Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Φυτικό φάρμακο και επίσημα η μαστίχα Χίου

Φυτικό φάρμακο και επίσημα η μαστίχα Χίου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ IASIS PHARMA

Η μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαστιχα Χιου«Το μέλλον της μαστίχας είναι στη φαρμακευτική αξιοποίησή της» όπως επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Χιίου, Ευθ. Μονίαρος, αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, μετά και την αναγνώρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως ένα από τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης κατά της δυσπεψίας, αλλά και ενάντια σε δερματικές φλεγμονές.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 07/07/2015, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: 1. δυσπεπτικά προβλήματα 2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Στην ομάδα της διεύθυνσης έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη του φακέλου έγκρισης της «μονογραφίας», πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Αθηνών, κα. Ιωάννα Χήνου, ο Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης της ΕΜΧ και ο Δρ. Κώστας Παχής, της IASIS Pharma. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αποτέλεσμα της καταχώρισης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση από τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) ήταν η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων που στόχευε να αποκτήσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς και μη φορείς, προκειμένου η Μαστίχα να γίνει αποδεκτή και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες. Η «μονογραφία» της Μαστίχας έχει δημοσιοποιηθεί στο site του Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.

Φυσική ρητίνη…
Στο πλαίσιο αυτό οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου σχεδιάζουν σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma να επενδύσουν συστηματικά τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά το 2016. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση είναι σε συνεννόηση και με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη προϊόντων σε σειρά κλάδων, όπως τα ενεργειακά ποτά.

Όπως είπε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθ. Μονίαρος σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη «το μέλλον της μαστίχας είναι στη φαρμακευτική αξιοποίησή της», προσθέτοντας πως «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων», τονίζοντας παράλληλα πως οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της από την Ε.Ε. είναι σημαντικές, διότι ο ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Υπό αυτό το πρίσμα οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου επιδιώκουν τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με αυτό οδηγό και με στόχο να αυξηθεί το μέρισμα ανάπτυξης για τον παραγωγό που σήμερα απολαμβάνει τιμές περίπου 80 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της Ε.Ε. και της επιστροφής ΦΠΑ) η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στοχεύει στην αξιοποίηση της μαστίχας ως φυσικού φαρμακευτικού προϊόντος με ανάπτυξη σκευασμάτων τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών ειδών.

Σήμερα περίπου 12 εκατ. ευρώ διανέμονται από την πώληση της πρώτης ύλης (κύρια στο εξωτερικό – κατά 75%) στους περίπου 2.000 μαστιχοπαραγωγούς του νησιού. Αθροιστικά, ο τζίρος πέρυσι της Ένωσης και της Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα φτάνει τα 22 εκατ. ευρώ κι όπως είναι αντιληπτό η εισαγωγή στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων προϊόντων θα δώσει κι άλλες υπεραξίες. Για φέτος οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι ευοίωνες, καθώς να δέντρα μπαίνουν στη διαδικασία συλλογής καλύπτοντας εν μέρει τη φυσική καταστροφή από την πυρκαγιά το 2012 και τις περυσινές νεροποντές.

Success story

  • Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου σχεδιάζουν συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma
  • Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά το 2016.
  • Σήμερα περίπου 12 εκατ. ευρώ διανέμονται από την πώληση της πρώτης ύλης (κύρια στο εξωτερικό κατά 75%) στους περίπου 2.000 μαστιχοπαραγωγούς του νησιού.
  • Αθροιστικά, πέρυσι, ο τζίρος της Ένωσης και της Mediterra, με βάση τη Μαστίχα, έφθασε τα 22 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.