Να βοηθήσουμε το Σαββατιανό να αναδειχθεί περαιτέρω και να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας, τόνισε, o Πρόεδρος της ΕΝΟΑA κ. Σωτήρης Γκίνης, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποίησε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με θέμα ” Ο Αμπελώνας της Αττικής Εφαλτήριο για την Ανάπτυξη της Τοπικής και Εθνικής Οικονομίας”
Η ΕΝΟΑΑ σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα, αποφάσισε να μην παραμείνει θεατής των γεγονότων, συνέχισε ο κ. Σωτήρης Γκίνης, αλλά να προχωρήσει μπροστά με όραμα και σχέδιο και σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς, να πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη της Αττικής γης και των προϊόντων της και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλει ενεργά στην τιτάνια προσπάθεια που συντελείται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Για να επιτύχουμε στο εγχείρημα αυτό, απαιτείται να κινηθούμε στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου με προοπτική 10ετίας τουλάχιστον και πάνω σε συγκεκριμένους άξονες.
Να γίνει η Αττική εμπορικό σήμα, ταυτόσημο με την ποιότητα
Για εμάς, είπε ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΑ, η λέξη Αττική είναι ένα εμπορικό σήμα που ανήκει σε όλους όσοι παράγουν και εμπορεύονται κρασιά της Αττικής, αλλά και για όλους όσοι συμμετέχουν στην τοπική παραγωγή προσφέροντας εξαιρετικά προϊόντα.
Θεωρούμε ότι ως κλάδος, οι οινοπαραγωγοί της Αττικής έχουμε υποχρεώση απέναντι στις επόμενες γενιές να προστατέψουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε στο μέγιστο την Αττική, μέσα από συλλογικές προσπάθειες.
Πρώτοι θα ανοίξουμε το δρόμο ανάπτυξης τραβώντας μπροστά και αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσουμε την εργασία που απαιτείται κοιτώντας πρώτα από όλα τη δικιά μας δουλειά και τον τομέα μας. Με τον τρόπο αυτό θα συμπαρασύρουμε και τους υπόλοιπους κλάδους στο δρόμο της ποιότητας, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο οποιασδήποτε μελλοντικής επενδυτικής δράσης, διεθνώς.Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει όραμα, υπάρχει θέληση, υπάρχει και διάθεση, από όλους τους εμπλεκομένους οινοπαραγωγούς, να δημιουργηθεί στην περιοχή της Αττικής κάτι μοναδικό.
Επίσης ανέφερε για τη δημιουργία μιας προκαθορισμένης διαδρομής, η οποία να διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία της Αμπελουργικής ζώνης. Ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες ή μικρά κτήματα που συμμορφώνονται σε συγκεκριμένες, προσεκτικά σχεδιασμένες και προκαθορισμένες προδιαγραφές.
Το κρασί της Αττικής είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου.
Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, συνέχισε ο κ. Φιλίππου, προβλήθηκε στην EXPO 2015 στο Μιλάνο το κρασί της Αττικής, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Συνεχίζουμε στηρίζοντας τις δράσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και δρομολογώντας τη διοργάνωση φεστιβάλ αφιερωμένου στο κρασί της Αττικής.
Άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας, υποστήριξε εξ άλλου, ο κ. Φιλίππου, είναι η εκπόνηση ερευνητικής διερεύνησης και αποτύπωσης των υπαρκτών αναγκών του οινικού και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα και των προτεινόμμενων λύσεων που θα άπτονται των οικονομικών ευκαιριών μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), του ΕΣΠΑ κλπ.
“Σήμερα θέλουμε άδεια για να φυτέψουμε αμπέλι, τόνισε, τη στιγμή που ποιοτικά αντέχουμε τον ανταγωνισμό στις ξένες αγορές”. Στο παρελθόν οι διοικούντες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκαν τον περιορισμό του Ελληνικού Αμπελών σε όφελος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που είναι απαραίτητο να αλλάξει και να επαναπροσδιοριστεί”.
Ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Τουρισμό, πρότεινε
Να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει γνωστό το ποιοτικό κρασί της Αττικής, στους ξένους επισκέπτες της.
Μεγάλα κρουαζιερόπλοια 4.000 και 5.000 ατόμων, είπε, προσεγγίζουν κάθε καλοκαίρι στο λιμάνι του Πειραιά, οι εκδρομές που προσφέρουν, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα στοιχεία, πρέπει να εμπλουτιστούν, διότι η συμμετοχή σε αυτές συνεχώς μειώνεται.
Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και όλοι οι ταξιδιώτες ψάχνουν πλέον, για εμπειρίες με θεματικό ενδιαφέρον, τόνισε.
Νέες προγραμματισμένες εκδρομές οινογευσίας και γευσιγνωσίας, στην Αττική, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση, γι αυτούς.
Στη συνέχεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης στελέχη της Γαία Επιχειρείν πρότειναν, την ανάπτυξη μιας αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ενώ αναφέρθηκαν στην ιχνηλασιμότητα της καλλιέργειας και τη ψηφιακή αποτύπωση της πιστοποίησης της παραγωγής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Άννα Φουλίδη, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Βουλευτές της Περιφέρειας.