Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κύπρος: Έκτακτο σχέδιο για στήριξη του τουρισμού

Κύπρος: Έκτακτο σχέδιο για στήριξη του τουρισμού

Κύπρος: Έκτακτο σχέδιο για στήριξη του τουρισμούΤις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν έκτακτα μέτρα για στήριξη του τουρισμού, ενώ δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός προς τον ΚΟΤ προκειμένου να εντείνει τη διαφημιστική του καμπάνια, σύμφωνα με άρθρο της «Κυπριακής Καθημερινής».

Κυβέρνηση, ΚΟΤ και ξενοδοχειακοί φορείς του τόπου βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών, αφού η συνεχής αβεβαιότητα που επικρατεί στη Ρωσία αλλά και η ανάγκη για αξιοποίηση νέων τουριστικών αγορών, πιέζουν ως προς το χρόνο προκειμένου να γίνει κατορθωτό να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες της Ρωσίας αλλά και να καλυφθούν από άλλες χώρες.

Παράλληλα με τα νέα μέτρα που αναμένονται, ο ΚΟΤ έχει καταρτίσει δεκαεξάμηνο πρόγραμμα στήριξης προς όλους τους οργανωτές ταξιδιών τόσο της Ρωσίας όσο και άλλων χωρών για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016. Επιπρόσθετα, έχει συσταθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών άτυπη επιτροπή για διαχείριση της κρίσης, ενώ συσκέψεις επί συσκέψεων σε κυβερνητικό αλλά και ιδιωτικό επίπεδο βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών και του ΚΟΤ, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, οι προοπτικές αλλά και τα νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαγράφεται με τη Ρωσία ειδικότερα λόγω της υποτίμησης που δέχεται το ρούβλι και κυρίως του ότι δεν υπάρχει ακόμα σταθεροποίηση.
Παράλληλα με τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου πραγματοποιήθηκε ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη στον ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος εξέτασε με τη σειρά του τις εξελίξεις και αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις του για τα επόμενα βήματα.

Έμφαση σε ώριμες αγορές
Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί προσοχή στις ώριμες αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία και οι σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε αναδυόμενες όπως είναι το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες του Κόλπου. Επεσήμανε ακόμα ότι στις χώρες της Γερμανίας και του Αραβικού Κόλπου έχουν αυξηθεί και οι αεροπορικές συνδέσεις . Ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ακόμα ότι καλές προοπτικές υπάρχουν από την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ σε σχέση με τη Ρωσία είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να ομαλοποιηθεί και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση. Ούτε οι τουριστικοί εταίροι μας στη Ρωσία δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση για να μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς για μέτρα περαιτέρω στήριξης του τουρισμού ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μεταξύ αυτών θα πρέπει να εξετάσουμε και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τη Γερμανία έχουμε πτήσεις αλλά δεν έχουμε αναγνωρισιμότητα. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέτρα ενδεχομένως να είναι για κάθε χώρα ξεχωριστά, ενώ σε σχέση με τη Ρωσία είπε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να εξεταστεί το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά.

Ο Υπουργός Εμπορίου επανέλαβε εκ νέου ότι η υποτίμηση που δέχεται το ρούβλι είναι το κύριο πρόβλημα γιατί για μια χώρα της Ευρωζώνης κάνει το κόστος διακοπών πολύ πιο ακριβό. Ένα επίσης χαρακτηριστικό της Ρωσίας το οποίο παρέχει ακόμα λίγο χρόνο στην κυπριακή πλευρά είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους κλείνουν πιο αργά τα πακέτα διακοπών τους. Εξάλλου, όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, ΚΟΤ και ξενοδόχοι αναμένουν ότι τον Ιανουάριο και αν βεβαίως δεν υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, η εικόνα από τη ρωσική αγορά να είναι καλύτερη.

Μεγάλο στοίχημα για το 2015
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι ο τομέας του τουρισμού θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του 2015 κυρίως σε επίπεδα συγκράτησης των απωλειών και με δεδομένο ότι από παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές υπάρχει προοπτική και διά μέσου των αεροπορικών συνδέσεων. Όπως έχει διαφανεί και από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων στην «Κ», αυτή την ώρα επιβάλλεται η λήψη αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο ενώ όπως φαίνεται οι διεργασίες θα εντατικοποιηθούν κατά τον Ιανουάριο.

