Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ελλάδα ακούς? Περιθώρια υπάρχουν ακόμα, αλλά πρέπει να τρέξεις για να ...

Ελλάδα ακούς? Περιθώρια υπάρχουν ακόμα, αλλά πρέπει να τρέξεις για να προλάβεις

HAPCO / EFAPCO think FORUM

HAPCO-EFAPCO_think FORUM

Την Ανάγκη για Σωστή στρατηγική, Συντονισμένη προσπάθεια, Σωστές υποδομές και Καλή οργάνωση, για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού, επισήμαναν οι ομιλητές, ζήτησαν δε την ενεργή συμμετοχή του κράτους.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, “HAPCO / EFAPCO think FORUM”, που πραγματοποιήθηκε στις 12 & 13 Μαρτίου 2015 στην Αθήνα, οι Έλληνες ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα που έχει ο Συνεδριακός τουρισμός για τη χώρα μας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές συνεδρίων.

Πιό συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της HAPCO κ. Ντίνος Αστράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε,  πως απουσιάζει τελείως ο κρατικός μηχανισμός από τη προσπάθεια να βρεθεί η χώρα μας ανάμεσα στους πρώτους Συνεδριακούς προορισμούς.
Τόνισε δε ότι απουσιάζει επίσης από τη χώρα μας ένα Εθνικό Γραφείο Συνεδρίων, ενώ δεν έχει αξιοποιηθεί καν η “παρακαταθήκη” μεγάλων διοργανώσεων που έγιναν στην Ελλάδα, επίσης αναφέρθηκε στον Ασφυκτικό ¨κλοιό” από τονυς ΕΟΦ, ΣΦΕΕ.

Οι προσπάθειες από την πολιτεία, είπε είναι καθαρά αποσπασματικές όταν τα Συνέδρια που οργανώνονται στην Ελλάδα παρουσιάζουν Συρρίκνωση κατά 40% στα Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, κατατάσοντας την Ελλάδα από τη 19η θέση στον παγκόσμιο χάρτη συνεδρίων στη 40η.

Ενώ σε άλλες χώρες παρουσιάζεται
1. Αύξηση του συνεδριακού τζίρου (Ιρλανδία) κατά τουλάχιστον διψήφιο 
ποσοστό ετησίως.
    Tο συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου από το 2010 μέχρι το 2014, 
υποδέχτηκε 1.000.000 σύνεδρους με
    δείκτη customer satisfaction96%.
2. Κατασκευή ενός νέου κέντρου στο Liverpool, διπλάσιας χωρητικότητας, 
το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί στο τέλος του 2015   
3. Συνεργασία Βαρκελώνης και Βιέννης για την διοργάνωση των ετησίων 
Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής με 
ετήσιο τζίρο  €25.000.000 ανά πόλη και σύνολο εξαετίας €150.000.000.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και κ. Αλέξης Γαληνός, ∆ιευθυντής του Γραφείου Συνεδρίων Αθήνας (ACVB) ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι:
Η Αθήνα στον Παγκόσμιο χάρτη Συνεδρίων σύμφωνα με το ICCA, είχε το 2006 τη 16η θέση, με 81 συνέδρια το έτος, το 2012 στην Ευρώπη είχε την 22η θέση με μόλις 53 συνέδρια και το 2013 στην 24η θέση στην Ευρώπη και τη 47η θέση παγκοσμίως.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γαληνός, ένα μεσαίου μεγέθους συνέδριο φέρνει στην τοπική αγορά τζίρο της τάξης των 1.866.103 Ευρώ.
Το 2012 ο τζίρος έφτασε τα 98.903.459 Ευρώ, ενώ
το 2006 154.886.549 Ευρώ που σημαίνει μια απώλεια της τάξης των 55.903.09 Ευρώ.
Το ACVB, συνέχισε, προβάλλει την πόλη των Αθηνών στη διεθνή αγορά συνεδρίων, Β2Β Tradeshows, Fam Trips, Wed & Social Medial αλλά έντυπο υλικό, καθώς και με incentives προς τους Οργανωτές, όπως τη προώθηση του Συνεδρίου, υποστήριξη κλπ.

Η κα ∆έσποινα Αµαραντίδου, Πρόεδρος ∆.Σ. Γραφείου Συνεδρίων Θεσσαλονίκης (TCB) στην ομιλία της τόνισε πως ο Συνεδριακός τουρισμός δημιουργεί νέες προοπτικές για την πόλη της Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Συνεδρίων Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε με στόχο να ενιχυθεί η προβολή της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού παγκοσμίως, και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συνεδριακής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στην 219 θέση στον Παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη και στην 111 θέση στην Ευρώπη με μόλις 10 συνέδρια.

Τη πρωταρχική σημασία ίδρυσης ενός Εθνικού Γραφείου Συνεδρίων, τόνισε στη παρουσίασή του ο κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, Γενικός ∆ιευθυντής, της Marketing Greece, αλλά και τη θέσπιση τοπικών γραφείων συνεδρίων ή την περαιτέρω ενδυνάμωση των υφισταμένων, καθώς και τη δημιουργία ενός “one stop service” .
Ο ΣΕΤΕ/Marketing Greece, πρότεινε τον συντονισμό μιας ομαδικής προσπάθειας, από μια εξειδικευμένη ομάδα, η οποία με τη συνεργασία του HAPCO θα αναλάβει τη μελέτη του κλάδου, τη προβολή και προώθηση της χώρας ως συνεδριακού προορισμού.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τον πανηγυρικό λόγο του Προέδρου της EFAPCO κ. Ivo Miksa, για τα 10 χρόνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Αναφερόμενος στη δημιουργία της EFAPCO, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του HAPCO.

Η EFAPCO, δημιουργήθηκε μετά από μια συνάντηση που έγινε μεταξύ πέντε Ευρωπαϊκών ενώσεων διοργανωτών συνεδρίων, με πρωτοβουλία του HAPCO, και πρώτος πρόεδρός της υπήρξε ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθησαν από την Ελληνική πλευρά ο τότε πρόεδρος της HAPCΟ κ. Δημήτρης Μάντζιος, ο Αντιπρόεδρος κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης και η τότε Γενική Δ/ντρια του HAPCO κα Φιλιώ Λαζανα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι ομιλητές, παρουσίασαν τρόπους για να αναπτύξουν «στρατηγικές συμμαχίες», αναφέρθηκαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής στη Βιέννη, Αυστρία, τον Ιούνιο του 2015 IFES καθώς και τη θέση που έχει η EFAPCO στη διασφάλιση μεγαλύτερης επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής αναγνώρισης για τον τομέα Διαχείρισης Εκδηλώσεων.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του HAPCO.
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.