επιμέλεια των κκ. Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη.
Το βιβλίο αποτελεί μία πρώτη καταγραφή της ιστορίας του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και αγγίζει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης παρουσίας εκεί.
Thirassia_16feb16 Για το βιβλίο μίλησαν ο κος Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, ο κος Alexandre Farnoux  Δντης της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η κα Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Δντρια  Δ.Π.Μ.Σ. Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού Α.Π.Θ. και ο κος Γιώργος Βουγιουκαλάκης Δντης Ερευνών ΙΓΜΕ. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο κος Χρίστος Ντούμας, ομότιμος καθηγητής του Παν/μου Αθηνών και Επιστημονικός Δντης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας. Εκ μέρους των επιμελητριών μίλησε η κα Κ. Παλυβού, ενώ παράλληλα προβλήθηκε και μέρος του ντοκυμαντέρ για τη Θηρασιά του κινηματογραφιστή κ. Ζαχαρία Μαυροειδή.
Thirassia_palyvou_book pressΤο βιβλίο δέχθηκε θερμή υποδοχή από το κοινό και η δέσμευση των επιμελητριών ήταν ξεκάθαρη στο ότι θα υπάρξει και επόμενο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο τόμος «Θηρασία Ι: μία διαχρονική διαδρομή” είναι η πρώτη συμβολή στην ιστορία της νήσου Θηρασίας, από το μακρινό παρελθόν (εποχή του Χαλκού) έως το πρόσφατο (αρχιτεκτονική, κοινωνική ανθρωπολογία) με επιμέλεια Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη. Πρόκειται για σειρά μελετών που εστιάζουν σε διάφορες ερευνητικές πτυχές (γεωλογία, τεχνολογία των ορυχείων, ανάλυση κεραμικών υλών κα), καθώς και στην αναζήτηση αρχαίων τεκμηρίων μέσω της επιφανειακής έρευνας. Ουσιαστικά αποτελεί μία διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού.
Οι  έρευνες σε ένα μικρό νησί, τη Θηρασία, απέναντι από τον μεγάλο και πολυσήμαντο γείτονα τη Θήρα, έχει χαρακτήρα παραδειγματικό. Είναι μία περίπτωση για το πώς λειτούργησαν οι σχέσεις, οι επαφές, τα δίκτυα μεταξύ Θήρας-Θηρασίας μεταξύ τους αλλά και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, η αλληλεξάρτηση και η σχετική αυτονομία. Φωτίζει τους τρόπους επιβίωσης στα μικρά νησιά, δηλαδή τους τρόπους προσαρμογής των οικιστικών μονάδων στο περιβάλλον, την αξιοποίηση των
φυσικών πόρων, τη χωροταξία, τη διαχείριση του νερού και άλλα. Ένας κόσμος ολόκληρος ανοίγεται από μία μικρή χαραμάδα, τη Θηρασία: πεζούλες, πηγάδια, καλλιέργειες, η σκληρή ζωή στα ορυχεία, τα πανηγύρια και ο τρύγος.  
Η Θηρασία, όπως όλοι οι επισκέπτες της γνωρίζουν, είναι μία όαση ηρεμίας όταν έρχεται κανείς από την πολύβουη Θήρα. Η μελέτη, η γνώση, η ανάδειξη της ιστορίας και της ιδιαιτερότητας του τόπου, μπορεί να συμβάλουν ήπια και ισορροπημένα για να μην χαθεί αυτό.
Οι έρευνες στη Θηρασία έγιναν από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μεταπτυχιακό Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής και την πρώην ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τα Πράγματα, Αθήνα 2015.
Η κα Κλαίρη Παλυβού είναι αρχιτέκτονας, ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ η κα Ίρις Τζαχίλη αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.