Αρχική General Tη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ζήτησε ο ΣΕΤΕ, κατά...

Tη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ζήτησε ο ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη»

 

Andreadis_Sete_14th_ConferenceΟ Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, στο Συνέδριο, με τίτλο «Τουρισμός: η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 19 & 20 Οκτωβρίου 2015, ανέλυσε το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο τομέας τα τελευταία 6 χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Εμφανίστηκε κατηγορηματικός σχετικά με την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό σε ανταγωνιστικά επίπεδα 8%-10% και την άμεση αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά του κράτους.

Παράλληλα, πρότεινε η διαφορά να καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας της αγοράς του sharing economy, την είσπραξη ΦΠΑ και την επιβολή προστίμων στα παράνομα καταλύματα και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, διότι ο τομέας δεν θα είναι βιώσιμος μετά το 2016 αν οι συντελεστές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Αυτό θα συμβαίνει όσο το ελληνικό κράτος δεν δίνει απόλυτη προτεραιόητα και δεν εξαντλεί κάθε διαθέσιμο σύγχρονο μέσο και εργαλείο για την  επίτευξη του ενός κομβικού στόχου, την «πηγή», όλης αυτής της κατάστασης: τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας. 

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη. Για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για έναν τομέα με θετική επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ο ελληνικός τουρισμός θα τρέχει ασθμαίνων, πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, βλέποντας διαρκώς την πλάτη του και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους. 

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι παρατηρείται έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό και πως όσο δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, θα συνεχίσει να παρατηρείται έλλειψη στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εστίασε στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να προκριθεί η επιλογή πώλησης των κόκκινων δανείων (NPL’s) σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας και πρότεινε ως λύση την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πολύ υψηλότερα ποσοστά και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου, ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Τουριστικών Συνδέσμων του Ιδιωτικού Τομέα. Οι αντίστοιχοι του ΣΕΤΕ φορείς τουρισμού των χωρών, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, μαζί με τον ΣΕΤΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και συνέστησαν Ομάδα Εργασίας, με στόχο να καταγράψουν κοινά ζητήματα και εμπόδια, όσον αφορά στον τουρισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.