Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αρχίζει η αποκατάσταση τών βλαβών από λαθρανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου...

Αρχίζει η αποκατάσταση τών βλαβών από λαθρανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου στην Κρήτη

Celestyal Cruises

l_16099Aρχίζουν σήμερα Δευτέρα οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου στην Κρήτη λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού.
l_16102 Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής κυρία Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κυρία Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την ΕΦ.Α. Ρεθύμνου. Μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
l_16101Ζημιές παρατηρήθηκαν σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός: 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχθεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα.
Το Σάββατο τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και η αν. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια της Εφορείας κυρία Τζιγκουνάκη και την ανασκαφέα κυρία Σακελλαράκη, αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.
l_16100Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται διακρίνεται το όρυγμα που έσκαψαν οι λαθρανασκαφείς στη θέση της εστίας του δωματίου 50. Στο ίδιο δωμάτιο σήκωσαν πλάκες του δαπέδου κοντά στην εστία. Διακρίνεται επίσης η καταστροφή μικρού τμήματος του προσώπου του νότιου τοίχου. Διακρίνεται, τέλος, στο δωμάτιο 26, το ξύλινο κιβώτιο/σκέπαστρο όπου φυλασσόταν βάση κίονα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.