Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» πέρασε στην ιστορία ως ο πλέον επιτυχημένος όλων, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα θεσμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, μια γιορτή για όλους ανεξαιρέτως, που μεγαλώνει κάθε χρόνο και αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς για τη Βόρεια Ελλάδα.
Με αφορμή την ανακοίνωση της Έκθεσης Πεπραγμένων της φετινής διοργάνωσης και ενόψει της εκδήλωσης τίμησης των Συντελεστών και των Θεσμικών Φορέων Υποστήριξης, που θα γίνει την Τρίτη 19 Μαΐου, ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, έκανε μία αποτίμηση των στόχων που επιτεύχθηκαν και παράλληλα αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, αρχής γενομένης από τις κινήσεις που σχεδιάζονται για τον ερχόμενο Οκτώβριο και τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.
Να ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτό το θεσμό μοναδικό:
«Όταν ξεκινούσαμε, το 2006, κανείς δεν περίμενε ότι η διοργάνωση θα εξελισσόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε θεσμό, ώστε να καλύψει στο 100% τη φιλοσοφία και τους στόχους που είχαμε θέσει. Η απολογιστική έκθεση της φετινής διοργάνωσης επιβεβαιώνει ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν έμπρακτα, στον απόλυτο βαθμό.
Καταφέραμε δηλαδή να μην πρόκειται απλά για μια αθλητική διοργάνωση υψηλού επιπέδου και μαζικού αθλητισμού, αλλά ταυτόχρονα να έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Να έχει ιστορικό χαρακτήρα, λόγω της φύσεως της διαδρομής του Μαραθωνίου και του μεγάλου ονόματος που φέρει, να έχει κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό χαρακτήρα και φυσικά μέσα από την επιτυχία του να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών και να έχει και τουριστικό χαρακτήρα. Τώρα τελευταία αποκτά και εμπορικό χαρακτήρα, αφού καθιερώθηκε η Έκθεση του Μαραθωνίου, μέσα από την οποία η διοργάνωση θα προσφέρει οφέλη στην οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, δεν είναι καθόλου αυτονόητο τα 50 και πλέον στελέχη – υπεύθυνοι τομέων, οι 122 συνεργαζόμενοι φορείς, θεσμικοί και εθελοντικοί, αλλά και οι 1.750 εθελοντές, περίπου 1.100 μεμονωμένοι και 650 ενταγμένοι σε εθελοντικές ομάδες και φορείς, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία κινητοποίησε 800 μέλη της για την υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας.
Στο αθλητικό μέρος της, είχαμε πάρα πολλούς και καλούς Έλληνες αλλά και ξένους πρωταθλητές των δρόμων αντοχής. Είχαμε μαζικότητα, με περίπου 20.000 δρομείς και καταγράψαμε αύξηση 42% σε σχέση με πέρσι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους Έλληνες, την στιγμή μάλιστα που υπήρχαν άλλες εννιά διοργανώσεις τον ίδιο μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις περιλάμβαναν Μαραθώνιο δρόμο στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.
Η προτίμηση του κόσμου δείχνει ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος ‘Μέγας Αλέξανδρος’ είναι μια διοργάνωση που αξίζει. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποί της την αγαπούν, την αισθάνονται δική τους και καταθέτουν την ψυχή τους».
Τα ποικίλα χαρακτηριστικά των δρομέων, τα οποία δίνουν πρόσθετη αξία στη διοργάνωση:
«Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά μοναδικό το Διεθνή Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’: Είναι η μόνη διοργάνωση που δεν απέκλεισε κανέναν και αντίθετα ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους. Είναι η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης και ικανότητας, αλλά και οι συνάνθρωποί μας με κάθε μορφή αναπηρίας, ακόμα και με τις πιο δύσκολες και βαριές.
Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε πρωταθλητές των δρόμων αντοχής, υποδεχθήκαμε επίσης Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων, ανθρώπους της τέχνης, ανθρώπους του θεάματος, ανθρώπους της επιστήμης, χάριν της ενεργού συμμετοχής των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, δώσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή όλοι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία και να αποδείξουν το πόσο δυνατοί είναι. Πολλές φορές είναι πιο δυνατοί από εμάς, γιατί αμφιβάλλω αν εμείς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα 42 χιλιόμετρα από την Πέλλα στη Θεσσαλονίκη μ’ ένα χειρήλατο αμαξίδιο».
