Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διατροφή και Ασφάλεια Τροφίμων: Η σημασία τους για την αξιολόγηση κατάταξης των...

Διατροφή και Ασφάλεια Τροφίμων: Η σημασία τους για την αξιολόγηση κατάταξης των καταλυμάτων

τροφιμαΠόσες φορές έχουμε πάει διακοπές και έχει χαλάσει η διάθεσή μας εξαιτίας ενός διατροφικού προβλήματος; Πόσες φορές έχουμε επισκεφτεί ένα μέρος και στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχει αποτυπωθεί ως ευχάριστη ανάμνηση η ιδιαίτερη διατροφική κουλτούρα της περιοχής;
Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός, που εκτός από τον ευχάριστο ήλιο της, τις όμορφες παραλίες και τα υπέροχα βουνά της παρουσιάζει ένα σύνολο τοπικών γεύσεων και προϊόντων, που αναζητούν τόσο οι τουρίστες του εξωτερικού αλλά και της ίδιας της πατρίδας μας. Η ανάγκη για την δοκιμή παραδοσιακών πιάτων και προϊόντων δεν θα μπορούσαν να μην λαμβάνονται υπόψη και στην αξιολόγηση της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων.

Πολλά ξενοδοχεία, αλλά και κάποια από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα, έχουν στους χώρους τους (στην ιδιοκτησία τους ή συνεργασίες με άλλες εταιρείες) αναψυκτήρια, κουζίνες πρωινού και γεύματος, μίνι μάρκετ παραδοσιακών προϊόντων (πχ μέλι, λάδι, γλυκά κουταλιού, κρασί, κολοκύθες, ξηρούς καρπούς κλπ), ακόμα και μποστάνια βιολογικών προϊόντων.

Πρωταρχικό μέλημα όλων των επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων, είναι το μαγείρεμα και η διάθεση προς τον καταναλωτή ασφαλών τροφίμων. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποδειχτεί ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές είναι να ακολουθούνται οι λεγόμενες «επτά αρχές του HACCP» μέσω της πιστοποίησης ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 (200 μόρια για τα ξενοδοχεία). Παράλληλα με την πιστοποίηση του ISO 22000 και χωρίς κανέναν επιπλέον κόπο η εταιρεία μπορεί να λάβει και μία δεύτερη πιστοποίηση με την προδιαγραφή του Codex Allimentarius (100 μόρια για τα ξενοδοχεία). Οι απαιτήσεις του Codex Allimentarius είναι υποσύνολο του Συστήματος που πιστοποιείται με ISO 22000. Έτσι, τα δύο πρότυπα μοριοδοτούνται ανεξάρτητα κατά την αξιολόγηση κατάταξης με αποτέλεσμα το κατάλυμα να μπορεί να πετύχει επιπλέον μοριοδότηση (δηλαδή συνολικά λήψη 300 μορίων) επενδύοντας στο αυτονόητο: την διατροφική ασφάλεια των επισκεπτών του.

Στην κατάταξη των Ξενοδοχείων 10 κριτήρια αφορούν την εστίαση (κουζίνα, μπαρ, αναψυκτήριο και πρωινό, κάποια από τα οποία μπορούν να μοριοδοτήσουν την μονάδα έως και με 1700 μόρια ανάλογα με την κατηγορία αστέρων που έχει επιλεγεί). Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα τα κριτήρια είναι 3 (μοριοδότηση έως και 750 μόρια). Εκτός από τις πιστοποιήσεις των Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων, που αναφέραμε, μοριοδοτούνται:

Η ένταξη στο πρόγραμμα του ΞΕΕ «Ελληνικό Πρωινό» (200 μόρια για τα ξενοδοχεία και 250 για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα).
Σήματα ποιότητας τοπικής κουζίνας, όπως «Ελληνική Κουζίνα», «Αιγαιοπελαγήτικη Κουζίνα», «Κρητική Κουζίνα» κλπ (150 μόρια για τα ξενοδοχεία).
Η χρήση βιολογικών προϊόντων ή και η βιολογική γεωργία (150 μόρια για τα ξενοδοχεία).

Tips:
Με την Ανάπτυξη ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι εφικτή η πιστοποίηση με δύο πρότυπα (ISO 22000, Codex Allimentarius) και η διπλή λήψη μορίων (200+100 μόρια)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.