Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στον Άγιο Κοσμά, εξετάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ

Η δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στον Άγιο Κοσμά, εξετάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ

Hellenic_Sea_planesΕξετάζει τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στον Άγιο Κοσμά, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με προφανή στόχο να δώσει αξία στην Ελληνικό ΑΕ, που διαχειρίζεται την έκταση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας.         

Η συγκυρία είναι θετική, καθώς οι δύο ελληνικές εταιρείες που έχουν βάλει μπρος επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύων δεκάδων υδατοδρομίων και την εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα «τρέχουν» τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα και η γραφειοκρατική καθυστέρηση ενδέχεται να μεταθέσουν τις πρώτες πτήσεις για το επόμενο καλοκαίρι.         

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη τόσο της πρωτεύουσας όσο και των παραθαλάσσιων πόλεων και νησιών, μέσα από:         

– Πτήσεις τσάρτερ και airtaxi από και προς Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, αλλά και όλα τα νησιά εν γένει         

– Περιηγητικές πτήσεις, σε συνέργεια με την κρουαζιέρα         

– Πτήσεις προς παράκτιες περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος ή παραλίμνιες περιοχές         

– Καθημερινά δρομολόγια μεταξύ του Αγίου Κοσμά και επιλεγμένων νησιών του Αιγαίου         

– Ειδικές πτήσεις για την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.         

«Οι άδειες των υδατοδρομίων, που θα εκδοθούν στο όνομα των Οργανισμών Λιμένων, εξασφαλίζουν μια σημαντικότατη υπεραξία στους ιδιοκτήτες τους» αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, καθώς κάθε φορέας που θα αποκτήσει υδατοδοδρόμιο, θα αυξήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων.         

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό, η εταιρεία έχει έτοιμη προς δημοπράτηση την επέκταση του τραμ προς την Αργυρούπολη, με τρεις σταθμούς (Ελληνικό – Αμαξοστάσιο – Αργυρούπολη) που θα συνδέσει το τραμ με το μετρό, σε μία εργολαβία ύψους 17 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις μελέτες, θα μεταφέρει περί τις 6.000 επιβάτες ανά ημέρα.         

Καλή επιλογή ο Άγιος Κοσμάς       

Η επιλογή του Αγίου Κοσμά ως κεντρικού υδατοδρομίου είναι καλή, αφού ο χώρος είναι σχεδόν έτοιμος καθώς είχε δημιουργηθεί για ιστιοπλοϊκά και έτσι οι πλωτές του είναι κατάλληλες και για υδροπλάνα, σημειώνει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Hellenic Seaplanes κ. Μιχάλης Ασσαριώτης και συμπληρώνει ότι το αρνητικό της τοποθεσίας είναι η έλλειψη μετρό, που εν μέρει μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλα συγκοινωνιακά μέσα.         

Όπως αναφέρει, η δημιουργία ενός κεντρικού υδατοδρομίου στην Αττική είναι απαραίτητη προκειμένου να αναπτυχθεί η συγκοινωνία με υδροπλάνα, ενώ τονίζει ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ήταν μία ιδεώδης επιλογή, αφού θα μπορούσε να κινητοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού κόμβου.         

Μάλιστα, η εταιρεία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου στο ΣΕΦ, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να προχωρήσει με κάποιο κοινοπρακτικό, επενδυτικό σχήμα και να δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή.         

Ήδη, όπως αναφέρει, το υδατοδρόμιο προβλέπεται στις χρήσεις γης των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στην παράκτια ζώνη και η δημιουργία του μπορεί να δώσει αξία και να αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα, προσφέροντας θέσεις εργασίας.              

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.