Ο οικονομικός αντίκτυπος της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, βάσει επιστημονικών ευρημάτων:
«Στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Μαραθωνίου ‘Μέγας Αλέξανδρος’, το τμήμα μάρκετινγκ της διοργάνωσης πραγματοποίησε μια έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχουμε στα χέρια μας ένα μέρος των αποτελεσμάτων, από τα οποία προκύπτει ότι μόνο οι δρομείς που ήρθαν από άλλες περιοχές, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, άφησαν συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη, κατά το διάστημα της διαμονής τους εδώ. Αν αναλογιστούμε και τις μετακινήσεις αθλητών εντός των ορίων του νομού Θεσσαλονίκης, που τόνωσαν επίσης την εμπορική δραστηριότητα, ο αριθμός αυτός γίνεται πολύ μεγαλύτερος».
Η απουσία παραπόνων, αλλά και η διαρκής επιθυμία για σχόλια και επισημάνσεις:
«Ο πρώτος στόχος για όλους εμάς, που αποτελεί και τον ορισμό της φιλοσοφίας μας, είναι κάποτε να μην έχουμε καμία επιστολή διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες δρομείς. Δεν κοιτάμε τους αριθμούς, αλλά το να γινόμαστε εμείς καλύτεροι ως διοργανωτές, πράγμα που τελικά καθορίζει και τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τα καλά νέα ακούγονται γρήγορα, αλλά τα κακά νέα ακούγονται πολύ γρηγορότερα. Αν δεν είμαστε καλοί, αμέσως η διοργάνωση θα παρουσιάσει φθίνουσα πορεία.
Το ευχάριστο είναι ότι φέτος είχαμε μόνο έξι ηλεκτρονικές επιστολές δρομέων, που όλες ξεκινούσαν με ευχαριστίες και κατόπιν εξέφραζαν τις επισημάνσεις τους. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας το να μην έχουμε ούτε ένα αρνητικό email, ούτε μία ένσταση για την κατάταξη των δρομέων, παρά μόνο μηνύματα που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά. Θέλουμε να έχουμε πολύ περισσότερα τέτοια μηνύματα και θα ζητήσουμε από όλους τους δρομείς τα σχόλια και τις επισημάνσεις τους, για να χαρούν ακόμα περισσότερο την επόμενη συμμετοχή τους».
Η δυνατότητα υποδοχής ακόμα περισσότερων δρομέων στις επόμενες διοργανώσεις:
«Οι 20.000 δρομείς του φετινού Διεθνούς Μαραθωνίου ‘Μέγας Αλέξανδρος’ είναι ένα μέγεθος που μας ικανοποιεί. Παράλληλα, όμως, μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Ξεχωριστό βάρος θα δώσουμε στο κομμάτι της συμμετοχής δρομέων από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη διαμορφώσει τουριστικά προγράμματα που θα προωθηθούν σε ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε πολύ περισσότερους δρομείς από άλλες χώρες.
Για εμάς δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων, τουλάχιστον προς το παρόν. Διαθέτουμε το κατάλληλο τεχνικό επιτελείο, ικανό να υποστηρίξει τους δρομείς, ενώ και η πόλη μας διαθέτει τις απαραίτητες διαδρομές και υποδομές για να τους υποδεχθεί.
Η διαδρομή του Μαραθωνίου είναι μια ευθεία που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη. Μπορούν να ξεκινήσουν πολύ περισσότεροι αθλητές χωρισμένοι σε γκρουπ, ενώ μετά τον τερματισμό στο Λευκό Πύργο υπάρχει τεράστιος χώρος όδευσής τους, όπου βεβαίως είναι εφικτό να γίνουν οι κατάλληλες διαρρυθμίσεις ώστε να υποδεχθούμε πολλαπλάσιο αριθμό μαραθωνοδρόμων.
Στο Δρόμο 10.000μ. δεν τίθεται θέμα και μπορούμε αυτή την στιγμή να δεχθούμε ακόμα και διπλάσιους δρομείς, δηλαδή οι 4.000 που δηλώθηκαν φέτος να φτάσουν τους 8.000.
Εξάλλου, στο Δρόμο 5.000μ. πιστοποιήσαμε φέτος μία καινούργια διαδρομή, επειδή η προηγούμενη είχε κορεστεί, και η κίνησή μας πέτυχε απόλυτα. Είχαμε 12.500 ολοκληρωμένες συμμετοχές και περίπου 10.000 συμμετέχοντες, λόγω της βροχής, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα σημαντικό πρόβλημα.
Εφόσον μελλοντικά χρειαστεί, η Τεχνική Επιτροπή μας έχει την τεχνογνωσία, την ικανότητα και την ευελιξία να χαράξει καινούργιες διαδρομές, είτε για να ανταποκριθούμε σε ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, εφόσον βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τόσο πολλές χιλιάδες δρομέων, είτε επειδή θέλουμε να υπάρχει το στοιχείο της ανανέωσης στη διοργάνωση.
