Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία της Maria Hlavajova, προσκεκλημένης της Μπιενάλε της Αθήνας, με θέμα «Η...

Ομιλία της Maria Hlavajova, προσκεκλημένης της Μπιενάλε της Αθήνας, με θέμα «Η Τέχνη στις Περιόδους Μεσοδιαστημάτων»

Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα
Τρίτη 19 Μαΐου 2015, 8μμ
Η Τέχνη στις Περιόδους Μεσοδιαστημάτων (Art in the Times of Interregnum)

Nederland, Utrecht, 4-12-2006 Portret Maria Hlavajova, artistiek directeur van BAK, Basis Actuele Kunst, te Utrecht. Foto: Irma Bulkens (c) 2006
Nederland, Utrecht, 4-12-2006
Portret Maria Hlavajova, artistiek directeur van BAK, Basis Actuele Kunst, te Utrecht.
Foto: Irma Bulkens (c) 2006

Σε αυτή την ομιλία η Maria Hlavajova θα εξετάσει την παρούσα στιγμή ως ένα μεσοδιάστημα (interregnum) – το οποίο, σύμφωνα με τον πολιτικό στοχαστή Antonio Gramsci «συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν μπορεί να γεννηθεί» – και διερωτάται υποθετικά για τη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική εντός αυτής της συνθήκης. Αντλεί παραδείγματα, προτάσεις και αναφορές από δύο εν εξελίξει ερευνητικά πρότζεκτ που διευθύνει, τα FORMER WEST (2008-2016) και Future Vocabularies (2014-2016).

Το πρώτο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κριτικής αντίληψης της κληρονομιάς της ριζοσπαστικής αντίστασης προς την εξουσία όπως εκφράστηκε το 1989, προκειμένου να επαναξιολογήσει το παγκόσμιο παρόν και να διατυπώσει εικασίες σχετικά με το παγκόσμιο μέλλον. Το δεύτερο αποπειράται να δώσει μορφή σε συγκεκριμένες προτάσεις που διερευνούν τις αλλαγές στο υπάρχον εννοιολογικό μας λεξιλόγιο εντός της καλλιτεχνικής, πνευματικής και ακτιβιστικής εργασίας.

Η Maria Hlavajova είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του μη-κερδοσκοπικού χώρου τέχνης BAK, basis voor actuele kunst στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας (2000-σήμερα) και καλλιτεχνική διευθύντρια του FORMER WEST (2008-2016), το οποίο και ανέπτυξε σαν μία διεθνή συνεργατική πλατφόρμα έρευνας, εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων και εκθέσεων τέχνης. Έχει επίσης επιμεληθεί έναν μεγάλο αριθμό εκθέσεων με καλλιτέχνες όπως οι Josef Dabernig, Sanja Iveković, Aernout Mik, Artur Żmijewski και Lawrence Weiner. Το 2011 διοργάνωσε το Roma Pavilion, με τον τίτλο Call the Witness, στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας και το 2007 ήταν υπεύθυνη για την επιμέλεια του ολλανδικού περιπτέρου, με τίτλο Citizens and Subjects, στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2000 συν-επιμελήθηκε την 3η Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Manifesta, με τίτλο Borderline Syndrome: Energies of Defence, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Γράφει κριτικά κείμενα για βιβλία και καταλόγους και πραγματοποιεί ομιλίες πάνω στη σύγχρονη τέχνη. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και στην Ουτρέχτη.

Είσοδος δωρεάν. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.