Μιλώντας επίσης στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ κ. Άγγελος Λοϊζου, αναφερόμενος στο δεκαεξάμηνο σχέδιο στήριξης των οργανωτών ταξιδιών που κυμαίνεται μεταξύ της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2014 και 31η Μαρτίου 2016, είπε ότι έχει χωριστεί σε τρεις τουριστικές περιόδους με βάση την οποία παρέχονται τα ανάλογα κίνητρα σε σχέση με τον αριθμό τουριστών που θα φέρει στη χώρα μας κάποιος οργανωτής ταξιδιών και αναλόγως της περιόδου. Παρέχεται επίσης στήριξη σε επίπεδο διαφημιστικής καμπάνιας και έξοδα προώθησης.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ, το σχέδιο είναι ξεκάθαρο, είναι το ίδιο για όλους τους οργανωτές ταξιδιών και αναμένουμε από τις επαφές που ήδη γίνονται τα σχόλιά τους. Ανέφερε εξάλλου ότι λειτουργοί του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με μέλος του Δ.Σ. έχουν ήδη μεταβεί στη Ρωσία, έχουν πραγματοποιήσει επαφές και συζητήσεις παρουσιάζοντας το σχέδιο και έχουν αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια αλλά και την ευαρέσκεια των Ρώσων οργανωτών ταξιδιών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αν το πρόβλημα με τη Ρωσία συνεχιστεί δεν θα μπορούν να γίνουν και πάρα πολλά πράγματα ενώ, κληθείς να σχολιάσει αν θα δοθούν και επιπλέον κίνητρα προς τους Ρώσους, μας ανέφερε πως «ούτε και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν προς το παρόν ποια βοήθεια θέλουν αφού δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Υπέδειξε ακόμα ότι σκοπός του σχεδίου είναι η συγκράτηση της πτώσης, ενώ επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά τον τουρισμό της Ρωσίας οι εκτιμήσεις μιλούν για μια πτώση της τάξης του 50%, κάτι που έγινε ήδη φέτος στην Ευρώπη τη στιγμή που η Κύπρος κλείνει με μια αύξηση 5%.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τουρισμό, επιβεβαίωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ αναφέροντας πως οι Υπουργοί Εμπορίου και Τουρισμού και Οικονομικών αναμένουν από τον Οργανισμό συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο να δικαιολογούνται διαφημιστικές δράσεις. Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει στήριξη από πλευράς Κυβέρνησης σε οτιδήποτε είχε ζητηθεί για το 2014, ενώ λόγω των προβλημάτων είχαν διακοπεί κάποιες διαφημιστικές εκστρατείες και είχε γίνει και εξοικονόμηση χρημάτων.

Τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε σαν Κύπριοι τι σημαίνει τουριστική κουλτούρα και να αντιληφθούμε τι σημαίνει για μια εταιρεία ή οργανωτή να βγάλει προγράμματα και στο τέλος οι τουρίστες να μην μείνουν ικανοποιημένοι. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν μπορεί να μειωθεί το κόστος και κυρίως το εργατικό, ούτε όμως και να συγκριθεί με άλλες χώρες. Παράλληλα, υπέδειξε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η εξυπηρέτηση των τουριστών θα πρέπει να είναι σε πολύ καλό βαθμό. Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως ο τομέας του τουρισμού πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο και σημείωσε πως «η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται από ένα οργανισμό». Είπε ακόμα πως τα σχέδια του Οργανισμού θα πρέπει να επικυρώνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για να μπορούν να «επιβάλλονται» ή από κάποιο άλλο αρμόδιο σώμα.

Εισηγήσεις ετοιμάζει ο ΠΑΣΥΞΕ
Σύσκεψη για το μέλλον του τουρισμού πραγματοποίησε και ο ΠΑΣΥΞΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σύνδεσμος των Ξενοδόχων κατέγραψε επί χάρτου τις εισηγήσεις του τις οποίες θα γνωστοποιήσει στους τουριστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστούν οι απώλειες στον τουρισμό. Μιλώντας επίσης στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ εκτιμά ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να κινηθεί σε δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της ρωσικής αγοράς η οποία παρουσιάζει προβλήματα, ενώ ο δεύτερος άξονας είναι να κινηθούμε σε νέες αγορές για να καλύψουμε τα κενά της ρωσικής αγοράς.Ερωτηθείς πότε θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τις κρατήσεις στη Ρωσία είπε πως η ρωσική αγορά παρουσιάζει καθυστέρηση στις κρατήσεις, ενώ είπε ότι προοπτική διαφαίνεται και από τις χώρες του Ισραήλ και της Πολωνίας. Αναφορικά με τη Ρωσία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως ο Γενάρης θα είναι μήνας επαφών και διαβουλεύσεων με οργανωτές ταξιδιών στη Ρωσία και για τις χώρες της Ευρώπης, ενώ ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η Κύπρος δεν βρίσκεται εκτός των πλάνων της Ρωσίας.

Σύγκληση σε ανώτατο επίπεδο ζητά ο ΣΤΕΚ
Το μήνα Ιανουάριο αναμένει και ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Σε δηλώσεις της, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ κ. Χρυσαίμιλη Κενεβέζου τόνισε την ανάγκη για σύγκληση ενός ανώτατου οργάνου μαζί με τους αρμόδιους φορείς ή και σε επίπεδο Συμβουλευτικής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση, ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα και ποιες οι επιλογές. Ερωτηθείσα πόση υπολογίζεται να είναι η μείωση στην Κύπρο από την πτώση της ρωσικής αγοράς, η κ. Κενεβέζου υπέδειξε με τη σειρά της ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και αστάθμητοι παράγοντες με κυριότερη τη δραστική μείωση της αξίας που έχει το ρούβλι και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει με σιγουριά.

Πηγή: www.kathimerini.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.