Με αυτό το σκεπτικό αλλάξαμε και τη διαδρομή του επερχόμενου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, ο οποίος θα έχει πλέον δύο στροφές των 10,5 χλμ. στο κέντρο της πόλης, αντί για τρεις στροφές των 7 χλμ. όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα ενισχύσει τόσο τη βελτίωση των επιδόσεων όσο και την αγωνιστική ευχαρίστηση των συμμετεχόντων».
Τα κίνητρα που θα δοθούν για να μειωθεί το φαινόμενο των εγγραφών της «τελευταίας στιγμής»:
«Ξεκινώντας από τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της 10ης Οκτωβρίου, πλέον δεν θα δίνεται καμία παράταση και δεν θα δεχόμαστε εκπρόθεσμες εγγραφές. Γνωρίζουμε ότι έτσι θα χάσουμε κάποιους δρομείς, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει για το καλό της διοργάνωσης. Με τον τρόπο αυτό, το προσωπικό μας που σηκώνει το βάρος στο Κέντρο Εγγραφών, δεν θα ασχολείται μέχρι τέλους με νέες εγγραφές, αλλά θα επικεντρωθεί στο πώς θα εξυπηρετήσει με άριστο τρόπο τους ήδη εγγεγραμμένους δρομείς.
Επιπλέον, σε περίπου ένα μήνα θα ανοίξουν οι εγγραφές για τον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ του 2016, στον οποίο θα εφαρμόσουμε ό,τι ισχύει διεθνώς: Όσοι εγγραφούν νωρίς, θα έχουν καλύτερη τιμή. Θα υπάρχει διαβάθμιση στο αντίτιμο συμμετοχής, έτσι ώστε να επιβραβεύονται όσοι βοηθούν στον έγκαιρο προγραμματισμό της διοργάνωσης. Εφόσον μπορούμε να κάνουμε έγκαιρα τις απαραίτητες προμήθειες, θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε καλύτερα τους δρομείς, προς όφελος όλων. Και φυσικά, στο εξής δεν θα δίνεται παράταση στην προθεσμία εγγραφών».
Η διατήρηση χαμηλού αντιτίμου συμμετοχής, παρά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης:
«Η διοργάνωση είναι η φθηνότερη στο είδος της με διαφορά, αν αναλογιστούμε την αξία της, τις σημαντικές παροχές που προσφέρει στους δρομείς, το γεγονός ότι έχει διεθνή χαρακτήρα, αλλά και ότι απασχολεί τόσο πολύ κόσμο που εργάζεται γι’ αυτήν όλο το χρόνο.
Δική μας επιδίωξη είναι να γίνει ακόμα χαμηλότερο το αντίτιμο συμμετοχής, παρότι θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο. Πλέον αποτελούμε μια αναγνωρίσιμη διοργάνωση, που έχει εξασφαλισμένο κάποιον αριθμό συμμετοχών, αλλά ακριβώς αυτό θα εκμεταλλευθούμε για να μειώσουμε τις τιμές, στο βαθμό που μπορούμε.
Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει τη δωρεάν συμμετοχή όλων των μαθητών που εγγράφονται μέσω των σχολείων τους, όλων των ατόμων με αναπηρίες που ανήκουν στα υποστηριζόμενα ιδρύματα, ενώ προσφέρουμε ένα σημαντικό ποσό στα 45 ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης και ταυτόχρονα παρακινούμε τους χορηγούς μας να υλοποιούν και εκείνοι δικά τους αντίστοιχα προγράμματα, προς όφελος των ιδρυμάτων.
Επιπλέον, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι θέλουμε όλοι οι δρομείς μας να μπορούν να προμηθεύονται φωτογραφίες του αγώνα ή αναμνηστικά είδη σε σωστή τιμή, γι’ αυτό και δεν έχουμε παραχωρήσει κανένα αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης σε εταιρείες, που θα ανέβαζαν το κόστος των προϊόντων σε βάρος των δρομέων».
Επόμενο μεγάλο ραντεβού, ο 4ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, στις 10 Οκτωβρίου:
«Και εκεί περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής. Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Η πρώτη μας επιδίωξη θα είναι να έχουμε περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό, φέρνοντας περισσότερους ξένους επισκέπτες προς την πόλη και τη χώρα μας. Επιπλέον, θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία το πρόγραμμα της κοινωνικής ευθύνης, στο οποίο εκφράζουν ενδιαφέρον να ενταχθούν όλο και περισσότερα ιδρύματα. Πιστεύω ότι τελικά θα ξεπεράσουν τα 50 σε αριθμό, γεγονός που επίσης είναι μοναδικό».