Αρχική Αστικες συγκοινωνίες Ξεκινούν δοκιμαστικές διαδρομές τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Ξεκινούν δοκιμαστικές διαδρομές τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

auto_bus_TrikalaΑπό αύριο, η πόλη της Θεσσαλίας θα έχει την παγκόσμια πρωτιά χρήσης αυτο-οδηγούμενων λεωφορείων σε αστικό περιβάλλον

Ξεκινούν στα Τρίκαλα τα δοκιμαστικά δρομολόγια λεωφορείων χωρίς οδηγό, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων.

Στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 12 Ιουλίου, τα οχήματα θα καταγράφουν ό,τι θα βλέπουν στη διαδρομή για τεχνικούς λόγους. Η πορεία των λεωφορείων θα γνωστοποιείται εκ των προτέρων στους κατοίκους. Για την κίνησή τους έχουν δημιουργηθεί ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας.

Η καινοτομία στην περίπτωση των Τρικάλων είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική, μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την πρώτη πόλη παγκοσμίως που δρομολογεί οχήματα άνευ οδηγού εντός αστικού ιστού.

Σημειώνεται, ότι απαιτήθηκε νομοθετική παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για να επιτραπεί η πιλοτική κυκλοφορία (για ορισμένο χρόνο) λεωφορείου χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού. Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία εξ αποστάσεως ειδικού κέντρου ελέγχου, με παρουσία χειριστή ο οποίος επιβάλλεται να βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του οχήματος στο κέντρο ελέγχου. 
 
Ο δήμος Τρικάλων είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στην οποία θα δοκιμαστεί η τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Το τετραετές πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012. Συνολικά συμμετέχουν 45 Ευρωπαίοι εταίροι. Από την Ελλάδα εκτός από την e-Trikala Α.Ε. συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.