Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δυναμικές επιδόσεις στον τομέα της κρουαζιέρας
 στην Ανατολική Μεσόγειο για το 2015

Δυναμικές επιδόσεις στον τομέα της κρουαζιέρας
 στην Ανατολική Μεσόγειο για το 2015

Το 3ο Posidonia Sea Tourism Forum 
προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας βιομηχανίας
Το Posidonia Forum θα φιλοξενήσει Συνεδρίαση
της Εκτελεστικής Επιτροπής της CLIA Europe

Posidonia_Sea_Forum_15Τα 40 δισ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει η ετήσια συμβολή της κρουαζιέρας στην ευρωπαϊκή οικονομία και η Ανατολική Μεσόγειος προετοιμάζεται να αυξήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας που θα συμμετάσχουν στο επικείμενο Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 26-27 Μαΐου στην Αθήνα, το 2015 φέρνει τα πρώτα θετικά μηνύματα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης που ακολούθησε την «Αραβική Άνοιξη». Ήδη καταγράφεται αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας για το 2015 με την εισαγωγή νέων και μεγαλύτερων πλοίων.

Ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων και πλέον αναγνωρισμένων εταιρειών κρουαζιέρας παγκοσμίως θα δώσουν το «παρών» στο Posidonia Sea Tourism Forum για να θέσουν επί τάπητος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, να προτείνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και να επιχειρήσουν να μετατρέψουν τις τάσεις σε ευκαιρίες για τους βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας και τα λιμάνια-προορισμούς της περιοχής.
Ανάμεσα στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται στελέχη εταιρειών όπως η Azamara Club Cruises, Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises), Crystal Cruises, MSC Cruises, Royal Caribbean Cruises και άλλων, τα οποία θα προσέλθουν στην ελληνική πρωτεύουσα για αυτή τη διήμερη εκδήλωση με σκοπό να συναντήσουν κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων και παράγοντες της βιομηχανίας θαλασσίου τουρισμού της Ανατ. Μεσογείου.
Όπως σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Royal Caribbean Cruises κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Navigator Travel: «Είμαι σίγουρος ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συνεχίσει να ανακάμπτει ως περιοχή κρουαζιέρας, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους σημαντικούς προορισμούς της εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός παιχνιδιού. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανανέωση της ζήτησης για κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός, έχει πρόσφατα γίνει πολύ της μόδας παγκοσμίως. Η αειφορία της τουριστικής ανάπτυξης βασίζεται σε διορατικές στρατηγικές που πηγάζουν από ένα σαφές όραμα, σε διαρκή μέριμνα για την ποιότητα του προϊόντος και σε πολιτική σταθερότητα που εγγυάται μια συνεπή συνέχεια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές».  
Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Marco Digioia, Διευθυντή Κρατικών Υποθέσεων της CLIA Europe: «Προγραμματίζουμε συναντήσεις με Έλληνες ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους για να συζητήσουμε τις προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της προβλεπόμενης ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή το 2016. Επίσης, θα εξετάσουμε τρόπους υπέρβασης των ανασχετικών παραγόντων που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, τόσο για προσεγγίσεις τράνζιτ όσο και για homeporting».
Με την ευκαιρία του Posidonia Sea Tourism Forum, η CLIA Europe θα διεξάγει την εξαμηνιαία Συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής της στην Αθήνα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της περιοχής για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Βώκο, Εκτελεστικό Διευθυντή των Εκθέσεων Ποσειδώνια – που είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης – η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαντική παρουσία κρουαζιερόπλοιων, με τον αριθμό των επιβατο-επισκέψεων να αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια το 2014. «Αρκετά ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα της Ευρώπης σε απόλυτο αριθμό επισκέψεων επιβατών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων λιμανιών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή, θα συνεχίσει να προσφέρει στις εταιρείες κρουαζιέρας σημαντικές δυνατότητες για συναρπαστικές και προσοδοφόρες επιλογές τουριστικών προορισμών».
Με την ανάπτυξη νέων δυνητικών λιμένων αφετηρίας (homeports) και λιμένων προσέγγισης στην περιοχή, διευκολύνεται η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας που αναμένεται το 2015, χάρη στα νέα πλοία που θα τεθούν σε κυκλοφορία από τις TUI Cruises, Costa Cruises και P&O Cruises, καθώς και στην έλευση στην Μεσόγειο ενός αριθμού υπερμεγέθων πλοίων όπως τα Anthem of the Seas, Allure of the Seas και Norwegian Epic. Οι θετικές εξελίξεις αναμένεται να συνεχιστούν το 2016 και 2017, με νέα πλοία να προστίθενται από τις εταιρείες κρουαζιέρας AIDA και MSC Cruises, τα οποία προγραμματίζεται να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό στόλο.
Η αύξηση του αριθμού των πλοίων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή συνεπάγεται αυτομάτως και αύξηση της πελατείας για τους προμηθευτές του κλάδου αυτού, περιλαμβανομένων των παραγωγών τροφίμων και ποτών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαγωγείς ποιοτικών προϊόντων τροφοδοσίας, επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, οινοποιεία και παραγωγοί γαστρονομικών προϊόντων της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο European F&B Cruise Ship Supply Industry Workshop μαζί με διάφορους αντιπροσώπους και εκθέτες. Εκεί θα έρθουν σε επαφή με σημαντικούς εκπροσώπους του διεθνούς τομέα Προμηθειών και Τροφοδοσίας Κρουαζιερόπλοιων και θα ενημερωθούν υπεύθυνα για τον τρόπο λειτουργίας της εξειδικευμένης αυτής δραστηριότητας.
Επιπλέον, ο εκθεσιακός χώρος του Posidonia Sea Tourism Forum αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για λιμενικές και περιφερειακές αρχές, εμπορικά επιμελητήρια, πάροχους τουριστικών υπηρεσιών και εταιρείες εκμετάλλευσης μαρίνων να παρουσιάσουν τους προορισμούς και τις υπηρεσίες τους απ’ ευθείας σε στελέχη της διεθνούς κρουαζιέρας και γιώτινγκ.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα συζήτησης στο Συνέδριο θα είναι το μέλλον του yachting στην Ελλάδα και η δυναμική του, σε συνάρτηση με ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση μαρινών. Το φετινό Συνέδριο θα ασχοληθεί με τους παράγοντες που λειτουργούν ως εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ελλάδα, καθώς και με την αρνητική εικόνα του και τους τρόπους αντιστροφής της εικόνας αυτής. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας θα είναι η συζήτηση για το ρυθμιστικό  περιβάλλον του yachting στη Μεσόγειο, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν οι δυνατότητες θέσπισης ενός κοινού στρατηγικού επιχειρησιακού πλαισίου.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την μέχρι στιγμής συμμετοχή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας και yachting στο Posidonia Sea Tourism Forum. Οι σύνεδροι της τρίτης αυτής διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επί δύο ημέρες, παραγωγικές και διορατικές συζητήσεις οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε ευκαιρίες δικτύωσης, σε συνέργειες και σε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Βώκος.
Το  3ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).
Χρυσός χορηγός είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Ασημένιος χορηγός είναι η Air France-ΚLΜ και Αργυρός χορηγός είναι η Celestyal Cruises.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.