Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με τη μέθοδο της προεπιλογής θα δημοπρατηθεί το έργο της Γραμμής 4...

Με τη μέθοδο της προεπιλογής θα δημοπρατηθεί το έργο της Γραμμής 4 του μετρό

metro_athensΣύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», με τη μέθοδο της προεπιλογής θα δημοπρατηθεί το έργο της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας Άλσος Βεΐκου – Γουδή, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών ενέκρινε γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, η οποία δίνει -θεωρητικά- το «πράσινο φως» στην Αττικό Μετρό για να δημοπρατήσει την επέκταση των μητροπολιτικών σιδηρόδρομων ως δημόσιο έργο. Ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο δεν είναι ακόμη μελετητικά πλήρες, δεν έχει εξασφαλιστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ και 800 εκατ. ευρώ από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία όμως, βάσει καταστατικού, δεν χρηματοδοτεί πάνω από το 50% του προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων για υποδομές. Δηλαδή η θεωρητική συμβολή της θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ.
 
Αν αυτό το «κενό» των 150 εκατ. ευρώ καλυφθεί είτε από εθνικούς πόρους είτε από το νέο ΕΣΠΑ, τότε θεωρητικά η Αττικό Μετρό θα μπορούσε να προχωρήσει σε δημοπράτηση ούτως ώστε σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα να έχει εξασφαλίσει και τυπικά την χρηματοδότηση και να έχει ωριμάσει πλήρως μελετητικά το έργο.
 
Η επιλογή του δημοσίου έργου καθιστά αμφίβολη την ένταξη της Γραμμής 4 του μετρό στο «πακέτο Γιούνκερ», καθώς η πρωτοβουλία της Κομισιόν προβλέπει τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα στην Ευρώπη.
 
Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκύπτει αναπόφευκτα από την στιγμή που το υπουργείο Υποδομών ακύρωσε τον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό για δημοπράτηση του έργου μέσω σύμβασης παραχώρησης με την συμμετοχή ιδιωτών.
 
Έτσι, ορίζεται το έργο να δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της προεπιλογής, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, διεξάγεται ως εξής: Αρχικά εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής όλοι όσοι θεωρούν ότι διαθέτουν τα προσόντα που προδιαγράφονται στη διακήρυξη. Ακολουθεί προεπιλογή και πρόσκληση για συμμετοχή στην κυρίως δημοπρασία και επίδοση προσφοράς εκείνων που έχουν προεπιλεγεί.
 
Για την προεπιλογή δεν απαιτείται η κατάθεση εγγύησης αλλά η διακήρυξη αναφέρει την απαιτούμενη εγγύηση για τη συμμετοχή στο στάδιο υποβολής των προσφορών.
 
Εάν ισχύσουν τα συνήθη, οι ανάδοχοι θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.