Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του εργασιακού Trafficking στο Break the Chain...

Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του εργασιακού Trafficking στο Break the Chain Festival

_MG_6487   Το εργασιακό trafficking- που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας και τείνει να καταργήσει τα όποια δικαιώματα έχουν κατακτηθεί στον τομέα της εργασίας – δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεργασία των μικρών και μεγάλων εταιρειών.

Γι αυτό και μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Break the Chain Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν το work shop που διοργάνωσε το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Ελληνικών Εταιρειών (CSR Hellas) με εισηγητή τον Ηρακλή Μοσκώφ (εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων) και συντονιστή το γνωστό δημοσιογράφο Νικόλα Βαφειάδη.
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιώνΟ κύριος Μοσκώφ τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου των εταιρειών στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ ο κύριος Βαφειάδης επεσήμανε πως εκτός από τις μεγάλες εταιρίες και τις πολυεθνικές θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μικρότεροι παραγωγοί.
Ο Πάκης Παπαδημητρίου Αντιπρόεδρος του CSR Hellas και Διευθυντής εταιρικής ποιότητας του Αεροδρομίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις διεθνείς πρακτικές, στον καθοριστικό ρόλο του CSR, καθώς και στις  πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το αεροδρόμιο για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του trafficking.
Xιπ Χοπ από την ομάδα NO ProjectΕκ μέρους της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος μίλησε ο κύριος Κώστας Καλαργυρός. Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή εμπειρία – ο όμιλος (Delhaize group) είναι πρωτοπόρος στον τομέα του antitrafficking, καθώς συμμετέχει και αναπτύσσει προγράμματα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Και στην Ελλάδα όμως, ο όμιλος ΑΒ Βασιλόπουλος έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά την εκπαίδευση και την ενημέρωση.
Η Dr. Φιόρη Ζαφειροπούλου, επιστήμονας που ειδικεύεται στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στην στρατηγική των social entreprenurs να πολεμούν το ανήθικο εμπόριο της εκμετάλλευσης ανθρώπων με ηθικό εμπόριο. Σε όλο το κόσμο δημιουργούν κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα αποφυγής του trafficking είτε στη χώρα προέλευσης των θυμάτων, είτε στη χώρα υποδοχής με τη προσφορά εκπαίδευσης και μαζικών θέσεων εργασίας, όπως η περίπτωση του startup ‘Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας- SoFFA’ που αναπτύσσεται στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας OKAA, Γιάννης Τριανταφύλλης υπογράμμισε πως υπάρχει έλεγχος στη σωστή λειτουργία των Κεντρικών Αγορών αναφορικά με τα θέματα του εργασιακού Trafficking.  Συστηματική ενημέρωση γίνεται τόσο στις κεντρικές αγορές τροφίμων, όσο και στις ιχθυόσκαλες που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.
Τύμπανα εναντίον traffickingΣτο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η παρέμβαση του Στέφανου Κυρλή – του προέδρου Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς των Αθηνών – που δήλωσε ότι στην αγορά ακολουθούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρχει 100% δηλωμένη και νόμιμη εργασία. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης όλης της προμηθευτικής αλυσίδας και κυρίως των ελλήνων παραγωγών. Φυσικά, όπως είπε, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται  μόνο με τις εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και με στοχευμένες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.