Αρχική Αστικες συγκοινωνίες Την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης_σταθμός «Πανεπιστήμιο»Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή του στις 3/4/2015 αποφάσισε τη δημιουργία Επιτροπής με σκοπό, τη διασφάλιση από τη Κυβέρνηση, της χρηματοδότησης, για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ως εξής:

1. Να εκφραστεί εμπράκτως η βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο ως προς το δημόσιο συμφέρον.
2. Να διασφαλιστεί από την Κυβέρνηση η χρηματοδότηση του έργου, λαμβανομένων υπόψη και των αποφάσεων της Διαιτησίας, ώστε να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης.
3. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυθέντες εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και με τους ίδιους όρους εργασίας.
4. Να μην διευθύνεται εξ αποστάσεως (από την Αθήνα) το έργο, προκειμένου οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται επί τόπου και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, αλλά και να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ταχεία πορεία των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης
5. Να εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης για τους «Μετρόπληκτους» επιχειρηματίες, που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταρρέουν και τελικά να κλείνουν, και με την παροχή της δυνατότητας μετεγκατάστασης μέσα από την κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον προϋπολογισμό του έργου, καθώς και με τη δυνατότητα μηδενισμού των δημοτικών τελών. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης είχε λάβει σχετική απόφαση, η οποία όμως ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
6. Να εξωραϊστούν τα εργοτάξια, προκειμένου να βελτιωθούν οι αστικές και περιβαλλοντικές συνθήκες πέριξ αυτών μέχρι την περάτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και να απομακρυνθούν ή έστω να περιοριστούν όσα εργοτάξια δεν έχουν λόγο ύπαρξης στην παρούσα φάση του έργου, μέσα από τον επανασχεδιασμό του συνόλου των εργοταξίων, απομακρύνοντας και τις λαμαρίνες, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος προς όφελος των πολιτών και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των εργοταξίων στην καθημερινότητα της πόλης.
7. Να συγκροτηθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου, όπως προβλέπεται από το νόμο 3669/08, σύμφωνα τον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΟΤΑ, των φορέων που θα χρησιμοποιήσουν τα έργα ή και τυχόν άλλων κοινωνικών φορέων.
8. Να πραγματοποιηθεί άμεσα ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου του ελληνικού κοινοβουλίου, πρόταση που τέθηκε εδώ και αρκετούς μήνες και επικαιροποιήθηκε με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμου Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κοινωνικών οικονομικών και επιστημονικών φορέων), ώστε αφενός όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες να αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αφετέρου να παραχθούν άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υποστηρίξει ενώπιον των κυβερνητικών οργάνων, Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τ.Κ.Μ. κ. Πάρι Μπίλλια, τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Νικόλαο Βαλεργάκη.