Ακόμα προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, αν και μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο των 25 εκατ. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αν πάρουμε ως βάση τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων, πρέπει να τεθούν από σήμερα οι βάσεις για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία το 2016, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως “Οι όποιες επενδύσεις ή προγράμματα επενδύσεων, που έχουν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικοοικονομικό τοπίο, πρέπει να αναθερμανθούν. Το τραπεζικό πρέπει άμεσα να υποστηρίξει με ρευστότητα της υγιείς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, πρόβλημα που επανειλημμένα έχουμε θίξει τα τελευταία χρόνια παρόλες τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.
Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών λιμένων, όπου με τις ανταγωνιστικές τιμολογήσεις τους (οι οποίες πρέπει να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, πέρα από το τίμημα), θα επιτύχουμε την πολυπόθητη αποτελεσματικότητα, την προσέλκυση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού.
Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της έκδοσης visa Schengen. Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε σύμφωνοι με μια αύξηση του τουριστικού πακέτου ως τα ανώτερα όρια του Μ.Ο. των ανταγωνιστών μας. Μόνο έτσι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατέληξε αναφέροντας πως
“Είναι πολλά, όμως, ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν:
- Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax rate 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα.
- Η κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος 10ετίας θα βοηθούσε στην δημιουργία κλίματος σιγουριάς και θα αναθάρρηνε επενδυτικά κεφάλαια να εστιασθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
- Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να ξεχάσουμε ότι μέσω της θετικής εικόνας της χώρας μας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να ξεκινήσει μια βαθμιαία ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς ακινήτων με ενδιαφέρον ξένων τουριστών για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
- Το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.
- Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.
- Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ κατ’ έτος ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021.
- Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% – 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως προβλέπει και η μελέτη του ΣΕΤΕ.
- Πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης. Τέλος η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου αεροδρομίου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.
- Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
- Η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που προβλέπεται στους 2 τελευταίους τουριστικούς νόμου και ειδικότερα εκείνης που αφορά σε προδιαγραφές καταλυμάτων.
- Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.”
Γιώργος Σταθάκης
Αισιόδοξος για την πορεία του τουριστικού κλάδου δήλωσε υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία του α’ τριμήνου 2015, τα οποία επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης που καταγράφηκε το 2014, καταγράφοντας πολύ σημαντική άνοδο τόσο στις αφίξεις όσο και στην εισροή συναλλάγματος.
Αφού υπογράμμισε την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο βασικά εργαλεία πολιτικής, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και τον αναπτυξιακό νόμο. Ως προς το πρώτο ανήγγειλε την έναρξη των προγραμμάτων τον Ιούνιο, ώστε το β’ εξάμηνο να ξεκινήσουν οι εντάξεις σε αυτά.
Έλενα Κουντουρά
Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται περίπου στο 20% ενώ παραλλήλως συνεισφέρει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση δημιουργώντας περισσότερες από 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Η κυβέρνηση μας έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να αφήσει πίσω τις πολιτικές σκληρής λιτότητας, να υλοποιήσει πολιτικές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και να πετύχει μια έντιμη συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους.
Να υπενθυμίσω ότι όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ΦΠΑ στην τρέχουσα τουριστική σαιζόν. Οποιαδήποτε παραφιλολογία αναπτύσσεται σχετικά με τον ΦΠΑ τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πλήττει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όποια αλλαγή συμφωνηθεί θα ισχύσει μετά την τουριστική περίοδο που διανύουμε και με μοναδικό στόχο η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική.
Είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία με όλους τους φορείς του τουριστικού κόσμου ώστε με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες δράσεις η χώρα μας να εδραιωθεί στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Έχουμε ως προτεραιότητα τη χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής στον τουρισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τον κλάδο, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Κεντρική μας επιδίωξη, είναι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τον Τουρισμό να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία, να εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας, να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.