Την αναβάθμιση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση και αξιοποίηση, προτείνουν οι δανειστές.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η περιουσιακή βάση του υπερ-ταμείου θα ενισχυθεί με τίτλους που υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ οι δανειστές θέλουν να διασφαλιστεί η πολιτική ανεξαρτησία της διοίκησης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με δεδομένο ότι το νέο ταμείο θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η περιουσιακή βάση του θα ενισχυθεί με τίτλους που υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – δηλαδή με μετοχές τραπεζών – αλλά και άλλα στοιχεία, όπως ακίνητα και ενδεχομένως δικαιώματα αξιοποίησης περιουσίας.
Παράλληλα, οι πιστωτές θέλουν να διασφαλιστεί η πολιτική ανεξαρτησία του νέου υπερ-ταμείου. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει νέα διοίκηση, με περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, που πιθανόν θα εκφράζει περισσότερους πολιτικούς χώρους, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προς την κατεύθυνση μιας απολιτικής και τεχνοκρατικής ηγεσίας συνηγορεί και η επιδίωξη των δυο πλευρών να αναμορφώσουν το ρόλο του υπερ-ταμείου, καθώς η διοίκηση δεν θα έχει μόνο αρμοδιότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και διαχείρισής τους, εν μέρει με στόχο την αναβάθμιση της αξίας τους.
H κυβέρνηση αρχικά, φαίνεται, να πρότεινε τη δημιουργία ενός δεύτερου υπερ-ταμείου που θα αναλάμβανε τον ρόλο του διαχειριστή, αλλά τελικά η θέση αυτή δεν φαίνεται να υπερισχύει, με τους πιστωτές να αντιτείνουν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.