Αρχική Αεροπορικά Νέα Είμαστε έτοιμοι προς απογείωση; – H «Στρογγυλή Τράπεζα» της Ένωσης Ξενοδόχων Ν....

Είμαστε έτοιμοι προς απογείωση; – H «Στρογγυλή Τράπεζα» της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας σχετικά με το Αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας

SONY DSC

SONY DSC

Το Σάββατο 9 Μαϊου διοργανώθηκε η «Στρογγυλή Τράπεζα» της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας στο ξενοδοχείο Valis Resort αναφορικά με τις προοπτικές και τους τρόπους ανάπτυξης του Αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές προέρχονταν εν γένει από τον χώρο των αερομεταφορών αλλά και γενικότερα από τον τουριστικό χώρο. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του Αεροδρομίου της Γένοβα, κου. Nur Al Gawohary, o οποίος αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει το Αεροδόμιο της Γένοβα. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κας. Ιωάννας Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, η οποία ανέπτυξε το θέμα της ανάπτυξης αερογραμμών και πολιτικής marketing που εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η κα. Θέκλα Καμμένου, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, παρουσίασε την παρελθοντική και υπάρχουσα κατάσταση του Αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο (VOL) και τον τρόπο που μπορεί να αναπτύξει τον τουρισμό της χερσαίας Μαγνησίας. Οι εισηγήσεις τελείωσαν με την παρουσίαση του κ. Γιώργου Δρακόπουλου, συμβούλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη & Τουρισμός: είμαστε έτοιμοι προς απογείωση;».
 
Οι παρουσιάσεις όλων των προσκεκλημένων εισηγητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και διαδραστικές σε πολλά σημεία με το κοινό. Η παρουσίαση του εκπροσώπου του αεροδρομίου της Γένοβα είχε να μας διδάξει ότι η προσέλκυση αερομεταφορέων θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ισχυρή παρουσίαση της περιοχής καθώς και το τι προορισμούς μπορεί να προσεγγίσει σε μια λογική απόσταση μιάμισης ώρας από το αεροδρόμιο (μέσω εθνικού δικτύου ή θαλάσσιας συγκοινωνίας). Γι αυτό και είναι πολύ ορθή η αντίληψη για το Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, ότι καλύπτει δυνητικές περιοχές, όπως όλη η Θεσσαλία αλλά και από Λαμία και Εύβοια μέχρι Κατερίνη. Η κα. Παπαδοπούλου τόνισε πολλές φορές στην εισήγηση της το πόσο σημαντική είναι η ολοκληρωμένη αποστολή πληροφοριακού υλικού της περιοχής σε μια αεροπορική εταιρεία, προκειμένου να της φανεί ελκυστικό το προϊόν και να δημιουργήσει πτήσεις. Επίσης, επεσήμανε ότι ποτέ ένα αεροδρόμιο δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε μια αεροπορική εταιρεία, ειδικά από έναν «έμμεσο» προορισμό αλλά πάντα να γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση περισσοτέρων, μια μακρόχρονη ίσως διαδικασία, αλλά με αποτελέσματα. Η επικοινωνία και η προσέγγιση εταιρειών χτίζεται σιγά σιγά και χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός. «Ένα χωράφι το οργώνεις, το σπέρνεις και περιμένεις να το θερίσεις», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδοπούλου. Μέσω της εισήγησής της προέκυψε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας που μπορεί να αναπτυχθεί είναι το κομμάτι του cargo. Στην παρουσίαση της η κα. Καμμένου ανέφερε όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσε την τωρινή κατάσταση του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και την σύνδεση που μπορεί να υπάρχει με την κρουαζιέρα σε περίπτωση προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών. Τέλος, ο κος. Δρακόπουλος πολύ σωστά ανέφερε ότι ανταγωνιστικός είναι ένας προορισμός είτε με το ίδιο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών είτε με την ίδια πελατεία. Αρχικά πρέπει να γίνει επιλογή αεροπορικής εταιρείας κάνοντας μια ανάλυση της αγοράς αεροπορικών εταιρειών, ανάλυση πολιτικής άλλων τουριστικών ανταγωνιστικών προορισμών και πολύ σημαντικό είναι το πώς θα πολλαπλασιαστεί το εισόδημα και η απάσχοληση στην Περιφέρεια μας. Επίσης το δίκτυο διανομής μας (π.χ. Tour Operators) καθώς και η επικοινωνιακή πολιτική μας. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης αναλύθηκε το μοντέλο της περιφερειακής διοίκησης τουρισμού, όπου εκτός από την γραφειοκρατία, πρέπει να υπάρχει στρατηγική που περιλαμβάνει σχεδιασμό και συντονισμό, marketing που περιλαμβάνει έρευνα, επικοινωνία και πωλήσεις, προϊόντα (δηλαδή ήλιο, θάλασσα, γαστρονομία) και φυσικά τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης αποδείχτηκε ότι οι low cost εταιρείες θέλουν ειδική συμπεριφορά και πολιτικές.

