Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά SETE Intelligence: Σε ανοδική πορεία όλοι οι δείκτες του Ελληνικού Τουρισμού, οι...

SETE Intelligence: Σε ανοδική πορεία όλοι οι δείκτες του Ελληνικού Τουρισμού, οι αφίξεις θα ανέλθουν φέτος σε 26 εκατομμύρια

andreadis_seteΣύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου 2015 του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό, σε ανοδική πορεία βρίσκονται όλοι οι δείκτες, κάτι που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως θα ξεπεραστούν τα 25 εκατ. των αφίξεων.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε πως εκτίμησή του είναι ότι οι αφίξεις θα ανέλθουν φέτος σε 26 εκατομμύρια

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence
 
 Αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας:

Με βάση τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Ιαν – Ιουλ 2015 στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού με συνολική αύξηση αφίξεων +6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με εντυπωσιακή αύξηση +28% το μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο). Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους Λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%). Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%)

Ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση από την αρχή του έτους έως 30/06.
 
Διεθνείς αφίξεις από Ιταλία

Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει μείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου κατά -9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.

H εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το 2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι ταξιδεύουν μετ’ επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Εσωτερική ακτοπλοΐα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΣΕΕΝ η παρουσιαζόμενη αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), τις Κυκλάδες (+3,2%) και το Βόρειο Αιγαίο (+49,6%) οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη (-10,5%). Στο σύνολο των προορισμών, η μεταβολή είναι απολύτως οριακή (-0,1%) που όμως γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών.

Οδικές αφίξεις
 
Από την αρχή του έτους έως 31/07, προκύπτει αύξηση +22% στα 6,46 εκατ. αφίξεις.

Το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στην χώρα το πρώτο επτάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 6,46 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 22%. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της κίνησης στη πλειονότητα των σταθμών.

Στην αύξηση αυτή συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων που παρουσιάζει αύξηση 64% σε σχέση με το 2014 και του Προμαχώνα με αντίστοιχη αύξηση 17%. Οι περισσότερες αφίξεις του επταμήνου σημειώθηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός του Προμαχώνα (σύνορα Βουλγαρίας) και στη τρίτη θέση είναι ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας). Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από την Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση +37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση -4%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου, όσο και του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από το σταθμό των Ευζώνων.

 Δείκτες ποιότητας

Ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) πελατών ξενοδοχείων για τον Ιούλιο του 2015. Tα γραφήματα βασίζονται σε αξιολογήσεις από 39.901 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 123.134 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών.

Τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%.

Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Γενικότερα οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.

Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80,9% και υστερεί έναντι της Μπολόνιας. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.

Ανάλυση των ποιοτικών δεικτών κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και της πραγματοποίησής του

Σε ανάλυση των ποιοτικών δεικτών κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και της πραγματοποίησής του (27/06 – 05/07), που πραγματοποιήθηκε με στόχο την διερεύνηση του κατά πόσον επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες προς τους τουρίστες λόγω της αστάθειας που επικράτησε στην χώρα. Καθώς και για το αμέσως επόμενο διάστημα (06/07 – 31/07) προκειμένου να εντοπίστουν τυχόν επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SETE Intelligence, δεν υπήρξε πρακτικά καμία επίπτωση στην ικανοποίηση των πελατών, η οποία παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε αύξηση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.