Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΕΝΦΙΑ: Την επαναφορά της ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης, ζητά το ΞΕΕ

ΕΝΦΙΑ: Την επαναφορά της ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης, ζητά το ΞΕΕ

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ΕλλάδοςΤην αντίθεσή του στην επαναφορά του καθεστώτος της άνισης φορολογικής μεταχείρισης των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, εκφράζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή του στη Υπουργό Πολιτισμού και ζητά την άμεση παρέμβασή του Υπουργείου Τουρισμού, στο Υπουργείο  Οικονομικών, προκειμένου να επαναθεσπιστεί η ενιαία φορολογική μεταχείριση, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, όλων των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του ΞΕΕ κ. Γεώργιου Τσακίρη, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4336/ 2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις- Κύρωση του  Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», στην Υποπαράγραφο Δ.3 για τον ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκαν τα σχετικά εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν 4223/2014 περί ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επαναφέροντας ξανά, αναιτίως,  το καθεστώς ανισότητας και αδικίας  στην φορολόγηση των ακινήτων  των μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο κ. Τσακίρης,  ότι θα κληθούν πάλι οι μικροξενοδόχοι – φυσικά πρόσωπα να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΕΝΦΙΑ  σε σχέση με τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), γεγονός που θα οδηγήσει  τελικώς στην οικονομική εξόντωση τους.  

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΞΕΕ:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδος, όπως γνωρίζετε, είναι ο καθολικός εκπρόσωπος όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες σε ποσοστό 40% έχουν τη μορφή της ατομικής ξενοδοχειακής επιχείρησης. Η μορφή αυτή αποτελεί κανόνα στα ξενοδοχειακά καταλύματα χαμηλής δυναμικότητας, επειδή προσιδιάζει στην μικρού μεγέθους επιχείρηση που κατά κύριο λόγο είναι  οικογενειακή, με απλή οργανωτική δομή και βασικές θέσεις εργασίες.

Οι φορολογικές αρχές της χώρας μέχρι και το 2013 διέπρατταν μια μεγάλη αδικία σε βάρος αυτών των μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Ενώ πολύ σωστά αναγνώριζαν ότι το ιδιοχρησιμοποιούμενο ξενοδοχειακό ακίνητο είναι εργαλείο παραγωγής της ξενοδοχειακής επιχείρησης και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο φορολογικά, εξαιρούσαν από τις εκάστοτε ειδικές ρυθμίσεις  για τα ξενοδοχειακά ακίνητα τις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταδικάζουν αυτές τις μικρές επιχειρήσεις με ιδιόκτητα ακίνητα σε υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας, που υπερέβαιναν, σε αρκετές  περιπτώσεις, ακόμη και  τα  ετήσια συνολικά έσοδά τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προ διετίας, μετά από τις έντονες και δικαιολογημένες παρεμβάσεις του Ξ.Ε.Ε., αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τροποποίησε το άρθρο 5 του Ν. 4223/2014 σχετικά με τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας την ίδια φορολογική μεταχείριση και για τα ξενοδοχειακά κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα), όπως ακριβώς ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα.

Δυστυχώς όμως, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4336/ 2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις- Κύρωση του  Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», στην Υποπαράγραφο Δ.3 για τον ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκαν τα σχετικά εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν 4223/2014 περί ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επαναφέροντας ξανά, αναιτίως,  το καθεστώς ανισότητας και αδικίας  στην φορολόγηση των ακινήτων  των μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν πάλι οι μικροξενοδόχοι – φυσικά πρόσωπα να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΕΝΦΙΑ  σε σχέση με τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), γεγονός που θα οδηγήσει  τελικώς στην οικονομική εξόντωση τους.  

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβασή σας στο Υπουργείο  Οικονομικών, προκειμένου να επαναθεσπιστεί η ενιαία φορολογική μεταχείριση, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, όλων των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε.

Γεώργιος Αλέξ. Τσακίρης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.