Η «Στρογγυλή Τράπεζα» συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις Βουλευτών Μαγνησίας, εκπροσώπων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Επιμελητηρίων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ενώσεων Ξενοδόχων, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων φορέων και συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κα. Δανάη Τζήκα και κος. Χρήστος Μπουκώρος, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Β. Σποράδων, κος. Αργύρης Κοπάνας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κος. Γιώργος Καλτσογιάννης. Την άποψη τους εξέφρασαν επίσης η κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος τύπου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κος. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κος. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, κος. Ηλίας Αντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, κος. Θάνος Θεοδώρου, και η κα. Ελένη Μιχάλη, εκπρόσωπος της επιτροπής τουριστικής προβολής του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Θανάση Σπύρου, εκπρόσωπο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, τον κ. Μιλτιάδη Χέλμη, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας, την κα. Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και την κα. Εύη Αδαμάκη, πρώην Αντινομάρχη Τουρισμού Μαγνησίας. Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων αλλά και των Επιμελητηρίων δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες σε οποιαδήποτε κοινή δράση γίνει, προκειμένου το αεροδρόμιο να πάει «μπροστά». Τον τελευταίο λόγο είχε ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κος. Κωνσταντίνος Δημ. Λεβέντης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του Φορέα και στην ανεύρεση manager (ο άνθρωπος με την τσάντα).

Τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Κουφοπούλου.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, κος. Παναγιώτης Κουτσάφτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας, κα. Ειρήνη Παπαϊωάννου, η Πρέοδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, κα. Μαρία Διαμάντη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κος. Κωνσταντίνος Τσέλιος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και πλήθος Περιφερειακών Συμβούλων από όλη τη Θεσσαλία.

Βάση των εισηγήσεων και των τοποθετήσεων, προέκυψε αρχικά η ανάγκη πρόσληψης ενός manager που θα συντονίσει την όλη προσπάθεια για αυτούς που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό της περιοχής και θα ενδιαφερθεί για την επικοινωνία με τους αερομεταφορείς, την ανάπτυξη των συνεργασιών, την δημιουργία σχεδίων δράσης, την έρευνα του ανταγωνισμού, την δημιουργία της αλυσίδας προσφοράς και με περιοδικές αναφορές θα ενημερώνει όλους τους συμμετέχοντες-ενδιαφερόμενους για τα τεκταινόμενα ώστε να υπάρχει μια αλληλεπίδραση, μια διαδραστικότητα και αλληλοπληροφόρηση. Από την «Στρογγυλή Τράπεζα» προέκυψε σαν σκέψη η ίδρυση ενός Συνδέσμου, ενός συντονιστικού οργάνου, στα πλαίσια του οργανογράμματος του ΣΕΤΕ, πιθανόν Κεντρικής Ελλάδος, προκειμένου να υπάρχει η εκπροσώπηση όλων των τουριστικών φορέων με μια φωνή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την φωνή τους οι Σύλλογοι, οι Συνομοσπονδίες, οι Ενώσεις κτλ.

Η ανάγκη για την ίδρυση ενός Ενιαίου Τουριστικού Φορέα συνεχίζει να υπάρχει, και το προχωρά ως σχέδιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ωστόσο οι επόμενες κινήσεις για το Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας πρέπει να είναι άμεσες και ακαριαίες. Μέχρι την ίδρυση του Φορέα, πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένας Σύνδεσμος, σαν μια πρώτη κίνηση, που να δρα ενωτικά προς όφελος όλων των περιοχών αναφορικά με το αεροδρόμιο. Με την ίδρυση του Φορέα, ο εν λόγω Σύνδεσμος μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ολοκληρώσει μια σειρά επιστολών σε Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων, Συνομοσπονδίες, Ενώσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων, Δήμους και Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα τους καλεί να συγκεντρωθεί ένα αρχικό κεφάλαιο, ικανό ώστε να καλύψει τις ανάγκες ενός manager που θα προσεγγίσει αερομεταφορείς και θα συντονίσει τα παραπάνω.

Η επιτυχία της διοργάνωσης θα φανεί από το αν αντιληφθήκαμε όλοι τις ανάγκες που προκύψανε κατά τη διάρκεια της «Στρογγυλής Τράπεζας» καθώς και τις επόμενες πράξεις μας.

Ένα είναι το σύνθημα: «Όλοι μαζί μπορούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.