Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μουσεία: Σχεδιάζονται μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, στα 20 ευρώ από 12 το...

Μουσεία: Σχεδιάζονται μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, στα 20 ευρώ από 12 το εισιτήριο στην Ακρόπολη

foto-acropolisΜεγάλες αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% ετοιμάζονται από  το υπουργείο Πολιτισμού για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.  Στην προσπάθειά του να φέρει περισσότερα έσοδα στο ΤΑΠ, τον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου.

Στα 20 ευρώ από τα 12 που είναι σήμερα προτείνεται να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. 

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 38 κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, από την επομένη τουριστική σεζόν.

Η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής που ασχολήθηκε με το θέμα προτείνει αναπροσαρμογές των τιμών, οι οποίες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο ΚΑΣ και περιλαμβάνουν αυξήσεις σε όλα τα χαμηλά εισιτήρια και προσαρμογές σχεδόν όλων των κατηγοριών στο καινούργιο τιμολόγιο.

Διάκριση ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες δεν μπορεί να γίνει λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ εξετάζεται η καθιέρωση ελεύθερων ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο της Ακρόπολης να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 10 από 7, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης στα 8 ευρώ από 6, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 8 ευρώ από 4 που είναι η γενική του είσοδος, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 8 από 4, το Νομισματικό 4 από 3 ευρώ.

Ο Κεραμεικός, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που σήμερα κανείς επισκέπτεται πληρώνοντας μόνο 2 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί στα 8, το Μουσείο του Μαραθώνα με τους χώρους στα 6 ευρώ από 3, όπως και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο στα 6 ευρώ από 2, ενώ το ενιαίο της Σαντορίνης (Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας) προτείνεται στα 9 ευρώ, όταν τώρα ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και από 3 ευρώ στα δύο μουσεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ποντάροντας στην επιπλέον εισροή εσόδων (και τον έλεγχό τους) από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάρτες. Κι ενώ όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να λυθούν προβλήματα στα μουσεία, η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ότι από τις αυξήσεις αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν «κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα», προκειμένου να μην επιβληθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, προκάλεσε έντονη ανησυχία σε φορείς του υπουργείου που βλέπουν διαρκώς τους πόρους τους να συρρικνώνονται. Η πρόθεση του υπουργού ήταν να υπογραμμίσει ότι ο πολιτισμός είναι μια ισχυρή πηγή πλούτου, η οποία μπορεί να διαθέσει μέρος των εσόδων της σε κοινωνικούς τομείς με έντονα προβλήματα, εξηγούσε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΠΟ. Γιατί βέβαια δεν είναι μόνο το 23% της παιδείας για το οποίο πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο αλλά και για το καταργηθέν πεντάευρω της υγείας.

Αυτήν τη στιγμή τα έσοδα του ΤΑΠ από μουσεία, χώρους και πωλητήρια υπολογίζονται γύρω στα 75 εκατ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική σχεδιάζονται από την άνοιξη, λαμβάνοντας υπόψη και τα παραδείγματα μουσείων του εξωτερικού. Βέβαια, από τον Φεβρουάριο, όταν είχε σταλεί η πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για έσοδα από μουσεία και χώρους της τάξης των 130 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ακρόπολη: Το πιο ακριβό εισιτήριο

Το πιο ακριβό είναι το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Κοστίζει 12 ευρώ και παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί άλλους οκτώ αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικό, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η επιτροπή προτείνει η νέα τιμή του εισιτηρίου να διαμορφωθεί στα 20 ευρώ. Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται μόνο η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τα μνημεία που βρίσκονται στις παλγιές του. Σήμερα, στους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη υπάρχει και «τοπικό» εισιτήριο. Η επίσκεψη στον Κεραμεικό κοστίζει 2 ευρώ!

Μουσεία του εξωτερικού

Στο Λούβρο η επίσκεψη κοστίζει 15 ευρώ, στο Μουσείο της Περγάμου και στο Κολοσσαίο της Ρώμης 12 ευρώ.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η προσπάθεια που έγινε εφέτος για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 6-7 αρχαιολογικούς χώρους δεν πήγε καλά, αφού τα «μηχανήματα ήταν χαλασμένα μέρα παρά μέρα».