Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΠΑΣΥΞΕ: Ζητάμε Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη αποτελεσματικότητα και ίση μεταχείριση ξένων και...

ΠΑΣΥΞΕ: Ζητάμε Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη αποτελεσματικότητα και ίση μεταχείριση ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών

NIC_4998  NIC_4974Η επίτευξη των δύο κορυφαίων στόχων της τουριστικής μας βιομηχανίας, που είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προϋποθέτει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση όσων σχεδιάζουμε, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης. NIC_4991«Να σχεδιάσουμε τη νέα εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό, αλλά αυτή τη φορά, πέραν των σχεδιασμών να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση. Υστερούμε στη διαμόρφωση των συνθηκών και στην απλοποίηση των διαδικασιών που θα μας επιτρέψει, όλα εκείνα που σχεδιάζουμε να μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, με τρόπο αποτελεσματικό και στην ώρα τους. Όχι όταν θα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα δεδομένα».  

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα γραφειοκρατίας, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. «Σας καλούμε να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα, να διορθώσετε όλα τα κακώς έχοντα που συσσωρεύτηκαν. Και όπου χρειαστεί να συγκρουστείτε με καταστάσεις και συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένο το κράτος και τον τόπο σε αναχρονιστικά δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα κράτος, ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, το κράτος πρέπει να δημιουργεί συνθήκες “red carpet”, όχι “red tape”».

Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, σημαίνει καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν με τις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές. Καλύτερο προϊόν σημαίνει επενδύσεις για αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Σημαίνει δημιουργία έργων τόσο βασικής όσο και παρεμφερούς τουριστικής υποδομής ψηλών προδιαγραφών. «Σημαίνει και μείωση ή συγκράτηση του κόστους. Δυστυχώς η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία συνεχίζει να επιβαρύνεται με μια σειρά από φορολογίες και τέλη, αλλά και ένα ψηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος που θέτουν το τουριστικό μας πακέτο σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων πακέτων άλλων ανταγωνιστικών μας προορισμών». Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε την ανάγκη μείωσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, γιατί στο ψηλό επίπεδο που είναι σήμερα «αποτελεί αντικίνητρο και απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις» και πρότεινε τη διερεύνηση της πιθανότητας μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, όπως κάνουν άλλες χώρες για τους νησιωτικούς τους προορισμούς. «Γιατί εμείς που είμαστε ο πιο απομακρυσμένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης να μην διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για χαμηλότερο συντελεστή; Μείωση μιας φορολογίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μείωση εσόδων, αλλά βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση τουριστικών αφίξεων και κατανάλωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ χαιρέτισε τη νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Αναγνωρίζουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται και συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε με την πεποίθησή σας, ότι “στην οικονομία το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη”. Είναι και δική μας πεποίθηση ότι μια καλή λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει θεμέλιο στη μετέπειτα δυναμική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας».

Σε σχέση με την πορεία της φετινής χρονιάς ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αύξηση των αφίξεων προέρχεται κυρίως από παραδοσιακές αγορές, οι οποίες ύστερα από αρκετά χρόνια δείχνουν να ανακάμπτουν.  «Αναφέρομαι στις σημαντικές αγορές της  Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες καταγράφουν ποσοστιαίες αυξήσεις μεγαλύτερες από τη συνολική. Προέρχεται όμως και από άλλες υποσχόμενες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Γαλλία και οι Χώρες του Κόλπου». Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αύξηση των πρώτων πέντε μηνών, στηρίζεται και σε ικανοποιητικές αυξήσεις που κατέγραψαν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι χειμερινοί μήνες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε, ωστόσο, προβληματισμό σε σχέση με τη ρωσική αγορά. «Οι μεγάλες απώλειες της περιόδου προέρχονται από τη ρωσική αγορά. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, καταγράφεται με πιο έντονο τρόπο στα έσοδα παρά στις αφίξεις, καταδεικνύοντας την ποιότητα και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης αγοράς. Ελπίζουμε ότι οι απώλειες της τάξης του 18% που καταγράφηκαν τους πρώτους πέντε μήνες, θα παραμείνουν σ’ αυτό το επίπεδο και κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, συγκρατώντας την τελική ζημιά κάτω από την αρχική πρόβλεψη για απώλειες της τάξης του 25%».   

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για προσέλκυση επενδύσεων και για άνοιγμα της οικονομίας της σε νέους αναπτυξιακούς τομείς, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να έχει τη θέση και την προτεραιότητα που της αξίζει. «Η τουριστική βιομηχανία του τόπου, φέρνει κάθε χρόνο στην οικονομία του τόπου περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο κράτος και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Διαθέτει υποδομές και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν από Κύπριους επιχειρηματίες του κλάδου, μέσα σε συνθήκες καθόλου ευνοϊκές έναντι των κύριων ανταγωνιστών μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Εκείνο που ζητούμε από το κράτος είναι την ίση μεταχείριση μεταξύ των ξένων και των ντόπιων επενδυτών και επιχειρηματιών».    
***
Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άγγελος Λοΐζου.

Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κομμάτων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Υπουργοί, Πρόεδροι και Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Τραπεζών, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ VESTNIK KIPRA

NIC_5027“Έπειτα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, ο Όμιλος που τιμούμε σήμερα δικαίως αναγνωρίζεται ως πρεσβευτής της φιλίας μεταξύ της ρωσόφωνης και ελληνόφωνης κοινότητας της Κύπρου”, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ. “Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ο Όμιλος συνέβαλε ουσιαστικά στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας κατά τα προηγούμενα χρόνια και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας Ρώσων επιχειρηματιών. “

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τα συνέδρια, κυρίως επιχειρηματικού περιεχομένου, που διοργανώνει, με συμμετέχοντες από 20 διαφορετικές χώρες, ο Όμιλος οραματίζεται να καταστήσει την Κύπρο διεθνές κέντρο συνεδριακού τουρισμού.

Ο Όμιλος σήμερα, εκτός από τη μοναδική ρωσόφωνη εφημερίδα που εκδίδει, προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που αποτελούν εργαλεία προώθησης της σύγκλισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου 2013, ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός στην αποκατάσταση και διατήρηση των παραδοσιακών και στενών σχέσεων του νησιού με τη ρωσόφωνη κοινότητα.

Σε αυτή την – γεμάτη προκλήσεις – περίοδο για τον τουρισμό, είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων που υποστηρίζουν δυναμικά την πρόθεση για αλλαγή και θεμελίωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ως ένδειξη εκτίμησης για τη διαχρονική του προσφορά στις συνολικές προσπάθειες για ενδυνάμωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, και με την ευκαιρία των εορτασμών των είκοσι χρόνων λειτουργίας του, ο ΠΑΣΥΞΕ αποφάσισε να βραβεύσει, τον Όμιλο Vestnik Kipra, στο πλαίσιο της παρούσας Γενικής του Συνέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.