Με ένα κόμικ που παρουσιάζει με γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του εκθεσιακού φορέα της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Έκθεση γιορτάζει τα 90 χρόνια της ιστορίας της και τα 80 χρόνια διοργανώσεων.
Τη συλλεκτική έκδοση με τον τίτλο «Δεθίστας», η οποία είναι ένα χιουμοριστικό «ταξίδι» – μέσω σκίτσων και έξυπνων διαλόγων – στα 80 χρόνια της ΔΕΘ, ετοίμασε με την αφορμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.
Οι ιστορίες της έκθεσης στο πέρασμα των χρόνων, με πρωταγωνιστές φιγούρες των κόμικς, ξαναζωντανεύουν στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο χαρτί την εύθυμη πλευρά δύσκολων περιόδων, σημαντικών γεγονότων, συμβάντων που έκαναν τη ΔΕΘ αυτό που είναι σήμερα. Το σενάριο και τα κείμενα του κόμικ των ΔΕΘίστας έγραψε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η IdeART Karamanlidis.
Από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της
Πρόκειται για μια δημιουργία βγαλμένη από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της, των ΔΕΘίστας, που μεγαλώνουν μαζί της και δημιουργούν τις αναμνήσεις τους μέσα από αυτή. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεφυλλίζει κανείς ευχάριστα, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της έκθεσης μέσα στον χρόνο.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε πως το σενάριο του κόμικ βασίζεται στη φανταστική αδελφότητα των ΔΕΘίστας, η οποία λειτουργεί διαχρονικά για το καλό της έκθεσης και της πόλης. «Εάν η προσπάθεια αυτή αρέσει, μπορούν να υπάρξουν συνέχειες και για άλλες περιπέτειες, όπως οι ΔΕΘίστας και οι Μαγεμένες», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo.
Τον αναπόσπαστο δεσμό της Θεσσαλονίκης με την έκθεση επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως η ΔΕΘ είναι η καρδιά της πόλης και αναδεικνύοντας τη σημασία των κόμικ, ως μιας παράλληλης έκφρασης της ζωής.
37 σελίδες με ιστορίες από την έκθεση και τη Θεσσαλονίκη
Το κόμικ των 37 σελίδων αρχίζει με γεγονότα που προηγούνται της 1ης ΔΕΘ, όπως η απελευθέρωση της πόλης, η πυρκαγιά του 1917 και η Μικρασιατική καταστροφή και η έλευση των προσφύγων. Ακολουθούν τα εγκαίνια της 1ης ΔΕΘ, την 3η Οκτωβρίου του 1926, με τον Νικόλαο Γερμανό να καλεί τους συνεργάτες του να ανοίξουν τις πύλες της έκθεσης για να γνωρίσει ο κόσμος τη ΔΕΘ.