Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τουριστική πρόταση πολιτισμού από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού

Τουριστική πρόταση πολιτισμού από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού

Τουριστική πρόταση πολιτισμού από τον Προαθωνικό Οργανισμό ΤουρισμούΠαρουσιάσθηκε στην Τουρκία και απέσπασε το επαγγελματικό ενδιαφέρον

Ως καινοτόμα, ευρηματική, επαγγελματική και προπαντός ουσιαστική χαρακτηρίζεται η προσέγγιση της τουριστικής προβολής της ανατολικής Χαλκιδικής όπως σχεδιάσθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΕΜΙΤΤ, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη από τις 28 μέχρι και τις 31.1.16.

Πιο συγκεκριμένα στελέχη και συνεργάτες του φορέα πραγματοποίησαν στην Τουρκία την πρώτη επίσημη παρουσίαση της προωθητικής καμπάνιας με τίτλο «υπόκλιση στο παρελθόν των Σιδηροκαυσίων», που «ταξιδεύει» στον κόσμο τη λαμπρή ιστορία του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. 

Τα Σιδηροκαύσια αποτελούσαν ιστορικό οικισμό της ανατολικής Χαλκιδικής. Πήραν το όνομά τους από την εκμετάλλευση των μεγάλων τοπικών μεταλλευτικών κοιτασμάτων, η οποία τα πρώτα οθωμανικά χρόνια εντάθηκε ιδιαίτερα. Σε όλα τα υψώματα του σημερινού οικισμού των Σταγείρων αναπτύσσεται το φρουριακό συγκρότημα της τότε πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα της οχύρωσης, κυρίως πύργους, ερείπια από οικίες, λουτρά, τζαμιά και εργαστήρια, όπου γινόταν η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, καθώς και μεγάλες ποσότητες σκουριάς, τα απομεινάρια δηλαδή της μεταλλευτικής διαδικασίας. Τα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων τελούσαν υπό τον έλεγχο του Σουλτάνου και αποτελούσαν μέρος της οικιστικής κοινοπραξίας με την ονομασία «Κοινόν του Μαδεμίου». 

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκπρόσωποι του Οργανισμού επισκέφθηκαν καταρχάς τουριστικά γραφεία – εκθέτες της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΕΜΙΤΤ, στους οποίους παρουσίασαν έτοιμο πολιτιστικό τουριστικό πακέτο διακοπών, που συνδυάζει επίσκεψη στα μνημεία της Θεσσαλονίκης ή πόλεων της Εγνατίας Οδού και ημερήσια απόδραση στο πολιτιστικό τόξο «Αρναία – Σιδηροκαύσια – αρχαία Στάγειρα». 

Το ίδιο πακέτο παρουσιάσθηκε σε πάνω από 70 Τούρκους εκπροσώπους Τύπου και επαγγελματίες του κλάδου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προβολής του προορισμού με τίτλο «Μνήμη και Γεύση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 του Γενάρη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τη TURSAB (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας). 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν : η Ελληνίδα Πρόξενος, κ. Δανάη Βασιλάκη, η Προϊσταμένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Τουρκίας, κ. Μαρία Ραχμανίδου, ο Ιερολογιώτατος Πατριαρχικός Εκπρόσωπος, π. Γρηγόριος, ο Προϊστάμενος του Ελληνικού Γραφείου Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, κ. Γεώργιος Αγγελετόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ο.Υ.Ε., κ. Μανώλης Σουλτανόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, κ. Λευτέρης Βαλσαμής και ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος. 

Η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο στην προαθωνική χερσόνησο μέσω πραγματοποίησης πολιτιστικού ταξιδιού εξοικείωσης με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στο οθωμανικό παρελθόν των Σιδηροκαυσίων». Πρόκειται για εξαιρετικά στοχευμένη συνέργεια του Ε.Ο.Τ., της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης και του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. 

Θα προηγηθεί διαδικτυακή προβολή του ιστορικού χώρου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού, προκειμένου αυτός να συνδεθεί με τα υπόλοιπα μνημεία του προορισμού και κυρίως με τον Αριστοτελικό Περίπατο, η αφετηρία του οποίου βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

«Καθετί που υπάρχει στον τόπο μας αποτελεί το παρελθόν μας, την καταγωγή και την ιστορία μας. Τα μνημεία μας αποδεικνύουν τις ρίζες και τις καταβολές μας, τις συνθήκες ζωής των προγόνων μας και τον τρόπο σκέψης και έκφρασης που σημαδεύει και τις δικές μας ζωές» τονίζει η διευθύντρια marketing & επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνεχίζει : «Το μέγεθος της ιστορίας των Σιδηροκαυσίων μας οδηγεί στο να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον, ώστε όλοι οι μνημειακοί θησαυροί του χώρου να εκφράσουν την πολιτιστική ταυτότητα της σύγχρονης τουριστικής μας δραστηριότητας και να αποτελέσουν κρίκο στην αλυσίδα εκείνων των δράσεων που θα μετατρέψουν την ιστορική διαδρομή σε τρόπο προσέλκυσης θεματικών ταξιδευτών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.