Αρχική General Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016

Βασικές προτεραιότητες ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, είναι η τουριστική προβολή και η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα

perifereia-attikisΣε δήλωσή της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισήμανε για τον προϋπολογισμό ότι «το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς, άρα απαίτηση αποτελεσματικότητας, ανάπτυξη με αξιοπιστία και βιωσιμότητα, άρα απαίτηση πλήρους διαφάνειας και πρώτα απ’ όλα ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή εστίαση στη στρατηγική για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που συσσωρεύονται ιδιαίτερα στις πιο αδικημένες περιοχές της Αττικής και φυσικά με νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασία».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού οφείλει να είναι μέλημα της διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη να συνθέσει όλες τις προτάσεις που της έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί.

Για την Ανατολική Αττική, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΑΑ Πέτρος Φιλίππου επισημαίνει ότι μετά από συνεργασία με όλους τους δήμους της περιοχής αλλά και κοινωνικούς φορείς, υποβλήθηκαν προτάσεις και τελικά εγκρίθηκαν έργα που αφορούν σε διάφορους τομείς, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (περίπου 45 εκατ. ευρώ) και οδοποιίας (18,5 εκατ. ευρώ), αλλά και έργα κτιριακά (16 εκατ. ευρώ), αστικών αναπλάσεων (6,5 εκατ. ευρώ), κατασκευής παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (7,5 εκατ. ευρώ), αθλητισμού (7,5 εκατ. ευρώ), καθώς και έργα για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την αποχέτευση ακαθάρτων κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ περίπου. Για όλα τα παραπάνω έργα, μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμευθεί το ποσό των 67 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου στην εισήγησή του, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους ότι όλοι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής έχουν ήδη εκπονήσει και καταθέσει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και αναμένεται εντός του 2016 να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής είναι και τα 39 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εγκρίθηκαν και θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται αλλά και τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων προκειμένου να λυθεί οριστικά το μείζον θέμα που ταλαιπωρεί χρόνια τους δήμους της περιοχής. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο για πρώτη φορά φέτος αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και μέσα από καλό προγραμματισμό και συντονισμένες ενέργειες, η Περιφέρεια κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τα απαιτούμενα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών της Ανατολικής Αττικής.

Δύο ακόμα ζητήματα που θεωρούνται μείζονος σημασίας και αποτελούν βασικές προτεραιότητες ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, είναι η τουριστική προβολή και η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Για τη μεν τουριστική προβολή, πρόσφατα παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας, στο οποίο περιλαμβάνονται και πολλά σημεία της Ανατολικής Αττικής που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της προσπάθειας αποτελούν η δημιουργία ενός μοναδικού καταδυτικού πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου (περιλαμβάνει τους δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής) που δρομολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται να έχει ευεργετικά οφέλη, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό αλλά και η δημιουργία ποδηλατόδρομου στις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου.

Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) μέσα από συντονισμένες ενέργειες για τη στήριξη και ενίσχυση των μικρών αγροτικών καλλιεργειών και των μικρών μεταποιητικών – διατροφικών μονάδων. Το προσεχές διάστημα, θα γίνει παρουσίαση σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους Συνεταιρισμούς αλλά και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, του Προγράμματος για την Αγροτική Ανασυγκρότηση της Αττικής και παράλληλα άλλων αγροτουριστικών προγραμμάτων όπως είναι οι Δρόμοι του Κρασιού (με επισκέψεις σε οινοποιεία και εκπαίδευση στη γευσιγνωσία), η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά και του κρασιού της Αττικής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους (τα στελέχη της Περιφέρειας, τους δήμους και τους κοινωνικούς φορείς) να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση του προγράμματος που θέτει σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.