Ο αεροπορικός όμιλος επεκτείνει τη θέση του ως ηγέτης της καινοτομίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες
Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2016, η Lufthansa θα είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που θα προσφέρει ευρυζωνικό internet στις πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Αυτό θα επιτρέψει στους επιβάτες των πτήσεων εντός της Ευρώπης αλλά και εντός της Γερμανίας να απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία στην επικοινωνία και τη χρήση internet με μεγάλο bandwidth πάνω από τα σύννεφα. Το πρώτο αεροσκάφος θα εξοπλιστεί με τη νέα τεχνολογία στις αρχές του καλοκαιριού του 2016.
Ο Carsten Spohr, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Deutsche Lufthansa AG, σχολιάζει: «Η Lufthansa ήταν πάντα πρωτοπόρος στις διαδικτυακές υπηρεσίες εν πτήσει. Έχοντας εξοπλίσει όλα τα αεροσκάφη του διηπειρωτικού στόλου της Lufthansa με το επιτυχημένο μας σύστημα FlyNet®, τώρα συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας παρέχοντας internet στις πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Είμαστε, συνεπώς, η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που είναι σε θέση να προσφέρει στους επιβάτες της την εμπειρία πλοήγησης στο internet προσφέροντας την ίδια ποιότητα και ταχύτητα που έχουν συνηθίσει και στο σπίτι τους».
Η νέα υπηρεσία από τη Lufthansa και τον τεχνολογικό συνεργάτη της Inmarsat βασίζεται στην πιο σύγχρονη ευρυζωνική δορυφορική τεχνολογία από το δίκτυο Global Xpress της Inmarsat (Ka-band) και προσφέρει ομαλή, αξιόπιστη κάλυψη στις πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Πρόσφατα η Inmarsat λανσάρισε με επιτυχία τον τρίτο δορυφόρο σε αυτόν τον παγκόσμιο αστερισμό της και η Lufthansa θα είναι ο πρώτος αεροπορικός πελάτης της. Η υπηρεσία θα επιτρέψει στους επιβάτες να αξιοποιούν στο έπακρο την ευρυζωνική πρόσβαση στο internet στις δικές τους κινητές συσκευές μέσω ασύρματου δικτύου. Δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μόνο υπηρεσίες email αλλά και ανώτερες εφαρμογές, ακόμα και streaming. Επιπλέον, οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να στείλουν και να λάβουν μηνύματα κειμένου και για τη μεταφορά δεδομένων ανάλογα με το συμβόλαιο που έχουν με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, οι τηλεφωνικές κλήσεις εν πτήσει θα συνεχίσουν να μην επιτρέπονται καθώς αυτό προτιμούν οι περισσότεροι επιβάτες.
Η Lufthansa Technik θα ενσωματώσει στα αεροσκάφη όλα τα συστήματα και τα εξαρτήματα χάρη στην πολυετή εμπειρία της στον τομέα τροποποίησης αεροσκαφών. Αυτή η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει μόνο δραστηριότητες εγκατάστασης αλλά επίσης και όλες τις εργασίες που απαιτούνται από την άποψη της πολιτικής αεροπορίας και την νομική αδειοδότηση.
Η Lufthansa Systems θα παρέχει την τεχνική υποδομή που απαιτείται για τη δημιουργία μιας εύρυθμης σύνδεσης στο Internet εν πτήσει. Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει εργασίες όπως την εγκατάσταση των λειτουργιών δικτύου στο αεροσκάφος, κάτι που αποτελεί την κύρια τεχνολογική απαίτηση για ένα ασύρματο δίκτυο εν πτήσει, και την παροχή του απαιτούμενου λογισμικού για τη λειτουργία ενός internet portal.
Η Lufthansa Systems και η Lufthansa Technik σχεδιάζουν επιπλέον μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια συνεργασία με σκοπό να είναι επίσης σε θέση να προσφέρουν στις άλλες αεροπορικές εταιρείες μια σύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα εν πτήσει (BoardConnect) με ευρυζωνική πρόσβαση στο internet που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Ο Όμιλος Lufthansa αλλά και οι μελλοντικοί πελάτες στην αγορά θα επωφεληθούν από τις επιπρόσθετες υπηρεσίες και το χαμηλότερο ρίσκο που παρέχει αυτή η ισχυρή συνεργασία.
Όσον αφορά το μέλλον, η Lufthansa δεσμεύεται επίσης να πραγματοποιήσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα πτήσης για ένα νέο υβριδικό δίκτυο που αναπτύσσεται για την Ευρώπη. Το European Aviation Network συνδυάζει έναν δορυφόρο S-band από την Inmarsat με ένα συμπληρωματικό LTE επίγειο δίκτυο που παρέχεται από την Deutsche Telekom. Αυτή η πολλά υποσχόμενη και καινοτόμα τεχνολογία προσφέρει δυνατότητες όσον αφορά το κόστος και μπορεί να προσαρμοστεί με ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ευρυζωνικής μετάδοσης του μέλλοντος. Από το 2017 και μετά, η Lufthansa θα ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα πτήσεων της νέας τεχνολογίας.
Η Lufthansa πραγματοποίησε την πρώτη προγραμματισμένη πτήση με πρόσβαση σε ευρυζωνικό internet στις 15 Ιανουαρίου 2003. Παρόλο που αυξανόταν η δημοτικότητά του ανάμεσα στους επιβάτες, αυτή η τεχνολογικά αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση στο internet μέσω ασύρματου δικτύου έπρεπε να διακοπεί το 2006 επειδή οι απαραίτητοι δορυφόροι δεν λειτουργούσαν πια. Από τον Δεκέμβριο του 2010, η Lufthansa ήταν και πάλι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προσέφερε ευρυζωνική σύνδεση στο internet στις διηπειρωτικές πτήσεις της. Το FlyNet® ήταν διαθέσιμο και στα 106 αεροσκάφη του στόλου μακρινών αποστάσεων της Lufthansa από την αρχή αυτής της χρονιάς. Ως εκ τούτου, η Lufthansa διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο με ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.