Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διαμεσολάβηση: “Η Εναλλακτική επίλυση διαφορών” Μια σύγχρονη, αποτελεσματική επιλογή

Διαμεσολάβηση: “Η Εναλλακτική επίλυση διαφορών” Μια σύγχρονη, αποτελεσματική επιλογή

Ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. θα βοηθήσει να γίνει η Διαμεσολάβηση «χειροπιαστή» πραγματικότητα για κάθε πολίτη και επιχείρηση στην Ελλάδα

Ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη συλλογική απαίτηση για μια γενναία και αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας στην επίλυση των διαφορών στην Ελλάδα και την αποφασιστική διάδοση και εμπέδωση της Διαμεσολάβησης, αποτελεί η δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.).

Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του νέου Οργανισμού, βασικό χαρακτηριστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα του, είναι η συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων και των σημαντικότερων Θεσμικών Εκπροσώπων της οικονομικής ζωής, και της Επιστημονικής Κοινότητας.

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος  αναφερόμενος στην ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του στάθηκε στη σημερινή κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη που αφορά στον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και στην υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων με πολύ αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία εν γένει και ειδικότερα στη οικονομική δραστηριότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στο θεσμό της Διαμεσολάβησης και επισήμανε ότι εάν αυτός επιτύχει θα αποσυμφορηθούν τα Δικαστήρια και θα υπάρξει ισχυρή συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Κυρίως όμως θα συμβάλει στην «αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας του Έλληνα» και θα προσθέσει ένα στοιχείο πολιτιστικής αναβάθμισης της χώρας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των  Φορέων που στηρίζουν τους σκοπούς του Οργανισμού. Ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γεν. Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισήμανε από την πλευρά του ότι μέσα από μια ευρεία δέσμη σύγχρονων δράσεων προβολής και ευρείας προώθησης, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να καταστήσει τη Διαμεσολάβηση «χειροπιαστή» πραγματικότητα για κάθε πολίτη και επιχείρηση στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως σημείωσε,  ο Οργανισμός φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνέργειες με πλήθος Φορέων και Αρχών, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Όραμα και έμπνευση για τη νέα προσπάθεια αποτελεί η ανάγκη της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα επίλυσης των διαφορών, καθώς και για μια σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι “συγκρούσεις” σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας (οικογένεια, εμπόριο, σχολείο, εργασία, αθλητισμός κ.α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συνέταξαν τις δυνάμεις τους 14 από τους πλέον σπουδαιότερους και πλέον δραστήριους Φορείς της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συμμετέχουν:

  • ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ)
  • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
  • Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)
  • Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
  • Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
  • Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas)

mediation_0Τι είναι η διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση, μας λέει η Ελληνική Ένωση διαμεσολαβητών, είναι μια διαδικασία, στην οποία δυο ή περισσότερα μέρη, που έχουν μια αστική ή εμπορική διαφορά, προσφεύγουν οικειοθελώς είτε πριν αρχίσουν οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, είτε αφού αρχίσει η δικαστική διαδικασία και μάλιστα σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ευρίσκεται αυτή. Η σχετική συμφωνία των μερών πρέπει να είναι γραπτή.

Σύμφωνα με το Κέντρο διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, η διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Διεξάγεται με τη συνδρομή ενός τρίτου αντικειμενικού προσώπου, του Διαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τα μέρη στην επίτευξη συμφωνίας. Σε σύγκριση με τη δικαστική οδό, η διαμεσολάβηση μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας βιώσιμες λύσεις, με πολύ λιγότερο κόστος, χρόνο και συναισθηματική πίεση. Η διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται σε εμπορικές, αστικές, οικογενειακές, εργατικές διαφορές. Στη διαμεσολάβηση συμμετέχουν, ο διαμεσολαβητής και τα αντίδικα μέρη με τους δικηγόρους τους. Η διαδικασία διεξάγεται μέσα από εμπιστευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος και αμερόληπτος. Η ευελιξία και η αμεσότητα του χαρακτήρα της διαμεσολάβησης, επιτρέπουν στα μέρη να επικεντρωθούν στην ουσία της διαφοράς. Δίδεται δε, ιδιαίτερη βαρύτητα, στην προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μερών. Ο Διαμεσολαβητής διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της διαμεσολαβητικής διαδικασίας.

Πως γίνεται η διαμεσολάβηση

Η συνήθης διαδικασία της διαμεσολάβησης, μας ενημερώνει η σχετική σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, www.diamesolavisi.gov.gr , ξεκινά με μια κοινή συνάντηση του διαμεσολαβητή με τα μέρη, τα οποία, αφού ενημερωθούν αναλυτικά από τον διαμεσολαβητή για την όλη διαδικασία, παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την μεταξύ τους διαφορά. Στο τέλος της διαδικασίας ο διαμεσολαβητής συντάσσει το πρακτικό της διαμεσολάβησης (άρθρο 9 του νόμου 3898/2010), το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων στοιχείων, τη συμφωνία επίλυσης και υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, μπορεί δε να κατατεθεί στη γραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου, αν κάποιο από τα μέρη το ζητήσει, ώστε να αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.